Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Deprem Öncesi, Sırası ve Sonrası Neler Yapmak Gerekir?

20 Temmuz 2023

Türkiye, önemli fay hatlarının üzerinde bulunan ve her daim deprem riski taşıyan jeopolitik bir konuma sahiptir. Ülkemizde her geçen gün artan deprem sayısı ve buna bağlı artan can kayıpları kişilerin önlem alması gerektiğini ortaya koyan istatistiklerdir. Deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler özellikle önlem alma açısından son derece önemlidir. Deprem yaşanma riski ülkemizdeki bireyleri her daim tetikte ve hazır bir şekilde bekleme zorunluluğu hissettirmektedir. 

Kandilli Rasathanesinden düzenli olarak canlı alınan veriler yaşanan sarsıntıların hafif veya göz ardı edilebilecek türden olmadığını göstermektedir. Deprem son derece tehlikeli ve öldürücü bir doğal afettir. Yıkıcılığının yanı sıra can kayıplarının en fazla yaşandığı doğal afetlerin başında gelir. Deprem bölgelerinde genellikle günlük ihtiyaçlar veya temel ihtiyaçlar herhangi bir destek olmadan son derece zorlanılan bir durumdur. Depremin yıkıcılığından dolayı kişiler afet bölgelerinde yiyecek, içecek veya haberleşme gibi çeşitli temel ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Bundan dolayıp deprem öncesi alınacak önlemler listesinin en başında deprem çantası bulunmaktadır.

Deprem Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

Deprem öncesi veya deprem sonrasında yapılması gereken birçok davranış bulunmaktadır. Bunlar hepsinden ziyade özellikle deprem öncesi yapılması gerekenler depremden sırasında veya depremden sonra oluşacak hasar tablosunda minimum gösterge oluşması adına son derece önemlidir. Yaşanan can kayıplarının veya maddi kayıpların büyük bir bölümü önlemsizlik ve ihmalkarlıktan kaynaklanır. Yaşanan tüm bu olumsuz durumları minimuma indirmek için çeşitli önlemlerin alınması kişilerin can güvenliği adına oldukça önemlidir. Yapılacak işlemler içinde en önemlisi evlerin depreme dayanıklı olmasıdır. Bulunulan binanın imar planı dışında herhangi bir bölgede olmaması ve yapılan mevcut binaların depreme dayanıklı, inşaat yönetmeliğine uygun olması gereklidir. Binalara deprem öncesi mutlaka deprem sigortası yaptırılmalıdır. Bu sigorta mülk sahipleri için son derece avantajlı ve önemli bir durumdur.

Ev dışı veya ev güvenliği dışında oturulan hane içerisinde de dikkat edilmesi, önlem alınması gereken alanlar vardır. Evde deprem anında yıkılma tehlikesi gösteren veya evden çıkışı engelleyen kitaplık, soba, dolap gibi çeşitli eşyaların duvarlara iyice sabitlenmesi gereklidir. Deprem sırasında duvara sabitlenmiş eşyalar genellikle düşmemekte, düşse dahi hane halkının evden çıkabileceği süre zarfı boyunca genellikle dayanmaktadır. Binada veya ev içerisinde olası durumlar için yangın söndürücü bulundurulması gereklidir. Bunlar dışında evden kaçış anında göz önüne koyulmak şartıyla deprem çantası hazırlanmalıdır. Deprem çantası, içinde bir bireyin temel ihtiyaçlarını karşılayacak türden birçok eşya ve malzemeyi içerir. 


 

Deprem Çantası Nedir?

Türkiye, oldukça yoğun yeraltı faylarına sahip bir ülkedir. Bundan dolayı da depremin ne zaman hangi şiddetle nereden geleceği kestirilemeyen konuların başında gelir. Deprem çantası olası bir deprem anında bulunulan alandan çıkarken bireylerin yanına alması gereken en önemli çantadır. Bu çanta içerisinde kişinin veya kişilerin ihtiyaç duyabileceği tüm malzemeler hali hazırda bir şekilde bekler. Deprem çantası sadece evlerde değil okullarda, işyerlerinde, ofislerde kişinin yaşam alanlarının içinde yer alması gereken son derece önemli eşyalardandır. Gün içerisinde vakit geçirilen binalar her ne kadar depreme dayanıklı yapılmış olsa da deprem sonrasında kişi haberleşme, yeme/içme gibi çeşitli ihtiyaçları karşılamak için çözüm yolları ararlar. Bu çözüm yollarından en önemlisi deprem çantalarıdır.

Depremin şiddeti ne kadar yüksekse yıkıcılığı da o kadar geniş bir alana yayılır. Bu sebeple de bireylerin dışarıda kalacağı zaman zarfı da uzamış olur. Kişi veya kişiler bu vakit içerisinde hem kendilerinin hem de sevdikleri ya da yanındaki insanların en temel ihtiyaçlarını belirli bir süre de olsa deprem çantalarında bulunan malzemeler ile giderme imkanı bulunur.

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Deprem çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar vardır. Bunlardan ilki çantanın boyutudur. Çanta seçerken içine konulacak tüm malzemeleri karşılayacak boyutta ve birden fazla bölmeli, çok fonksiyonlu bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Çantanın içine konulacak malzemeleri kullanım sırası gelene kadar muhafaza edebilecek yapıya sahip olmalıdır. Çanta içine konulacak her malzeme aile bireyleri göz önüne alınarak konulmalıdır. Bununla beraber çanta içine konulacak her eşyanın kolay taşınabilir ve kullanışlı ürünler olması önemlidir. Deprem çantası içindekiler her bir aile bireyi düşünülerek hazırlandığı için çanta seçiminde de özellikle kalabalık aile sahip kişiler daha geniş ama taşınabilir hafiflikte bir model tercih etmeleri gerekmektedir.

Deprem çantasında olması gerekenler sayılacak olunursa şunlar ilk sırada yer alır;

  • Yüksek kalorili, vitamin, karbonhidrat içeren besinler

  • Su kaybını önleyen ve dayanıklı gıdalar (konserve-kuru meyve-meyve suyu vb.)

  • Kimlik kartlarının fotokopileri

  • Tapu, sigorta ve ruhsatın fotokopileri

  • Pasaport, banka cüzdanı vs. Fotokopisi

  • Diploma fotokopisi

  • Zorunlu deprem poliçesi

  • Varsa evcil hayvanın sağlık karnesi fotokopisi

  • İç çamaşır

  • Çorap

  • Yağmurluk ve genel olarak her iklime uygun birkaç parça kıyafet

  • Su

  • Islak mendil, hijyenik ped, tuvalet kağıdı 

  • Seyahat boy diş macunu, diş fırçası, sabun, dezenfektan

  • İlk yardım çantası

  • Uyku tulumu, battaniye, radyo, yedek pil, kağıt, kalem, el feneri, çakı, düdük

  • Bebekli aileler için ise bez, mama, bebek ıslak mendili ve kıyafetleri bulunması oldukça önemli ve gereklidir.

Tüm bu malzemeler hazırlandıktan hemen sonra çanta içerisinde dikkatlice muhafaza edilmeli ve çanta düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tarihi geçen ürünler yenileriyle değiştirilmelidir. Deprem öncesi ve sonrası alınacak tedbirler kapsamında dikkat edilmesi gereken noktalara hassasiyetle yaklaşılmalıdır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam