Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

20 Temmuz 2023

2017 yılı itibariyle, bütün çalışanlara zorunlu olarak uygulanmaya başlanan bireysel emeklilik, aslında bir sigorta çeşididir. Her ne kadar zorunlu tutulsa da, bazı insanlar bu sigorta sisteminin sunduğu hizmetlerden yararlanmak istemez. Böyle durumlarda da bireysel emeklilik iptali yapmaları gerekir. Bunu da bir dilekçe yazarak bildirmeleri gerekir. Sisteme giriş yapılan ilk tarih itibariyle iki ay süre içerisinde bireysel emeklilik iptal dilekçesi hazırlamanız gerekir. Ancak iptal işleminden önce, ilk etapta neyi iptal etmek istediğinizi yani bireysel emeklilik sistemini iyi bilmeniz önemli bir detaydır. Sonrasında ise iptal etmek için dilekçeyi nasıl yazacağınız ya da nereye yazacağınız konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.

Bireysel Emeklilik (BES) Nedir?

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen bireysel emeklilik konusu, oldukça geniş bir kitle tarafından merak uyandırır. Bireysel emeklilik, sigortalı olarak bir işte çalışan kişinin  ilerleyen dönemlerde emekli oldukları zaman sıkıntı çekmemeleri amacıyla ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Emekliye ayrılan insanlara, bağlanan maaşların yanı sıra ek gelir kapısı açan bu sistem aslında kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaç edinir. Bu sayede, bu sistemle emekli olan kişiler ilerde daha refah bir yaşam sürme şansını elde etmiş olurlar. Bireysel emeklilik zorunlu ya da gönüllü olarak iki ana gruba ayrılır. Üstelik bu sistem, kişilerin yaşam koşullarına göre ayarlanır. Poliçeleriniz, sizlerin isteğine göre şekil alır.

Bireysel Emeklilik İptal Süresi Kaç Aydır?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan insanların, kafasında bireysel emeklilik iptal etme konusu çok sık dolanır. Bu sistemi iptal etme işlemi son derece kolaydır. Uzun zaman harcamanıza ve uğraşmanıza gerek kalmadan iptal işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Zorunlu bireysel emeklilik, kişinin isteği dahilinde değil zorunlu olarak başlatılır. Ancak dilediğiniz zaman çıkış yapma şansınız vardır. Gönüllü bireysel emeklilik ise tamamen kişilerin insiyatifinde olan bir durumdur. Giriş ya da çıkış yapma tamamen sizin elinizdedir. Bireysel emeklilik iptali formu için dilerseniz dilekçe yöntemine dilerseniz de online yönteme başvurabilirsiniz. Fakat iptal başvurusunu mutlaka ilk iki ay içerisinde yapmanız gerekir. Bu süreçte konuyla ilgili sigorta firmasıyla iletişim kurabilirsiniz. Yapılan başvurunun işleme konması sonrasında, 10 iş günü içerisinde maaş priminizden kesilmiş olan %3 oranındaki tutar size iade edilir. Eğer ki iptal başvurusunu iki aydan sonraki zaman dilimi içerisinde yaparsanız, iade süresi 20 iş günü olur. Bireysel emeklilik sigortası sisteminde dilerseniz ara verme işlemi yapma şansınız da vardır. Üç ayı geçmeme şartıyla, emeklilik için prim ödemeye ara verebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

Bu sistemden faydalanmak istemeyen kişiler, bireysel emeklilik iptali için dilekçe örneği nasıl olur merak edebilirler. İptal başvurusu yapma işlemi son derece basit ve kısa sürer. Dilerseniz bu konu hakkında, ilgili sigorta firmasıyla iletişime geçerek bilgi sahibi olma şansınız vardır. Bazı sigorta firmalarında, online olarak yapılmış olan başvurular da kabul edilir. Belge teslim yoluyla bu işlemi yapmak isterseniz, ilgili kuruma iptal dilekçesi yazmanız talep edilir. Bireysel emeklilik iptal dilekçesi örneği, aşağıdaki gibi hazırlanmış olmalıdır.

 

——————————————————-

 

……….. EMEKLİLİK A.Ş.’NE

 

                                                             ………..

 

   6740 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun Ek 2. maddesi uyarınca otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edildiğim bilgisi …/…/… tarihinde tarafıma iletilmiştir.

 

   Aynı kanun maddesine göre sahip olduğum cayma hakkımı kullanmak istiyorum. Bu kapsamda adıma düzenlenen sözleşmenin feshedilerek yapılan kesintiler ve varsa yatırım gelirlerinin yasal süresi içerisinde tarafıma iadesini arz ederim. …/…/…

 

 

 

Adı Soyadı

 

  İmza

 

T.C. Kimlik No   :

 

IBAN                 :

 

Adres                :

 

e-posta             :

 

Telefon             :

 

 

Bireysel Emeklilik Sigortası Sisteminden Nasıl ve Ne Zaman Çıkılır?

Bireysel emeklilik iptali nasıl olur sorusu merak edilen sorular arasında yer alır. Bireysel emeklilikte devam etme zorunluluğu bulunmadığı için, bu konuda hiç kimseye herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu değildir. Yani dilediğiniz zaman sistemden çıkma şansınız vardır. Cayma hakkı olarak da bilinen iptal hakkı için bazı prosedürlere dikkat ettiğiniz takdirde, kolayca bu hakkı kullanma imkanınız mevcuttur.

Bireysel emeklilik sisteminin ne zaman çıkacağı da tıpkı konunun diğer detayları gibi araştırılır. İptal işlemleri için 60 gün yani iki aylık bir zaman zarfı tanımlanmıştır. Ancak bu süreyi almanız durumunda da yine bireysel emeklilik sigortasını iptal ettirme şansınız bulunur. Fakat, belirtilen süreyi geçirmeniz durumunda sizlere geri iade edilecek tutar oranların bazı farklılıklarla karşılaşma ihtimaliniz söz konusu olur. Bu sebeple iptal etme gibi bir düşünceniz varsa, süreyi fazla uzatmamanız tavsiye edilir.

Bireysel Emeklilik İptalinde Devlet Katkısı Oranları

BES iptali durumunda size geri ödenecek prim tutarlarıyla ilgili aşağıdaki gibi bir sıralama yapmak mümkündür:

  • İlk iki ay içerisinde yapılan iptal işlemlerinde, 10 iş günü içerisinde iadenizi kesintisiz olarak alabilirsiniz.
  • İki aydan sonra yapılan iptal başvurularında, iadeler için 20 iş günü beklemeniz gerekir.
  • 10 yıl dolmadan çıkış talebi yapıldığında %15 oranında, 10 yıldan sonra iptal talebinde ise %10 kesinti yapılır.
  • Kişinin vefat etmesi durumunda ya da malulen emeklilik durumundaki çıkışlarında %5 oranında kesinti meydana gelir.
  • İptal edilen poliçeler için devlet desteğinden faydalanma şansınız yoktur.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam