Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Egzoz Muayenesiyle Çevreye Katkı Sağlayın

29 Temmuz 2022

Araçlara egzoz muayenesi yapılmasının en önemli amacı, çevreyi korumaktır. Motorlu araçların egzozlarından çıkan katı ve gaz haldeki maddeler, hava kirliliğine neden olur. Ayrıca bu gazların yol kenarındaki çiçeklere ve insan sağlığına da zararı oldukça büyüktür. Bu nedenle, egzoz muayenesi süresi gelen araçların mutlaka bu ölçümü yaptırması gerekir. Egzoz emisyon ölçümü, Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince de zorunlu kılınmıştır. Ayrıca, egzoz emisyonun çevreye olduğu kadar bütçenize de katkısı vardır. Muayenesi yapılan egzozlar, daha az yakıt tüketir.
Egzoz emisyon ölçümünde, egzoz gazı belirlenen sınırlar içinde olan araçlara egzoz gazı emisyon ruhsatı verilir. Motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne yönelik hazırlanan yönetmeliğe uygun olarak yapılır. Ayrıca egzoz ölçümü, araç muayenesi sırasında da büyük öneme sahiptir. Egzoz emisyon ölçümünden kalan araçlar, genel araç muayenesinden geçemez.

Egzoz Muayenesi Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, hava ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla motorlu taşıtların egzoz emisyon değerlerinin kontrol edilmesi kararı verilmiştir. Bu muayenede, trafikte kullanılan araçların egzozlarından çıkan gazın çevreye verdiği zarar tespit edilir. Bunu en aza indirgemek için gerekli testler ve kontroller yapılır. Çevreye ve insan sağlığına ciddi zararı olan egzoz gazları, çeşitli hastalıklara da neden olmaktadır. Daha sağlıklı ve temiz bir yaşam için motorlu araçların egzoz gazı emisyonu ölçümü yaptırması gerekir. Araçların tipine göre belirli periyotlarda tekrarlanması gereken bu muayene, kanunlarla zorunlu kılınmıştır. En yakın egzoz muayenesi istasyonundan randevusuz olarak, bu muayeneyi yaptırabilirsiniz. Muayene esnasında, araç rölantide ve yüksek devirdeyken ayrı ayrı ölçülür. Ölçüm sonrasında belirlenen kriterler içinde yer alan araçlara, egzoz emisyon ölçüm pulu verilir. Bu pul, aracın yakıt tüketiminin çevre için uygun olduğunu gösterir. Egzozda herhangi bir delik, kırık vb. problem varsa muayeneden geçemez. Bu eksikleri tamamladıktan sonra, ikinci kez muayeneye ücretsiz olarak gidilebilmektedir.

Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır?

Aracınızın egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırmanız oldukça önemlidir. Bu hem kendiniz ve doğa için gereklidir hem de yasalarla zorunlu kılınmıştır. Bu muayeneyi yaptırmak için TÜVTÜRK’ün içinde yer alan egzoz ölçüm istasyonları yetkilidir. Yalnızca egzoz emisyon ölçümü için çalışan bu istasyonlarda, birkaç kontrol ile araçların egzoz gazı ölçülür. Aracınızın genel muayeneden geçeceğinden emin olmak için, muayene öncesi egzoz emisyon ölçümü yaptırabilirsiniz. Randevunuzdan birkaç saat önce TÜVTÜRK egzoz emisyon ölçüm istasyonlarına gelerek egzoz muayenenizi yaptırabilirsiniz.
Egzoz muayenesi yaptırmak için illa genel muayeneyi beklemenize gerek yoktur. Belirlenen süreye göre aracınızı düzenli olarak egzoz emisyon ölçümünden geçirmeniz gerekir. Zamanı geldiğinde egzoz ölçüm istasyonlarında, bu ölçümü yaptırabilirsiniz. Bunun için herhangi bir randevu almanıza gerek yoktur. Ayrıca egzoz gazı emisyon istasyonları olarak hizmet veren özel kuruluşlarda da egzoz muayenesi yaptırabilirsiniz. Fakat en pratik ve uygun fiyatlı olanı TÜVTÜRK’ün egzoz emisyon ölçüm istasyonlarıdır.

Egzoz Muayenesi Ne Kadar Geçerli?

Araçların belirli periyotlarla yaptırması gereken egzoz muayenesi, belirli bir geçerlilik süresine sahiptir. Araç tipine göre değişiklik gösterir ve süresi dolanların yeniden muayene yaptırması zorunludur. Araç tiplerine göre egzoz muayenesi geçerlilik süresi şu şekildedir:

  1. Binek ve resmi araçlar, ilk üç yaşın bitiminde ve ardından iki yılda bir egzoz muayenesi yaptırmalıdır.
  2. Diğer motorlu taşıtlar, ilk bir yaşın bitiminde ve ardından yılda bir egzoz muayenesi yaptırmalıdır.

Egzoz muayenesinden muaf tutulan bazı araçlar da vardır:

  1. Tarım ve orman traktörleri
  2. Motosikletler
  3. Mopedler
  4. 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar
  5. Hibrit ve elektrikli araçlar
  6. Hidrojen yakıtlı araçlar

Aracınız egzoz emisyon ölçümü geldiğinde, herhangi bir randevu almadan gerekli belgelerle başvuruda bulunabilirsiniz. TÜVTÜRK yetkililerine aracınızın tescil belgesi ve nüfus cüzdanınızı iletmeniz yeterlidir. Egzoz muayenesi için gerekli belgeler, mutlaka muayene sırasında yanınızda bulunmalıdır. Aksi takdirde, ölçüm yaptıramazsınız. Egzoz muayenesi geçerlilik süresi dolmuş olan araçlar, yukarıda verilen periyotlara göre ölçüm yaptırmak zorundadır. Eğer aracınıza en son ne zaman egzoz muayenesi yaptırdığınızı hatırlamıyorsanız, online sistemler üzerinden kolay bir şekilde takibini yapabilirsiniz. Böylece hem tarihleri hem de egzoz ölçüm değerlerinizi görebilirsiniz.

Egzoz Muayenesi Yapılmazsa Ne Olur?

Egzoz emisyon ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu kılınmıştır. Çevreyi ve insan sağlığını korumak amacıyla yapıldığından bu kanuna uyulması oldukça önemlidir. Egzoz muayenesi yaptırmayan araçlar, trafikte tespit edildikleri anda yüklü miktarda para cezasına çarptırılır. Bu yüzden, zamanı geldiğinde cüzi miktara egzoz ölçümü yaptırmanız gerekir. Ayrıca TÜVTÜRK, iki defaya mahsus araçların egzoz muayenesini ücretsiz yapmaktadır. Yani egzoz muayenesi zorunlu mu sorusunun cevabı kesinlikle ‘evet’tir. Bu, hem kanunlarla belirlenmiştir hem de sağlık açısından önemsenmesi gereken bir konudur.
Egzoz muayenesi süresi dolmuş olan veya yaptırmamış olan araçlar için uygulanan para cezası ise, 2.067 Türk Lirası’dır. Eğer ceza ilk 15 gün içinde ödenecekse %25 ceza indirimi uygulanır ve 1.550,25 Türk Lirası olur. Ayrıca muayene esnasında standartlar dışında bir değer çıktıysa, buna sebep olan aracın sahibine de 4.136 Türk Lirası ceza kesilir. Görüldüğü gibi yüksek miktarlarda olan bu ceza, oldukça önemsenmelidir. Egzoz emisyon muayenesinden önce, mutlaka egzozunuzun sorunsuz olduğundan emin olmalısınız. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kolay bir şekilde egzoz ölçümü yaptırabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam