blog blog

Aracınıza Uygun Motor Yağı Nasıl Seçilir?

13 Şubat 2020

Motor, araçların çalışmasında en önemli göreve sahip parça olarak biliniyor. Bu nedenle de bakımının özenle yapılması gerekiyor. Motorda meydana gelebilecek herhangi bir problem; aracın kullanılamaması, uzun ve masraflı bakım süreci gibi sorunlara neden olabilir. Buna benzer sorunların önüne geçmek için motor yağı kontrolü düzenli yapılmalı ve doğru motor yağı doğru araçta kullanılmalı. Motor yağını doğru kullanarak yakıt tasarrufu yapabileceğinizi ve aracınızın performansını artırabileceğinizi de unutmayın. 

Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Motor yağının en temel görevi sürtünmeyi azaltarak olası aşınmaları engellemektir. Motor parçaları çok yüksek sıcaklıklarda çalışır ve bu durum parçaların ısınarak deforme olmasına neden olabilir. Motor yağı bu aşamada parçaları soğutarak parçaların deforme olmasını önler. Motorun çalışma esnasında ortaya çıkan toz ve kiri yağ filtresine aktaran motor yağı, bu sayede motor parçalarının temizliğine de katkı sağlar. Araçta kullanılan doğru motor yağı piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurur. Bu durum ise kaçakları engeller ve aracın performansını artırır.

Motoru temizlemekle görevli olan motor yağı geç değiştirildiğinde kirlenir. Bunun sonucunda temizleme görevi yerine getiremez. Motor yağı değişimi sonucu motordaki aşınma engellenir ve sürtünme azalır. Bu durum ise otomobilin performansının artmasını sağlar. Sürtünmeye harcanan enerjiden de bu sayede tasarruf edilerek daha az yakıt tüketilir. Yağın değişim zamanı ise aracın modeline, kullanılan yağ türüne ve aracın katettiği kilometreye göre değişebilir. Motor yağı neye göre seçilir sorusunun cevabını bulmak için ise bundan daha fazlasına ihtiyaç var. 

Araca Göre Motor Yağı Seçimi

Motor yağı satan yerlerde ve servislerde pek çok farklı motor yağı markasını görebilirsiniz. Fakat motor yağı yalnızca markalar bakımından ayrışmaz. Aracın motorunun benzinli veya dizel olması motor yağı seçme konusunda en önemli faktörlerden biri. Benzinle çalışan motorlarda SA, SB, SC, SD, SE, SF ve SG tipi motor yağları kullanılır. Bu yağlardan SA ve SB tipi yağlar hafif yük altında çalışan araçlara uygundur. SG tipi yağ ise piyasadaki en üstün yağ olarak bilinir. Dizel araçlarda ise CA, CB, CC ve CD tipi yağlar kullanılır. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlarda kullanılabilir.

Düşük ve yüksek sıcaklıktaki akışkanlığına göre sınıflandırılan motor yağlarının derecesi SAE kısaltması ile belirtilir. SAE numarası düşük yağlar ince ve akıcıdır. Motor yağı değişimi yapılırken bu dereceler de gözetilir. Yüksek devirli yeni nesil motora sahip araçlarda yağ boşluğu az olduğu için SAE derecesi yüksek yağlar kullanılır. Orta devirli motorlarda bu boşluk biraz arttığı için orta seviye SAE derecesine sahip bir yağ kullanılabilir. Düşük devirli motorlarda ise SAE derecesi yüksek yağları da kullanabilirsiniz.

Mevsime Göre Motor Yağı Seçimi

Araçta kullanılan lastikler nasıl mevsime göre değişkenlik gösteriyorsa aynı durum motor yağları için de geçerlidir. Motor yağları kullanıldığı sıcaklıklara göre yazlık, kıilık ve dört mevsim yağlar olarak ayrılır. Bu ayrım tek viskozite ve multi-viskozite yağlar olarak da karşınıza çıkabilir. Bu viskozite ayrımına göre yağ seçerken kışın en düşük, yazın en sıcak günü esas alınır.

SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.

Tüm önlemleri alsanız da aracınızın motorunda ya da başka bir aksamında sorun çıkabileceğini unutmayın. Her türlü kaza ve soruna karşı önleminizi almak için sigortaladim.com üzerinden sigorta şirketlerinin tekliflerini değerlendirebilirsiniz. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam