Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

22 Ağustos 2023

Geçmiş tarihlerde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ehliyet alan araç sürücülerinin ehliyetleri, günümüzde eski tip ehliyet olarak anılır. Söz konusu ehliyet tipinin devletin aldığı kararlar doğrultusunda yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda araç sürücülerinin ehliyetlerini yeni ehliyet tipine geçirmeleri zorunlu kılınmıştır.

31 Aralık 2024 tarihinden sonra yeni ehliyet belgesine sahip olmayan araç sürücülerinin yasal para cezalarına çarptırılma ya da trafikten men edilme olasılıkları bulunur. Bu sebeple kişilerin söz konusu tarihten önce ehliyet yenilemek için gerekli olan evrakları toplamaları ve randevularını alarak ehliyet yenileme işlemlerini başlatmaları gerekir. 

Ehliyet Yenileme Ücreti 2023

Ehliyet yenilemek isteyen kişiler, sahip oldukları eski ehliyetin türüne bağlı olarak 2 farklı ehliyet yenileme ücreti ödemek durumundadır. Bu doğrultuda eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 Türk lirasıdır. 

Eski tip ehliyetler, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan ehliyetlerdir ve bu ehliyetlerin 31 Aralık 2024 tarihinden önce değiştirilmesi zorunlu kılınmıştır. Fakat 1 Ocak 2016 tarihi ve sonrasında ehliyet alan araç sürücüler, halihazırda yeni tip ehliyet aldıklarından, bu kişilerin kaybolma ya da çalınma gibi sebepler doğrultusunda ehliyet yenilemek istemelerinin bedeli 345 Türk lirası + harç + vakıf payı + değerli kağıt bedeli olarak belirlenmiştir. 

Ehliyet yenileme ücretlerinin de zamanla zamlanma ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurulursa ehliyet yenilemek isteyen kişilerin bir an önce gerekli belgeleri toplayarak ilgili kurumlara başvurmaları oldukça önemlidir. 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? 

Ehliyet yenileme süresi ve ehliyet yenilemek için gerekli belgeler konusu ehliyet yenileme ile ilgili son tarihin açıklanmasının ardından oldukça popüler hale gelmiştir. Ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin ilk olarak ALO 199 hattından veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ehliyet yenileme randevusu alması gerekir. 

Ehliyet yenileme işlemi için öncelikle ehliyet yenileme randevusu alınmalıdır. Ehliyet yenileme randevusu almak için sırasıyla aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sitesine girin. 

  • Ardından “Sürücü Belgesi Randevu Al” seçeneğine tıklayın. 

  • Açılan sayfada bulunan ad, soyad, T.C. kimlik no, doğum tarihi, telefon ve güvenlik kodu bilgilerini doldurun ve “devam et” butonuna tıklayın.

  • Randevuya gitmek istediğiniz il ve ilçeyi seçin ve devam edin.

  • Bir sonraki sayfada işlem yapılacak kişiyi seçin. 

  • Randevu günü ve saatine karar verin. 

  • Son olarak cep telefonunuza gelen onay kodunu ilgili boşluğa girin. 

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme tarihinin açıklanmasının ardından ehliyet yenileme işlemleri için gerekli olan belgeler araç sürücülerinin merak ettikleri bir konu haline gelmiştir. 

Ehliyet yenilemek için son başvuru tarihi olan 31 Aralık 2024’e kadar tüm belgeler toplanmalı ve ilgili kurumlara teslim edilmelidir. Belgeleri toplamak ve yeni ehliyete başvuru yapmakta geciken araç sürücüleri, gelecek zamanlarda birtakım yasal sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirler. 

Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı

  • 1 adet biyometrik fotoğraf

  • Adli Sicil Belgesi

  • Sürücü sağlık raporu

  • Kan grubunu belirten belge ya da yazılı beyan

  • Sürücü belgesi değerli kâğıdı ve harç bedeli

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Geçici ehliyet belgesi, ehliyet yenileme işlemleri onaylanan sürücülerin yeni ehliyetlerini alana kadar kullanabildiği, adından anlaşıldığı gibi geçici bir sürücü belgesidir.

Ehliyet yenilemek için başvuru yapmanız ve başvurunuzun onaylanmasının ardından geçici sürücü belgenizi e-Devlet üzerinden kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak geçici sürücü belgesi maksimum 15 gün boyunca araç sürücüleri tarafından kullanılabilir. Ehliyetinizi teslim alma sürenizin uzaması halinde geçici sürücü belgesi sürenizi de uzatabilirsiniz.

Geçici sürücü belgesi, 15 günlük süre zarfı boyunca normal sürücü belgesi yerine geçer ve normal sürücü belgesi ile yapılabilen her şeyin yasal olarak yapılmasını sağlar.

Türkiye’de araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gereken trafik sigortanızı, sigortaladim.com’un avantajlarıyla yaptırın. Hemen trafik sigortası teklifi alın hem aynı anda birden fazla sigorta şirketinin teklifini karşılaştırın hem de sigortaladim.com’un kampanyalarından yararlanın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam