Ülkemizde 1999 yılında gerçekleşmiş olan Marmara Depremi sonrası çok sayıda yeni düzenlemeler, eksik görülen ya da hatalı bulunan uygulamalarda değişiklik yapılmıştır. Bunların başında ise bu tarihten itibaren zorunlu tutulan doğal afet sigortası geliyor. Deprem sigortası zorunlu mu diye düşünen kişiler için yanıtlanan soru, tüm konutları depreme karşı güvence altında tutmak, sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlayıp teşvik etmek ve depremden kaynaklanan giderleri minimum düzeye çekmek amacıyla oluşturulduğu yönde cevaplanıyor. Kısa adıyla DASK diye bilinen deprem sigortası önemi, ülke genelindeki hasarları bina oranının 2/3 ‘si olduğu düşünüldüğü sürece daha net anlaşılıyor. Elbette zorunlu tutulan tüm sigorta işlemlerinde olduğu gibi deprem sigortası da kişilerin tercihine bırakılmadan yaptırılması zorunlu olan sigorta türü olarak yer alıyor. Ancak zorunlu olmasına rağmen herhangi bir maddi cezası bulunmuyor. Para cezasının aksine bu sigorta işlemini yaptırmayanların belirli işlemleri gerçekleştirmesi engelleniyor. Sigortayı yaptırmayan kişi ya da kişiler konut satma veya kiralama yapamama cezası alıyorlar. Aynı zamanda son yapılan düzenlemeler sonrasında elektrik ve su aboneliği alma konusunda da engellenmiş olarak varsayılıyorlar. Abonelik işlemi gerçekleştirilirken kurumlar DASK yapıldığına dair belge istiyorlar ve bu belge olmadan işlem gerçekleştirilmiyor. Öncelik taşıyan bu bilgiler doğrultusunda deprem sigortası nedir sorusu da yanıt bulmuş oluyor.
Deprem Sigortası Yaptırarak Kendinizi Güvence Altına Alın
2001 yılında zorunlu tutulmaya başlanan deprem sigortası, yapılmadığı durumlarda birtakım yaptırımların uygulanmasına yol açıyor. Deprem ya da depreme bağlı hasarları önleyebilmek için bu sigortayı yaptırmak büyük önem taşıyor. Beklenmedik zamanlarda yaşanabilen felaketler olarak nitelendirilen depremler, özellikle Türkiye’nin bir deprem bölgesi olmasıyla da her zaman tehlikesini hissettiriyorlar. Buna istinaden 2001 yılı ile birlikte yürürlüğe giren her haneye zorunlu deprem sigortası yangın, tsunami ve patlama gibi durumlara karşı da güvence altına alıyor. Deprem sigortası ödemeleri bu durumu yaşayan kişilerin zor bir durumda olduğunu temel aldığı için sigorta şirketleri tarafından yapılıyor ve kişilerin ekonomik bir sıkıntı yaşamalarının da önüne geçilmiş oluyor. Bu sayede sigortalı için sigorta, kısa süre içerisinde giderleri karşılıyor ve ekonomik kaybı engelliyor. Kelime anlamı olarak da zorunluluk taşımayan sigorta türü, yaptırılmadığı zaman maddi olarak bir ceza yaptırımı uygulamıyor. Fakat mülk sahibi olarak alım satım işlemi ya da doğalgaz, elektrik ve su gibi aboneliklerin başvurusunda bulunulamıyor. Her konutu kapsayan bu tür işlemlerin başlatılmaması tamamen deprem sigortasının yaptırılmaması ile ilgili oluyor. Son düzenlemelere göre de bu işlemler için tarihi geçmemiş DASK poliçesi zorunlu tutuluyor. Deprem sigortası ne kadar diye düşünen kişiler, kendi konutlarına göre bir teklif aldıktan sonra bu durumu düşünmeden sonuca ulaştırmalarında fayda bulunuyor. Bunun nedeni ise deprem sigortası fiyat aralıkları ne olursa olsun, olası bir doğal afet sonucunda ortaya çıkan maddi hasardan çok daha ekonomik olduğu biliniyor. Böylece DASK yaptırarak doğal afetlere karşı kişiler kendilerini ve konutlarını güvence altına alıyorlar ve manevi hasara ek olarak maddi bir hasar da yaşamadan çözüme ulaşıyorlar. Göz önünde bulundurulan bu durum ile birlikte kişilerin ekonomik yönde sorun yaşamamasının önüne geçen sigorta türü, yapılmadığı zaman birtakım işlemlerin yapılmasını engelliyor. Hukuki açıdan bir cezası olmasa da bina ile ilgili yaptırımlar uygulanarak, sigorta yaptırmaya teşvik sağlanıyor. Böylece deprem sigortası nerede yapılır diye düşünenler de sigorta şirketi ile iletişime geçerek anlaşmalı olarak daha sağlıklı bir yönde ilerleme kaydedebiliyorlar.
Deprem Sigortasının Önemi ve Avantajları Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası, yaptırılması zorunlu tutulan sigorta türü olmakla birlikte olası bir depremin konut statüsünü oluşabilecek hasara göre poliçe kapsamında koruma sağlıyor. Böylelikle hasar nedeniyle oluşan maddi kayıplar poliçe üzerinden karşılanıyor. Konut ile ilgili tapu kaydı almanın yanı sıra elektrik, su ve doğalgaz aboneliği oluşturmak için gerekli olan deprem sigortası yenileme veya yeni sigorta başvurusu ülke genelinde sağlam ve güvenilir yapılar oluşturulmasına da olanak tanıyor. Tüm konutların depreme karşı korumasını gerçekleştiren ve hasar durumunda çıkacak masrafın karşılanmasını sağlayan sigorta, aynı zamanda toplumun bu anlamda bilinçlenmesini ve sigorta fikrine alışmasına yardımcı oluyor. Deprem sigortası sorgulama işlemi sonrasında yaptırma kararı alanlar öncelikle sigortanın sadece bina hasarını karşıladığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bunun haricinde bir sorun sigorta şirketi tarafından karşılanmıyor. Sigorta kapmasına alanın binada hasar ya da tapu değişikliği konusunda da sigorta bu durum hakkında bilgilendirilmedir. Deprem haricinde oluşan bir hasar olduğu zaman veya el değiştirme durumu bu bilgilendirmelere örnek olarak gösterilebiliyor. Temelde deprem gibi bir afet durumunda oluşan maddi hasarı ve evsiz kalma durumunun önüne geçilebilmesini amaçlayan sigortanın yapılmaması durumunda ceza bulunmasa da afet etkisinden kısa sürede çıkmak ve mağduriyetin devam etmemesi açısından zaruri bulunuyor. Aynı zamanda depremden kaynaklı oluşan ufak çaplı hasarlar dahi karşılanıyor. Sigortaya uygunluk gösteren binalar için yapılan deprem sigortası hesaplama ve bütçe ayarlaması haricinde belirli şartlar bulunuyor. Bu şartlar da şu şekilde sıralanıyor:
- Tapuya kayıtlı ve mesken olarak inşa edilen konutlar
- Kat irtifakı sağlanan konutlar
- Sigorta kapsamında bulunan bina içerisinde bulunan ofis ve iş yerleri olarak kullanılan bölümler
- Kat Mülkiyeti Kanununa dâhil olan bağımsız bölümler
Belirtilen bu yapıların dışında kalan binalara sigorta yapılmamakla birlikte, sigortaya uygun olan bina değeri de sigorta tarafından görevlendirilen kişiler tarafından hesaplanarak sigorta yapacak kişiye teklif sunuluyor. Buna karşılık olarak da kişiler tekliflere göre işlemlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabiliyorlar.