blog blog

Çekme Belgeli Araç Nedir?

23 Şubat 2023

Çekme belgeli araç, belirli bir süre boyunca trafiğe çıkamayacak araçların trafikten çekilmesi sonucunda haiz olacakları duruma verilen isimdir. Araçların uzun süre kullanımına ek olarak eskimesi, yıpranması veya herhangi bir sebep sonucunda bundan sonraki dönemlerde kullanılmayacağı için çekme belgesi alınarak aracın kenara ayrılması sonucunda çekme belgesine ihtiyaç duyulur. Çekme belgeli bir araç trafikte aktif olarak kullanılamamasına rağmen noterler aracılığı ile standart araçlar gibi alınıp satılabilir.

Aracın hiçbir kusuru olmasa dahi araç sahibinin isteğine bağlı olarak çekme belgesi alınabilir. Çekme belgesi aracın yalnızca belirli dönemler boyunca kullanılmayacağını ifade eden bir kelimedir. Araç için bu dönemler boyunca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmez. Ayrıca muayene ettirilmesine de gerek bulunmaz. Bu durumun sebebi, çekme belgeli aracın hiçbir şekilde trafiğe çıkamayacağından ileri gelmektedir. Araç hiçbir şekilde kullanılmayacağından ve trafik koşullarında kaza yapma riski bulunmayacağından dolayı muayene ettirilmesine gerek yoktur. 

Çekme belgesine büyük kazalar sonucunda da başvurulur. Aracın onarımı için gerekli maddi imkânı olmayan bireyler kazalı araçları için çekme belgesi bulundurarak gerekli maddi güce haiz olana kadar aracı beklemeye alabilirler. Ayrıca uzun soluklu bir yurt dışı seyahati veya hastalık gibi durumlar sonucunda araç sahiplerinin araç çekme belgesi alma ihtiyacı duyabilir. Araç çekme belgesi mevcut olan bir araç için zorunlu trafik sigortası poliçesi de yaptırılmasına gerek yoktur. 

Çekme Belgesi Nedir?

Çekme belgesi, belirli sebeplerden dolayı trafiğe bir daha çıkmaması gereken veya trafiğe çıkmaması beklenen araçlar için alınması gereken bir belgedir. Aracın yalnızca kaza veya hurdaya ayrılma gibi durumlarda çekme belgesine ihtiyaç duyulmaz. Burada önemli olan aracın trafiğe çıkıp çıkmamasıdır. 

Örneğin uzun süreli bir seyahat veya hastalık gibi durumlar sonucunda araç sahipleri araçlarını kullanmaya devam etmeyecekler ise çekme belgesi alarak aracı kullanmayacağını beyan ederler ve çekme belgesi iptal edilene dek aracın trafiğe çıkması yasaklanır.

Genel itibari ile çekme belgesine başvurmaktaki amaç, söz konusu olan araç için vergi ödememe durumudur. Trafiğe çıkamayacak olan araç, hiçbir şekilde kullanılmayacak ve aktif olarak görevini sürdüremeyeceği için çekme belgesi alınır ve vergi borçlarından belirli dönemler için feragat edilmiş olunur. Bu durumda araç sahipleri aracın Motorlu Taşıt Vergisini ödemediği için araçlarını bir süreliğine kullanmayacak olan kişiler için avantajlı hale gelmektedir. 

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?

Çekme belgeli araç hiçbir şekilde trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkması yasaklanan çekme belgeli araç trafik polisleri tarafından fark edildiğinde direkt olarak cezai işlemler uygulanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında araç sahibine ceza uygulanmaktadır. 

Çekme belgeli araç sahiplerinin araçlarını trafikte kullanmaya başlamadan önce ilk yapması gereken, çekme belgesini iptal ettirerek Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa tabi olmaktır.

Aracın çekme belgesinin bulunması durumunda trafikte aktif yolculuk esnasında tespit edilen araç için 2023 yılı içerisinde aracın sürücüsüne 10 ceza puanı ve ayrıca 4.064 TL tutarında ceza kesilmektedir. Aracınız üzerinde çekme belgesi bulunuyor ise kısa süreli mesafelerde dahi aracı kullanmamalısınız. 

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Eski dönemlerde araç sahipleri Trafik Şube Müdürlüğüne başvuru yaparak aracın vergi borcu veya diğer herhangi bir cezai yaptırımı olmaması şartı ile araç çekme belgesine sahip olabiliyorlardı. Güncellenen yeni sistem sonucunda Trafik Şube Müdürlüğüne hiç gerek kalmadan araç sahipleri noter kanalı ile araç çekme belgesine haiz olabilmektedir.

Araç çekme belgesini almak isteyen araç sahiplerinin notere başvurmadan önce yine aracın bütün borçlarını veya cezalarını ödemiş olmaları gerekir. Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır. 

Çekme Belgeli Aracın Tekrar Trafiğe Çıkması İçin Yapılması Gerekenler Neler?

Araç çekme belgesi iptali için yine notere başvurmanız gerekir. Notere başvuru yapmadan önce son muayene sonrası elinizde mevcut olan tescil belgesi, araç sahibinin kimlik fotokopisi ve araç artık trafiğe çıkacağı için trafik sigortası poliçesini araç sahibi yanında bulundurarak noter kanalı ile araç çekme belgesini iptal ettirebilir.

Aracın çekme belgesi mevcut durumda bulunuyor olsa bile muayenelerin tamamlanmış olması gerekir. Araç çekme belgesi mevcut olan bir aracı muayeneye götürebilmek için öncelikle Trafik Tescil Şube müdürlüğüne başvuru yaparak Ek 33/A belgesine sahip olmalısınız. 

Ek 33/A belgesi sayesinde araç çekme belgesi bulunan araçlar belge verildiği tarihten itibaren 7 gün süresince trafiğe çıkma izni kazanmış olur ve muayene işlemlerinin tamamlanması için kolaylık sağlanır. 

Çekme belgeli araçlarınızın tekrar trafiğe çıkabilmesi ve çekme belgesini ortadan kaldırmak için araç sigorta poliçenizi yaptırmanız kesinlikle zorunlu bir durumdur. Sigortaladim.com ile çekme belgeli araçlarınızın çekme belgesi iptali işlemlerini noterden tamamlamadan önce size en uygun teklifleri görüntüleyerek zorunlu trafik sigortası poliçe işlemlerinizi kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam