2020 ehliyet kurt fiyatları sınıf fark etmeksizin ehliyet sahibi olmak isteyen adayların ödemesi gereken harç ücretleri 486 TL sınırından başlamakta olup, D1, D, C, CE ve A1 türlerinde ise E sınav ücreti yatırılması gerekmemektedir. Direksiyon ücretleri ise her tür için 120 TL olarak belirlenmiştir. Tüm ücretler toplandığı durumda ise en az maliyetler 2066 TL ücret ödenerek A1 tipi ehliyet sahibi olunabilmektedir. Diğer 2020 ehliyet kursu ücreti ve ehliyet kursu ile alakalı bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.
2020 Sürücü Kursu Ehliyet Fiyatları Ne Kadar?
Ehliyet kursu ne kadar? diye soracak olursanız, ehliyet kursu ücretleri başvuran bireyin talep ettiği ehliyet sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. 2020 sürücü kursu fiyatları ise A1 sınıfı için 1250 ₺, A2 sınıfı için 1500 ₺, A sınıfı için ise 1850 ₺ olarak belirlenmiştir. B sınıfı manuel ve otomatik araç tipi için 2020 ehliyet kurs ücreti ise 1850 ₺ olup, diğer türler arasında da farkın ödenmesi gereken sınıflar arasında da 2020 yılı sürücü kursu fiyatları sınıflar arasında değişkenlik göstermektedir.
Tüm Ehliyet Sınıfları, Yaş ve Tecrübe Sınıfları
Ehliyet türleri yaş, ehliyet ve geçerlilik süresi gibi birçok farklı kategori altında sınıflandırılmıştır. Ehliyet türleri M sınıfından G sınıfına kadar değişik sürelerde geçerlilik süresine sahip olup, belirtilen sürelerin aşılması durumunda ilgili mercilere başvurulara yenilenmesini gerektirmektedir. Bireyin sahip olduğu ehliyet sınıfının seviyesinde ve kapsamındaki araçlar haricinde kullanım yeterliliğini karşılamadığı araçları kullanması durumunda ehliyetsiz olarak değerlendirilecek olup tüm sürücülerin bu durumu göz önüne alarak sahip oldukları ve kullanacakları araç tipine göre ehliyet başvurularını yapmaları önemlidir. M sınıf ehliyet türüne sahip olmak isteyen sahip bir araç sahibi ilgili “Motorlu Bisiklet” ehliyetine sahip olmak için en az 16 yaşını doldurması gereklidir. Eğer araç 122 cc sınırını aşmayacak bir Motosiklet ise yine 16 yaşını doldurmuş bir şekilde başvurması yeterlidir. M ve A1 sınıf her iki ehliyet türünde de geçerlilik süresi 10 yıl olup, ilgili sürenin bitiminde yenileme başvurusu yapılması gerekir. A2 tipi 35kw sınırını aşmayan motosiklet başvuruları için 18, aşan A tipi ehliyet için ise 20 yaşının doldurulması eğer motosiklet 4 tekerli ise 16 yaşının doldurulması başvuru için belirlenen sınırdır. B1 türüne sahip olan M tipini, A türüne sahip olan M-A1-A2 tiplerini A2 türüne sahip olan ise M-A1 tiplerini kapsamı altına almaktadır. Tüm motosiklet türünün geçerlilik süresi ise 10 yıldır. B-BE-C1 ve C1E türleri için 18 yaşını doldurmak ve ayrıca başvurulan türlere göre; BE ve C1 için B tipi, C1E tipi için C1 türü ehliyet tecrübesi aranmaktadır.
Sınavda Başarısız Olunması Durumunda Ne Kadarlık Bir Harç Ödemesi Yapmalıyım?
Başvurduğunuz ehliyet sınıfı fark etmeksizin sınavda başarısız olduktan sonra 3 kere, ilk sınavla birlikte toplamda 4 kere başarısız olma hakkınız vardır. Sınav sonucunda başarısız olduktan sonraki her yeni sınav için harç ödemesi yapmanız gereklidir. Başarısız olduğunuz sınav direksiyon sınavı ise bir sonraki sınava girmeden önce başarısız aday direksiyon eğitimi aldıktan sonra tekrar sınava girebilirsiniz. Bu ücret ise direksiyon sınav ücreti aracılığı ile temin edilmektedir. 2020 sürücü kursu fiyatları gibi her sınıfa ve fıyata göre de ücretlerde değişkenlik bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz sınav e-sınav ise sınava giriş tarihinizden başlayarak 15 gün içerisinde sınav ücretini ilgili makamlara ileterek tekrar sınav başvurusu yapmanız gereklidir. Buradaki önemli olan husus eğer sınava girip başarısız olduğunuz durumda, sınav tarihinizden itibaren 45 gün içerisinde tekrar başvuru yapmamanız durumunda 1 sınav hakkı kullanılmış olarak sayılmaktadır.
Ehliyet Harç Ücretleri Nereye Yatırılır?
Daha öncesinde Emniyet Müdürlük birimleri tarafından yapılan ilgili işlemler artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altında yürütülmektedir. Buna istinaden ilgili harç ücretleri Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi üzerinden hızlıca ödenebilmektedir. Ancak bu noktada bu adres üzerinden ödenmeyecek bir kalem olan Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfına ödenecek tutar bir harç kalemi olmadığından dolayı GİB internet sitesi üzerinden ödeme yapılamamaktadır. Vakıf payını ise protokollerin yapıldığı ilgili bankalar aracılığı ile kolayca ödemeniz mümkündür. Diğer geriye kalan sürücü belgesi ve değerli kağıt ücretlerini ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden ödeyebilirsiniz. Eğer tüm ödemeleri bankalar aracılığı ile yapmak isterseniz ATM çözümünü destekleyen banklardan direkt olarak ATM aracılığı ile veya genel olarak ilgili bankaların hepsinden gişe aracılığıyla sürücü harç ücreti, değerli kağıt ücreti ve hizmet bedeli ücreti ödemelerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Ehliyet Kursu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Ehliyet başvurularında başvuran bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması durumunda istenilen evraklar ile yabancı uyruklu olması durumunda ehliyet kursu gerekli belgeler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı durumunda olan kursiyerlerin ehliyet kursu için gerekli evraklar T.C. kimlik numarasını gösteren belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği olabilir), diploma veya diploma yerine gösterilebilecek belge aslı ve fotokopisi, ilgili makamlarca verilen sağlık raporu, sabıka kaydı olmadığına dair gerekli evrak, başka bir sınıf sürücü belgesi almak için başvuranlar için sahip oldukları sürücü belgesinin fotokopisi, eğer kursiyer 18 yaşını doldurmamış ise veli veya vasi tarafından muvafakat namesi ve son olarak altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf. Sağlık raporu için aile hekimliğinizden ilgili belge için başvuru yapabilir, daha yüksek yetkili bir sağlık kuruluşuna gitmenize gerek yoktur. Sabıka kaydının bulunmadığını kanıtlayan evrak için ise, adliyelere aracılığı ile alınabildiği gibi e-devlet üzerinden de adli sicil kaydı çevrimiçi olarak talep edilerek ulaştırılabilir. Yabancı uyruklu kursiyer başvurularında ise diğer evraklara ek olarak pasaportlarının noter tarafından tasdiklenmiş tercümeli versiyonu, ülke sınırları içerisinde en az 6 ay ikamet edeceğine dair izin belgesi veya öğrenci ise öğrenim vize belgesi gerekmektedir.
Kaç Saat Direksiyon Eğitimi Veriliyor?
Ehliyet kursu ne kadar sürer? ve Ehliyet kursu kaç gün? sorularının cevabı ise direksiyon kursuna başvuran adayların eğitimi başvurdukları ehliyet sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. C sınıfı Kamyon ve Çekici türündeki ehliyet için direksiyon eğitimi 20 saat ehliyet kursu süresi bulunmakta iken C1 sınıfı 7500 kg sınırını aşmayan Kamyon ve Çekici için 10 saat bir eğitim verilmektedir. D sınıfı Otobüs veya B sınıfı Otomobil ve Kamyonet tipi ehliyet kursu başvurunda bulunan adaylara ise 14 saat ehliyet kursu dersi direksiyon eğitimi verilmektedir. M tipi motorlu bisiklet, A1 tipi 125 CC kadar motosiklet, A2 tipi 35 kw kadar motosiklet B1 tipi motosiklet ve F tipi traktör adaylarına ise 14 saatlik bir direksiyon eğitimi verilmektedir. D1 sınıfı ehliyet tipine başvuran adaylar Otobüs türündeki ehliyetlerine sahip olabilmek için ise 7 saat direksiyon eğitimi görmek zorundadır. BE türü otomobil ve kamyonet, C1E türündeki 1200 kg sınırına kadar olan Kamyon ve Çekici (römorklu), D1E 16+1 kişilik minibüs (römorklu), DE tipi otobüs (römorklu) ve CE tipi kamyon ve çekici (römorklu) ehliyet başvurularında ise 6 saat direksiyon eğitimi verilmektedir.