Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Korona Virüsünün Ortaya Çıkış Hikayesi

02 Haziran 2020

Aralık 2019 tarihinden beri dünya çapında büyük bir yankı uyandıran ve birçok can alan corona virüs vakası hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ve beraberinde birçok milleti alarma geçiren bu virüs için tedavi çalışmaları hala devam ediyor. Bu süreçte en önemli bilinçlenme yolu ise virüs hakkında bilgi edinmek, durumun gerektirdiği şartları öğrenerek yaşamımızı buna göre şekillendirmek. Şu an bu virüsün bir tedavisi bulunmamakla birlikte bu virüsten nasıl korunacağınız hakkında bilgiler yazımızda yer alıyor. “Corona virüsü nedir, kökeni nedir?”, “corona virüsü nasıl tedavi edilir?”, “corona virüsü öldürür mü?”, “corona virüs belirtileri nelerdir?” gibi sorularınıza bu yazımızla birlikte cevap bulabilirsiniz.

Koronavirüs nedir?

Corona virüsü sanıldığının aksine tek bir virüs türü değil, bir virüs ailesidir. Hemen hemen herkes hayatının bir bölümünde bu virüs ailesinin bir ferdiyle tanışır. Genelde hafif veya orta derecede üst solunum yolu hastalıkları bu virüsler nedeniyle kişilerde ortaya çıkar. Corona virüsünün sadece belirli bir kısmı insandan insana bulaşma özelliği göstermekte. Bu virüs ailesi alfa, beta, gama ve yeni grup olan delta olmak üzere dörde ayrılmakta. Bugüne kadar pek tehlike teşkil etmeyen corona virüs, yeni türüyle birçok ölüme yol açtı. 2020 senesine kadar corona virüsü ailesinden toplam ölüm vakası üç olarak bilinirken şu an 2 bini geçmiş durumda. Virüsten ölüm Çin dışında diğer ülkelerde de görüldü. Birçok ülke Çin’e uçuşlarını durdurdu. Bunun dışında Çin’den gelen turistlere kısıtlama getirildi. Havalimanlarında büyük ölçüde önemli önlemler alındı. Şüpheli görülen insanlar bir süre için karantina altına alınıyor. Corona virüsü bitkisel tedavi veya ilaç tedavisini şu an için bulundurmamakla birlikte birçok kurum ve kuruluş desteği ile birlikte tedavi geliştirilmeye çalışılıyor. Virüsün bulaştığı insan sayısı da her geçen gün artmakta. Virüse tedavi için aşı geliştirme çalışmaları tüm hızıyla devam etmekte. Önlem olarak Dünya Sağlık Örgütünün uyarılarına uyulması gerekiyor. Olabildiğince insanlarla temastan kaçınmak, toplu alanlarda bireysel hijyene önem vermek gerekmekte. İnsandan insana temas gibi yollarla bulaşan bu virüsün bulaşmasını en iyi bu şekilde önleyebiliriz. Opsiyonel bir şekilde toplu taşıma gibi alanlarda maske kullanabilirsiniz. Maske size daha yüksek seviyede bir koruma sağlayacaktır.

Hastalık nasıl öldürüyor?

Corona virüsü genel olarak semptomlarını solunum yolları üzerinden gösteriyor. Öksürük, ateş, kusma, bulantı gibi solunum yolu hastalığı belirtileri ile birlikte kendini açığa çıkarıyor. Hastalığın kuluçka süresi ise 2 ile 14 gün arasında değişim gösteriyor. Hastalık aynı zamanda bir kademe ilerleyerek zatürre belirtileri göstermeye başlayabiliyor. Bu noktadan sonra geri dönüş zor olabiliyor. Zatürre belirtileri gösteren hastaların yüzde otuzunda ölüm gerçekleşiyor. Hastalar bir süre sonra sistemleri iflas ederek bir anda yere yığılıyorlar. Çin’den yayınlanan fotoğraflarda da sokaklarda bu şekilde yığılıp kalan birden fazla insanı görmek mümkün.

Kimler risk altında?

Virüsün çıkış kaynağına yakın bir coğrafyada yaşayanlar risk altında denecekken virüs an itibari ile birçok ülkeye yayılmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada herkesin virüs konusunda dikkatli davranması gerektiğini duyurdu. Herhangi bir risk ihtimaline karşın yapmanız gereken tek şey toplu alanlarda hijyeninize dikkat etmeniz denebilir. Bunun dışında diğer insanlarla temastan kaçınmanız iyi bir önlem olabilir. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü deve eti gibi etlerin tüketiminin bitirilmesini duyurdu. Yediğiniz et yemeklerini tam pişirerek yiyin. Pişmemiş veya az pişmiş et yemekten kaçının.

İlk ne zaman, nerede başladı?

Corona virüsün bu türüne ilk defa rastlanmış durumda. Virüsün bu haline ilk olarak Aralık 2019’da rastlandı. Virüse Covid-19 ismi verildiği açıklandı. Corona virüsü Çin Wuhan kentinde başladı. Virüsün şehirdeki bir deniz mahsülü pazarından yayılmış olabileceği, bir hayvan etinin tüketilmesi aracılığıyla insanlara bulaşmış olabileceği konuşuluyor. 11 milyon nüfusu olan kent Wuhan’daki bu deniz pazarının bu konuda büyük rol oynadığı tahmin ediliyor. Şehre giriş çıkışlar yasak durumda, Wuhan tamamen karantina altına alınmış.

Hangi ülkelere yayıldı?

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve Çin dışına yayılmasına ihtimal verilmeyen bu virüs seyahat yolu aracılığı ile diğer ülkelere de yayılmış, hatta Çin dışında kayıplar verilmiş durumda. Corona virüsü hangi ülkelerde bakacak olursak, virüs Çin dışında; Tayvan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Malezya, İtalya, İngiltere, Finlandiya, Kamboçya, Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Filipinler, İspanya, İsveç, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Kanada, Almanya, ABD, Fransa, Avustralya, Tayland ülkelerinde görüldü. Kimi ülke sınırlarına giren Çin vatandaşları hakkında sınırlama getirdi. Bir süre için kapılarını Çinli turistlere kapatan ülkeler oldu.

Belirtileri Neler?

Corona virüsü bir kişiye bulaşması halinde 2 ile 14 gün arasında belirtilerini gösterecektir. Çin’den ülkelerine getirilen vatandaşların bu sürede karantina altında tutulması bu sebeptendir. Hastalık basit üst solunum yolu belirtileri göstererek başlar. Corona virüs belirtileri burunda akıntı, öksürük, ateş, boğazda ağrı gibi belirtiler olarak görülmüştür. Güçlü ateşin yanı sıra, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülür. Daha ileri şekilde zatürre olan hastalar mevcuttur. Corona virüs ölüm vakaları da genelde zatürre belirtisi gösteren hastalarda görülüyor.

Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Solunum yolları aracılığı ile bulaşan bu virüsten korunmak için yollar da diğer virüslere oldukça benzerlik göstermekte. Corona virüsünden korunma öncelikle büyük ölçüde hijyen gerektiriyor. Corona virüsü korunma yolları şu şekilde sıralanabilir. Temizlik jelleri veya sabunlarınızla ellerinizi sürekli yıkamalısınız. Toplu taşıma, topluluğun bulunduğu bu tür mekanlarda temastan olabildiğince kaçınarak temas halinde aynı şekilde el temizliğinizi sağlamalısınız. Diğer insanları tedirgin etmemek adına toplu alanlarda, hatta evde, öksürürken ve benzeri durumlarda ağzınızı dirsek içi bölgenizle kapatmalısınız. Et yemeklerinizi çiğ veya az pişmiş şekilde yememeniz gerekiyor. Bulunduğunuz, evdeki odanız gibi, kapalı ortamları bir şekilde havalandırmalısınız. Corona virüsü korunma yolu olarak şu sıralar oldukça fazla tercih edilen medikal maskeleri ise toplu mekanlarda, toplu taşımalarda kullanabilirsiniz.

Nasıl bulaşır?

Her şey bir yana, corona virüsünün nasıl bulaştığı da insanlar arasında bir polemik olmuş durumda. Çin’in Wuhan kentinden başlayarak birçok can alan bu virüsün bulaşma yolları şu şekilde. Direkt veya indirekt şekilde bulaşan corona virüs, virüsün etkilediği insanın öksürmesi, konuşması gibi senaryolarla direkt şekilde bulaşabilirken sizin öksürülen bir maddeye temasınız, yüzeye bulaşan virüsü solunum yolunuza aktarmanız ile indirekt şekilde bulaşabilir. Şu an için virüsün insandan insana geçtiği bilinmekte, araştırmalar devam etmektedir. Virüsün enfekte olduğu hastanın bir metre çapında bulunmanız takdirinde temas etmiş sayılırsınız. İnsanlarla bu denli temas içinde olmamaya dikkat edin. 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam