Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Deprem Sonrası DASK İçin Başvurulacak Yerler ve Adımlar Neler?

15 Şubat 2024

Meydana gelmiş veya gelecek olan doğal afetlere sonrasında deprem sonrası DASK teminatlarından tazminat hak edebilmeniz için sigortalatmış olduğunuz konutunuza dair hasar tespit çalışmalarını yaptırmalısınız. Gerekli incelemeler ve kontroller sonucunda konutunuzda meydana gelen hasarın ödemesi sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Karşılanacak olan sigorta teminatları poliçe içerisinde yer alan şartlar ve koşullara göre belirlenir.

DASK tarafından 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren sağlanacak olan azami teminat tutarı 640 bin Türk lirasıdır. Yaşanan herhangi bir deprem sonrasında DASK poliçeniz bulunuyor ise oluşan hasarlara ilişkin yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda, gerekli başvuruları yaparak tazminat almaya hak kazanabilirsiniz. 

Depremde Hasar Gören Evler İçin Nereye Başvurulur?

Depremde hasar gören evler ve konutlar için başvurulması gereken ilk yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmalıdır. Bir afet sonucunda konutunuzun hasar gördüğünü düşünüyorsanız Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurmanız sonucunda müdürlük yetkilileri 3 aşama halinde konutunuza hasar tespit çalışması yapar. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarının aşamaları şunlardır:

  • Afet Etkisi Belirleme (Ön tespit)

  • Kesin Hasar Tespit

  • İtiraz Hasar Tespit

Konutun hasarlı olduğu bakanlık tarafından belirlendikten sonra kesinlikle konutun içine girilmemesi gerekir. Büyük deprem sonrasında meydana gelebilecek olan artçı depremler ile birlikte ağır hasar almış olan yapıların çökme riski oldukça fazla olduğu için ağır hasarlı yapılara girmek de tehlikeli olacaktır. 

Deprem sonrası hasarlı yapıların belirlenmesi için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılırken; DASK sigortası bulunan konut sahiplerinin zarar tazmini için Doğal Afet ve Sigortalar Kurumuna (DASK) başvuru yapması gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hasar tespiti başvuruları ise e-Devlet üzerinden yapılabilir.

Tüm bunlara ek olarak bir deprem geçirmiş olan konut için belirli durumlarda deprem sonrası DASK sigortası da yaptırılabilir. Hafif şekilde hasar görmüş olarak tespit edilen yapılar için deprem sonrası DASK, sigortalının beyanı doğrultusunda yapılır. Belirleme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu hasar tespit çalışmaları kıstas alınır. 

Orta derecede hasar görmüş olan yapılar için bakanlık tarafından binanın “oturulabilir” izni bulunuyor ise konut için deprem sonrası DASK sigortası yaptırmak mümkün olacaktır. 

DASK İçin Hasar Başvurusu Nasıl Yapılır?

Depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarından sonra takip edilmesi gereken yol ise DASK başvuru işlemidir. DASK hasar başvurusu yapmak istiyorsanız karşınıza 3 çeşit yol çıkacaktır. Yapacağınız ihbar sonrasında eviniz değerlendirmeye alınarak teminat hak edip etmediğiniz araştırılacak ve tarafınıza teminat sağlanması için gerekli yerlere bilgi verilecektir. 

DASK hasar başvurusu için izlemeniz gereken 3 yol aşağıdaki gibidir;

  • ALO 125 Zorunlu Deprem Sigortası Destek Hattını aramak.

  • www.dask.gov.tr web sitesini ziyaret ederek başvuru yapmak.

  • e-Devlet hesabınıza girerek ilgili adımları takip etmek.

Hasar ihbarınız sırasında poliçe, T.C. kimlik numarası, telefon numaranız ve depremde hasar gören konuta ilişkin bilgiler sisteme tanımlanmalı veya ilgili kişiye iletilmelidir. DASK ihbarı sonucunda bir hasar dosyası oluşturularak dosyanın numarası SMS ile tarafınıza bildirilmektedir. 

DASK Sigortası Oluşan Hasarın Ne Kadarını Öder?

DASK sigortası, sigortalatmış olduğunuz konutunuzda deprem ve deprem sebebi ile meydana gelebilecek hasarları Doğal Afet ve Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından belirlenen teminatlar dahilinde karşılar. 

DASK sigortası konutun rayiç bedelinin tamamını ödemez, yalnızca binanın yeniden inşa edilme bedelini öder. DASK sigortasının 2023 yılı için azami limiti 640 bin Türk lirasıdır. Sigorta bedelinin 640 bin TL’nin üzerinde olması durumunda, kalan tutar varsa konut sigortası tarafından karşılanır. 

Deprem sebebi ile oluşan hasarlarda sigortalıya ödenecek olan sigorta bedelinin tespitinde konutun metrekaresi ve metrekare bedelinin çarpımı sonucu elde edilen değer esas alınır. 

Her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen konut metrekare bedelleri 2023 yılı için aşağıdaki gibidir: 

  • Betonarme yapılar: 3 bin 16 TL

  • Diğer yapılar: 2 bin 80 TL

Yukarıda verilen ücretler ile konutun metrekaresi çarpılarak deprem sigortasının bedeli hesaplanabilir. 

Deprem ve depremin yarattığı hasarlara karşı konutunuzu güvence altına almak için zorunlu deprem sigortanızı sigortaladim.com ile birkaç dakika içinde online olarak yaptırabilirsiniz. Hemen sigortaladim.com’dan DASK sigortası teklifi alın, aynı anda tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini inceleyerek poliçenizi online olarak yaptırın.

Konut Sigortası

Konut Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam