Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Cam Filminde Kısıtlamalar Nedir?

25 Mayıs 2023

Polyester malzemeden üretilen şeffaf kaplamaya cam filmi adı verilir. Estetik ve fonksiyonel açıdan farklı kullanımlara sahip olan cam filmi, birçok araç sahibi tarafından tercih edilir. Özellikle mahremiyet sebebi ile araç içerisinin görünmesini istemeyen araç sahipleri, araç cam film kısıtlamalarının ne olduğunu merak eder. Kişisel otomobillerden iş makinelerine kadar her türlü taşıtın camına takılabilen araç cam filmi uygulaması hakkında bazı kısıtlamalar bulunur. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre bu uygulama, ulusal güvenlik ve trafik güvenliği açısından uygun değildir. Kısıtlamalarda ön plana çıkan ilk yasak, ön sürüş camı olur. Araç ön cam filmi yasak mı sorusunun cevabı kesinlikle evet olarak karşınıza çıkar. Araç cam filmi hakkındaki diğer kısıtlamaları öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Araç Cam Filmi Kısıtlamaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç cam filmi yasak mı sorusu araç sahipleri tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Trafiğe çıkan araçlarda içerideki ortamın görülmemesinin şüpheli durumların tespit edilmesini zorlaştırdığını ileri süren yeni kanunlar, bu konuda kısıtlamalar ve yasaklar getirmiştir. Aracın ön sürüş camına film taktırmak kesinlikle yasak olan bir uygulamadır. Ön sürüş camı ile birlikte sürücünün sağında ve solunda kalan ön camlara da renkli film takılması yasaktır. Bu kısıtlamalar haricinde aracın diğer camlarına film taktırmak ise koyu olmayan tonlarda ise kabul edilebilir bir durumda sayılır. Yasaklara ve kısıtlamalara uymayan araçlara her yıl belirlenen oto cam film cezası verilir. 15 gün içerisinde ödendiği ve düzeltildiği takdirde cezaya indirim uygulanır.

Resmî Gazetede yayınlanan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 63’üncü maddesinde yer alan araç cam filmi kanunu şöyledir:

‘...taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.’

Yeni açıklanan yasaya göre araçlarda sadece R43 cam filmi kullanılabilir. Araçların fabrika çıkışlarında takılan karartılmış cam uygulamasına R43 cam denir. Araç cam filmi çeşitleri içerisinde sadece bu cam çeşidine izin verilmesinin amacı ise camın araç içerisindeki kişilerde fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test çeşidinin gerçekleştirilip hangi test sonucunun alınacağının belirlenmesidir. Kullanılacak camın, trafikte ortaya çıkabilecek yaralanmaların önüne geçebilecek kadar güçlü olması gerekir. Ayrıca ön sürüş camına takılacak bir film ya da tabaka, ışık iletimi kontrolünde soruna yol açabilir. Cisimlerin optik bozulmalarına sebep olarak trafikte kazalara yol açabileceği için renkli filmlerin ön camda uygulanması yasaklanmıştır.

Araç Cam Filmi Kullanımında Uyulması Gereken Şartlar Nelerdir?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen araç cam filmi yasası çerçevesinde bazı kısıtlamalar getirilen araç cam filminin kullanımında uyulması gereken şartlar şunlardır:

  • Kullanılacak cam filmi tipi için ithalatçı veya imalatçı tarafından Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik onayı alınmalı, filmin montajının onayı için ise ‘Montaj’ hükümlerinin geçerli olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Bu uygulama, sadece araç içerisinden yapılan filmleri kapsamaktadır. Araç dışarısından yapılan reklam amaçlı folyo uygulamalarını kapsamaz.
  • Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır.
  • Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15’in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır.
  • Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir.
  • Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
  • Film kaplamasında kullanılan yapıştırıcının akrilik esaslı olması gerekir.
  • Cam filmlerinin UV korumasının en az yüzde 98 olması gerekir.
  • Bu uygulama, cam panellerinin sadece iç yüzüne yapılmalıdır.
  • Araç sürücüsünün görüş alanındaki sağ ve sol yan camlara uygulanan filmlerde ışık geçirgenliği en az yüzde 70 olmalıdır.
  • Araç sürücüsünün arkasındaki görüş alanı içerisine giren camlarda uygulanacak filmlerin ışık geçirgenliği en az yüzde 20 olmalıdır. Ayrıca aracın sağında ve solunda mutlaka arka görüş sisteminin bulunması gerekir.

Araç Cam Filmi Uygulamasında Ceza Verilen Durumlar

Aracın içerisinden bakıldığında dışarıyı net bir şekilde gösteren ama dışarıdan bakıldığında içerisinin net görülmesini engelleyen araç cam filmi uygulamasında R43 cam filmi haricinde kullanılan tüm renkli filmlere ceza verilir. R43 cam filmine ceza verilmesinin sebebi ise kendinden filmli olduğu için görüşü engellememesidir. 30/1-b ceza koduna sahip olan cam filmi cezasının resmî kaynaklardaki tanımı şu şekildedir: ‘Diğer eksiklik ve bozukluk bulunan araçlarla görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içimdekilerin tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak.’

Kanunlar ile desteklenen araç cam filmi kısıtlamaları hakkında yapılan düzenlemeleri göz önünde bulundurarak aracınıza cam filmi taktırmak istediğinizde doğru bir seçim yapabilirsiniz. Kalite ve marka gibi farklı kriterlere göre değişkenlik gösteren araç cam filmi fiyatları ile ilgili araştırma yaparak hem bütçenize hem de yasalara uygun bir deneyim yaşayabilirsiniz. Araç cam filminin aracınıza yaptıracağınız kasko arasındaki İlişkisi hakkında bilgi almak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kaskonuzun bu uygulamayı güvence altına alıp almadığını öğrenmek için 444 9 832 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilir, eğer kaskonuzu yaptırmadıysanız online başvuru ile hızlı ve güvenilir bir şekilde aracınızın kasko sigortasını yaptırabilirsiniz. Aracınız ile ilgili tüm sigortacılık işlemleri için doğru adres sigortaladim.com.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam