blog blog

Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklara Yakından Bakış

20 Nisan 2020

Çoğunlukla bireylerin kendini en çok güvende hissettiği alanlardan biri olan ev, güvenliğin sağlanması gereken yapıların başında gelir. Zorunlu ya da isteğe bağlı olarak yapabileceğiniz sigorta çeşitleri sayesinde doğal afet, deprem ve hırsızlık gibi durumlarda evinizi güvence altına alabilirsiniz. Bu sigorta çeşitleri DASK ve konut sigortası olarak adlandırılır. Genellikle birbirleri ile karıştırılsa da, konut sigortası ve DASK arasındaki fark bariz bir şekilde belirtilmiştir.

Dask ve Konut Sigortası Nedir?

DASK ve konut sigortası nedir sorusu sıkça karıştırılsa da, cevabı oldukça basittir ve belirli farklarla birbirlerinden ayrılmaktadır. İlk olarak konut sigortası, ev ve eşyalarınızın zarar görmesine neden olabilecek yangın, deprem, su baskını, hırsızlık gibi olumsuz durumlar nedeniyle oluşan maddi zararları minimuma indirmeyi sağlayan bir sigorta türüdür. Sigorta şirketleri, bireylerin ihtiyaçlarına en uygun poliçeleri hazırlayarak seçenekler sunar. Bu seçenekler arasından dilediklerinizi belirli bir ücret karşılığında poliçenize ekleyebilir ya da istemediklerinizi çıkarabilirsiniz. Örnek olarak, evinizin başına gelen çoğu talihsiz olayda eşyalar büyük ölçüde etkilenir. Konut sigortanıza ek olarak yaptırabileceğiniz eşya teminatı ile, mobilya ve ziynet gibi sizin için önem arz eden eşyalarınızı da kolayca güvence altına alabilirsiniz. Konut sigortası yaptırabilmeniz için ev sahibi olmanız gerekmez. Kiracılar için eşya teminatına sahip olmak, kirada oldukları evin içerisindeki eşyaların korunmasını sağlar.

DASK sigorta türü ise, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara depreminden sonra, devlet tarafından yaptırılması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Bu sigorta, depremin sebep olduğu yer kayması, binada oluşan hasar, yangın, tsunami gibi olaylar sonucu oluşan zararların maddi olarak karşılanmasını amaçlar.

DASK ve Konut Sigortası Zorunlu Mu?

DASK ve konut sigortası zorunlu mu sorusu, sigorta yaptıran her bireyin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Birbiri ile benzer özellikler taşısa da, konut sigortası ile DASK arasındaki fark, konut sigortasının isteğe bağlı, DASK'ın ise zorunlu olarak yapılmasıdır. Afet Sigortaları Kanunu'na göre her yıl yenilenmesi gereken DASK poliçesini yaptırmayan bireyler, deprem anında zarar gören evleri için yardım talebinde bulunamaz, bunun yanında devletin sunmuş olduğu konut kredisi avantajlarından da yararlanamaz. Evine elektrik bağlatmak isteyen bireylerin, öncelikle DASK yaptırması zorunludur, aksi takdirde bağlama işlemi gerçekleşmez. DASK yaptırmak, deprem sonucu zarar görmüş binanızın masraflarını güvence altına alarak yüksek miktarlar ödemenize engel olur ve bütçenizi korur. Buna ek olarak, ödemiş olduğunuz deprem sigortası primleri sayesinde, depremde zarar görmüş insanlara destek olabilirsiniz.

Konut sigortası, DASK'tan farklı olarak isteğe bağlı yapılabilen bir sigorta türüdür. Bunun yanında bazı bankalar, ev kredisi verirken konut sigortası yaptırılmasını zorunlu tutabilir. Konut sigortası sayesinde, evinizin başına gelebilecek her türlü doğal afet ya da hırsızlık gibi olumsuz durumlarda oluşan zararları karşılama yükümlülüğünüz ortadan kalkar. Konut sigortası, oluşan yüklü maliyeti karşılamak için yanı başınızdadır. Dilerseniz, sigortanıza ek olarak satın alabileceğiniz eşya teminatı ile, eşyalarınızı da güvence altına alabilirsiniz. Zorunluluk bakımından DASK ve konut sigortası farkı bu şekilde özetlenebilir.

DASK ve Konut Sigortası İçin Gerekli Evraklar

Konut sigortası için gerekli belgeler, sigorta şirketlerine göre çeşitlilik gösterebilir. Bu sebeple, sigorta yaptırmadan önce anlaşmış olduğunuz sigorta şirketinin hangi belgeleri istediğini öğrenmeniz tavsiye edilir. Konut sigortası yaptırmak için genellikle istenen belgeler şu şekilde sıralanır;

Sigorta yaptıracak kişinin kimlik ve iletişim bilgileri,

Konutun açık adresi

Ada, pafta ve parsel gibi bilgileri içeren tapu,

Konutun brüt metrekaresi,

Konutun yüz ölçümü,

Konutun yapı tarzı ve kat sayısı

Zorunlu deprem sigortası olan DASK'ın talep ettiği belgeler ise sabittir ve aşağıdaki gibidir;

Sigortalı kişinin;

Adı ve soyadı,

İletişim bilgileri

T.C. kimlik numarası

Tüzel kişiler için vergi kimlik numarası

Sigortalanacak binanın;

Açık adresi,

Tapu bilgileri,

İnşaat yılı,

Yapı tarzı,

Toplam kat sayısı

Hasar durumu

Dairenin,

Brüt yüzölçümü (metrekaresi)

Kullanım şekli

Konut sigortası ve DASK için bilgilerin doğru ve güncel olması büyük bir önem taşır. Tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru olacak şekilde doldurulması gerekir.

DASK ve Konut Sigortası Kapsamı

DASK ve konut sigortası kapsamı içerisinde belirli teminatlar mevcuttur. DASK teminatları, deprem sonucu oluşan zararların, poliçede belirtilen limitler doğrultusunda karşılanmasını sağlayarak sigortalı kişiyi güvence altına alır. DASK teminatları arasına giren durumlar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır;

Deprem anında oluşan maddi zararlar,

Deprem sonucu çıkan yangın,

Deprem sonucu oluşan patlama,

Deprem sonucu oluşan heyelan,

Deprem sonucu oluşan dev dalgalar (tsunami)

Buna ek olarak bina temelleri, ana duvarlar, bahçe duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, koridor, çatı ve bacalarda hasar tespit edilmişse, DASK kapsamına girmektedir.

Konut sigortaları teminatları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterse de, her şirketin ana teminatı yangın olarak kabul edilmiştir. Yangın teminatı sayesinde, yangından dolayı oluşabilecek her türlü hasar güvence altına alınır. Bunun yanında cam kırılması, sel, fırtına, araba çarpması, patlama, su baskını, grev gibi durumlar da teminata dahildir. Konut sigortasında en sağlıklı bilgiyi, anlaşmış olduğunuz sigorta şirketinden öğrenmeniz tavsiye edilir.

Birbirinden farklı teminatlara sahip olan sigortaların, birbiri yerine geçmesi mümkün olmamaktadır. DASK, yaptırılması zorunlu olan sigorta türü olması sebebiyle diğer sigorta türlerinden ayrılır. Konut sigortanızda deprem teminatı bulunsa bile DASK olmadan konut sigortası geçerliliğini yitirir. Böylece konut sigortası DASK yerine geçer mi sorusu, bu şekilde özetlenmiş olur. İki sigorta da birbirinin yerine geçmeyen fakat birbirini tamamlayan niteliktedir.

DASK ve Konut Sigortası Hesaplama

DASK, her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta türü olduğundan dolayı güncel fiyatlarının hesaplanması gerekir. Bu sebeple, fiyat hesaplanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar;

Sigortalanacak binanın yer aldığı bölgenin deprem riski,

Binanın yapı tarzı

Konutun brüt yüz ölçümü (metrekaresi)

Bu kriterler hesaplanarak sahip olduğunuz konutun deprem poliçe azami tutarı oluşturulur. Buna ek olarak fiyatlar, konutun yer aldığı il ve inşaat maliyeti gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilir.

Konut sigortası yaptırırken DASK'tan farklı olarak ev sahibi olmanız gerekmez. Kiracılar için de konut sigortası seçenekleri mevcuttur. Kirada oturan bireyler genellikle kendilerine ait eşyaları sigortalatırken, ev sahipleri sadece konutu ya da konutla eşyayı beraber sigortalatmayı tercih edebilir, bu tamamen bireylerin inisiyatiflerine kalmış bir durumdur. Konut sigortası yaptırmak, poliçe çeşitliliğine, ek teminatlara ve fiyatlara göre farklılık gösterir.

Siz de Sigortaladım.com ile birlikte DASK ve konut sigortası hesaplama işlemlerini kolayca yapabilir, uzman çalışan kadronun sunmuş olduğu poliçe seçeneklerinden kendinize en uygun olanı satın alabilirsiniz. Sigortaladım.com, bütçenize en uygun DASK ve konut sigortası fiyatları ile, size ve sevdiklerinize en kaliteli hizmeti sağlarken düşük fiyat avantajı sunar. Yeni nesil teknolojiyi sigortacılık anlayışı ile birleştiren sigortaladım.com, sizin için en uygun teklifleri oluşturarak tüm ihtiyaçlarınızı karşılanmasına yardımcı olur. Siz de hemen şimdi müşteri hizmetleri numaramızı tuşlayarak en hızlı tekliflere kolayca ulaşın, en geniş teminatlara sahip poliçenizi kullanmaya hemen başlayın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam