Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araba Neden Yağ Eksiltir?

08 Haziran 2020

Araçların teknolojisi ve çalışma prensibi içerisinde yağ sirkülasyonu önemli bir yer tutmakta ve belli miktarlarda yağ özellikle motor kısmında aracın çalışması için gereklidir. Fazla yağ kullanılmaması ve belli miktarın sirküle olması araç çalışma prensibinin bir sonucudur ancak bazı durumlarda araçlardaki çeşitli hasarlar sebebiyle gereğinden fazla yağ kullanımı ortaya çıkabilmektedir. Araçta yağ eksilmesi önemli bir soruna işarettir ve aracın tükettiği yağ oranı olması gerekenden artmış anlamına gelmektedir. Motorun çalışması için gerekli olan bu yağın eksilmesi önceden fark edilemezse araçta yatak sarması diye adlandırılan bir problem ortaya çıkabilir. Motordaki hasarlar sebebiyle yağın yanmasından, uygun olmayan yağ kullanımına kadar pek çok sebepten dolayı yağ eksilmesi sorunu meydana gelebilmektedir.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Aracın çalışmasını sağlayan en temel sistem motor sistemidir ve bu sistemin düzgün çalışmasını sağlayan temel elemanlardan biri de motor yağıdır. Motorun çalışma sistemi içerisinde hareketli birtakım parçalar yer almaktadır bu sebeple sürtünme ve sonucunda aşınma gibi durumlar meydana gelmemesi için motor yağı kullanılmaktadır. Hareketli parçaların arasında bir tabaka oluşturan yağ aynı zamanda motor içerisinde hararet oluşumunu da engellemektedir. Arabada yağ eksilmesi sonucunda araç yağ yakmaya başlar ve bu da birtakım problemlere işaret eder. Yağ eksilmesini anlamak için bazı yöntemler vardır ve erkenden bu sorunu anlamak daha sonra oluşabilecek ciddi problemlerin önüne geçmenize yardımcı olmaktadır. Arabada yağ eksiltme sorunu egzozdan çıkan dumanın rengine bakarak kolayca anlaşılabilmektedir; çünkü egzoz dumanı renkleri farklı anlamlara gelmektedir. Egzozdan çıkan duman mavi ise aracınızın yağ yaktığını anlayabilirsiniz bununla beraber gri duman çıkması da yağ yakıldığının bir göstergesi olabilmektedir. Egzoz dumanı rengi dışında motor kapağını açtığınızda hava geliyorsa da aracın yağ yaktığını anlayabilirsiniz. Bu hava üfleme durumu araç henüz sıcakken meydana gelmektedir ve motor üflemesi diye bilinir. Bu sayede pistonlarınızın aşındığını da anlayabilirsiniz.  Araçta yağ eksiltme sorununu anlamanın diğer bir yolu ise yağ seviyesi ölçümüdür. Kontağı kapalı konuma getirerek yağ çubuğu yardımı ile yağ seviyesini ölçebilirsiniz. Olması gereken yağ seviyesini gösteren işaretin altında kalan yağ seviyesi aracınızda bu problemin olduğunu göstermektedir. Aracın yağ eksiltme nedenleri arasında pek çok sebep sayılabilmektedir. Bu nedenlerden birisi motorunuzun uzun süreler boyunca yüksek devirlerde çalışmasıdır. Yüksek devirlerde uzun süre çalışan motor aracınızın performansını etkileyerek yağ eksilmesine neden olabilmektedir. Diğer bir sebep ise motor pistonlarınızın zamanla gevşemesi sebebiyle motorun olması gerekenden fazla yağ yakmasıdır. Eğer emici özelliğe sahip subaplar ve bu sistemde yer alan diğer elemanlar hasar görürse de yağ eksilmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir. 1000 bakımı gibi aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmadığınız takdirde araçtaki yağ seviyesi kontrol edilmemiş ve oluşan sorunlar ihmal edilmiş olur. Bu da yağ seviyesinin git gide azalmasına ve pistonların arasındaki ince tabakalı yağın azalmasına sebep olmakta ardından da parçaların birbirine sürterek aşınmasına neden olmaktadır. Pistonlar zaman içerisinde yağ sızdırmaya başlayacaktır ve daha sonradan eklenen yağ da aşınan parçaların tamiri için yeterli olmamakta parçalar sızdırmaya devam etmektedir. Arabada yağ neden eksilir sorusunun diğer bir cevabı ise bu sorunlar haricinde 500 bin km üzerindeki araçların zaman içerisinde yağ yakması problemidir. Aynı şekilde 500 bin km’yi aşmasa dahi 20 yaş üzeri araçlarda da bu problem görülebilmektedir.

Yatak Sarması Nedir?

Yatak sarması problemine aracın yağ eksiltmesi neden olur. Yatak olarak isimlendirilen parça motor içerisindeki hareketli ekipmanların arasında oluşan sürtünmeyi ve dolayısıyla aşınmaları önlemeye yardımcı olan parçadır. Krank ve blok arasında yer alan yatağa ana yatak ismi verilirken krank ve piston kolu arasında yer alan kısma da kol yatağı denir. Yatak sarmasının meydana gelmesi motor içerisindeki derecenin aşırı yükselmesi ve ısınmanın fazla olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yağ eksilmesi nedeniyle aracınızdaki yağın yetersiz olması sürtünmelerin artmasına neden olarak motordaki ısıyı da yükseltmektedir. Bununla beraber soğutma sıvısının işlevini yapamaması ve miktarının düşmesi de yatak sarmasına sebep olan problemlerden biridir. Araç içerisinde yağ pompaları işlevlerini yerine getiremediğinde ve yağ miktarı yetersiz kaldığında sarma meydana gelebilmektedir. Motor içerisinde bulunan ana yatak ve yatak kolu yetersiz miktarda yağlanırsa ve yağsız kalırsa aşınmalar meydana gelmektedir ve bu sebeple piston, yataklar, krank hasar görür. Yeterli miktarda yağ bulunmayan motor içerisindeki parçalar bir süre sonra yeteri kadar hareket edemez ve dönemez, ardından sıkışmalar meydana gelir ve ekipmanlar işlevini yerine getiremez. Araç bu hale geldikten sonra da kullanılmaya devam ederse diğer teknik parçalara da zarar verebilir. Aracınızda yatak sarması meydana geldiği durumlarda kullanmaya ısrar etmemeli ve çekici çağırarak derhal tamire bırakılması gerekmektedir. Yatak sarması meydana gelen araçlarda hasar çabuk fark edilirse ve müdahale erkenden yapılırsa hasar gören parçaların tamiri çok daha kolay ve maliyetsiz şekilde yapılabilir. Aracınızda yağ göstergesi yanmaya başlarsa yatak sarması problemi meydana geldiği anlaşılabilir. Aracınızda bulunan motorun sesi de farklı ve gürültülü şekilde çıkıyorsa yatak sarma ihtimali olduğu düşünülebilir. Aynı şekilde motordan duman çıkması da yatak sarmasının bir belirtisidir. Aracınızda bu belirtilerden birini veya birkaçını gözlemlediğiniz takdirde aracı kullanmayı bırakmanız derhal bakıma götürmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde motor tamamen duracak ve hasarın boyutu olduğundan fazla büyüyecektir, bu durum da tamir maliyetini arttırır. Sonuç olarak aracın yağ eksiltmesi normal mi sorusunun cevabı kesinlikle hayırdır ve yatak sarması gibi birçok probleme sebep olabilmektedir. Bu durumda yüksek maliyetli tamir masrafları ile karşı karşıya kalmamanız için bu belirtileri göz ardı etmemeli düzenli olarak aracınızın bakımını yaptırmanız gerekmektedir.

Yağ Eksilmesi ile Araç Çekişi Düşer mi?

İkinci el veya sıfır araçlarda yağ eksiltme problemi aracınızın tam performanslı olarak çalışmasına engel olan ve diğer ekipmanlara da aynı şekilde zarar verebilecek bir problem olduğu için ihmal edilmemesi gerekmektedir. Yağ eksilen veya diğer bir deyişle çok daha fazla yağ yakan araçlarda sürüş konforu ve performansta gözle görülür bir azalma meydana gelmektedir. Motor yağının eksilmesi sonucu ortaya çıkacak motor problemleri sebebiyle aracınızın çekiş gücü düşerek performansı etkilenir. Bu sebeple aracınızda yağ eksilmesine sebep olabilecek şeylere dikkat etmeli aracınızın yağını düzenli kontrol etmeli ve periyodik bakımlarını kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Araca kapasitesinden fazla yağ ekleme de yağın yanmasına ve dolaylı olarak yağ eksilmesine sebep olabilmektedir. Motorun tam verimli çalışamadığı ve ekipmanlarında aşınma meydana geldiği araçlarda motordan boğuk bir ses çıkmakla beraber göstergesinden daha düşük bir verimle çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Motor performansı düşen araçlarda çekiş gücü de orantılı olarak düşmektedir. Aracın çekiş gücünün düşmesinin pek çok farklı sebebi de olabileceği gibi kontrol edilmesi gereken bir unsur da araçta yağ eksilmesinin olup olmadığıdır. Çekiş gücü düşen araçların performans kayıpları düz yollardan çok yokuşlu ve virajlı yollarda fark edilmektedir ve bu durum güvenlik sorunlarına da yol açabilmektedir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam