Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir?

26 Mayıs 2023

Araç ruhsatında aracın genel bilgileri olan model, marka, renk, motor numarası ve şasi numarası gibi bilgiler yer alır. Araç ruhsatlarında aynı zamanda aracın üzerine kayıtlı olduğu sürücülerin bilgileri de bulunur. 

Araç ruhsatı, araçlarda bulunması gereken zorunlu belgeler arasındadır. Kolluk kuvvetleri yaptıkları genel denetim ve aramalarda sürücülerden araç ruhsatını ve ehliyetini istemektedir.

Araç ruhsatının kaybolması durumunda ruhsatsız bir şekilde trafiğe çıkan sürücülerin, trafik denetimi sonrası ruhsatsız araç kullandığı tespit edilmesi halinde 2022 yılı için ödenen ceza miktarı 166 Türk lirasıdır. Yeniden değerleme oranı ile birlikte zamlanan trafik cezaları sebebiyle 2023 yılı için ruhsatsız araç kullanmanın cezası 370 Türk lirasıdır.

Trafik cezalarından biri olan ruhsatsız araç kullanma cezasına itiraz etmeyip ödeme yapmak isteyen sürücüler için erken ödeme avantajları bulunur. Sürücüler, cezanın kesilmesini takip eden 15 günlük süre içerisinde ödeme yaparsa yüzde 25 oranında indirim hakkı elde eder. Böylelikle sürücüler 2023 yılında ruhsatsız araç kullanma cezası tutarı olan 370 Türk lirası yerine 277,5 Türk lirası öderler.

Araç Ruhsatı Kaybedilince Yapılması Gerekenler Neler?

Ruhsatını kaybetmiş sürücülerin yapması gereken ilk şey, resmi makamlara ruhsatının kaybolduğu bilgisini vermektir. Sürücüler ruhsat kaybı bilgisini, kendilerine en yakın il ve ilçe emniyet müdürlüklerine bildirebilirler. Resmî kurumlara ruhsatın kaybolduğu bilgisi verildikten sonra ruhsatın sorumluluğunun sürücü üzerinden kalktığı kayıt altına alınmış olur.

Sürücüler kaybolmuş olan araç ruhsatlarının kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçmek maksadıyla gazetelere araç ruhsatının kaybolduğu ilanını verebilirler. Gazeteye ilan vermek zorunlu bir durum olmasa da yaşanması muhtemel potansiyel sorunların önüne geçmek için sürücülerin gazetelere ilan vermesi önerilen bir uygulamadır. 

Resmî kurumlara araç ruhsatının kaybolduğu bilgisinin iletilmesi ve araç ruhsatının kaybıyla alakalı gazeteye ilgili ilanın verilmesinin ardından sürücülerin yeni araç ruhsatlarını çıkarmaları gerekir.

Yeni Ruhsat İçin Başvuru İşlemleri Neler?

Kaybolmuş olan ruhsat için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından yeni ruhsatın çıkarılması için başvurulması gereken yerler noterlerdir. 6 Ocak 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 680 No’lu Kanun Hükmünde Kararname ile gelen değişiklik ile beraber ruhsat ile alakalı işlemler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) yerine artık noterlere verilmiştir.

Araç ruhsatı yenileme işlemleri noterlere verildikten sonra noterler için kullanılmaya başlanan Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile birlikte araç ruhsatları kolay ve hızlı bir şekilde verilir. 

Araç ruhsatı için notere başvuran sürücülerin araçları ile alakalı kontroller noter tarafından yapılır. Araç üzerine kayıtlı bulunan trafik cezalarının bulunmaması ve araç muayenesi süresinin henüz dolmuş olmaması, noterdeki işlemlerin hızlı yapılması için önemlidir. 

Yeni Ruhsat Almak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Yeni araç ruhsatı için gereken belgeler şunlardır:

  • Resmî kurumlara yapılmış olan araç ruhsat kaybı başvurusunun tutanağı

  • Sürücünün nüfus cüzdanı ya da kimliği yerine geçebilecek belge olan pasaportu

  • Motor ve genel muayene tespit belgesi

  • Ruhsat işlemlerinde yetkili olan şahsa ait olan vekaletname

  • Aracın trafiğe çıkması için gerekli olan evraklardan olan zorunlu trafik sigortası yapıldığını gösteren belge

Yeni ruhsat almak için istenilen belgeler bunlar olmakla birlikte dikkat edilmesi gereke başka hususlarda bulunur. 

Bunlardan ilki, araç sahibi sürücünün herhangi bir vergi borcunun bulunmamasıdır. Dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de araç sahibinin üzerine kayıtlı trafik cezası olmamasıdır. 

Sürücüler üzerlerinde vergi borçlarının olup olmadığına ve trafik ceza kayıtlarına e-Devlet sistemi üzerinden yapacakları sorgulama ile ulaşabilir. 

2023 Kayıp Ruhsat Çıkarma ve Yenileme Harç Ücretleri

Vergi Usul Kanununun 298. maddesi gereği belirlenen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplaması yapılan ve Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliği ile Resmî Gazete’de yayımlanan 2023 yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak hesaplanmıştır. Vergiler, harçlar ve trafik cezaları gibi birçok tutar yeniden değerleme oranına göre her yıl zamlanır. 

Yeniden değerleme oranının hesaplanması ile birlikte kayıp ruhsat çıkarma ve yenileme harç ücretleri de 2023 yılı için zamlanmıştır.

Yeni ruhsat çıkarmak adına motorlu araç tescil belgesi için 2022 yılında ödenen ücret 250 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için ödenecek motorlu araç tescil belgesi bedeli 557 Türk lirası olacaktır.

Araç alım satım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 2022 yılı için 457 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için araç alım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 1.019 Türk lirasıdır.

Araç ruhsatı yenileme işlemlerinde de gerekli olan zorunlu trafik sigortası, adından da anlaşılabileceği gibi araç sürücülerinin yaptırmakla yükümlü olduğu bir sigortadır. 

Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda, kazanın karşı tarafta yarattığı maddi yükün karşılanmasını sağlar. Sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alarak 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırabilir, zorunlu trafik sigortanızı birkaç dakika içinde yaptırabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam