Araba lastiği, araçların en önemli yapı parçalarından birini oluşturur. Aracın genel ağırlığını taşıma, direksiyonların tüm yönlendirmelerine sorunsuz şekilde cevap verebilme, motordan gelen gücün çeşitli parçalar vasıtasıyla aracın hareketini sağlama, fren gücünü de yola aktarma işlemini yaparak durmayı sağlama ve daha birbirinden çeşitli özellikleri sayesinde aracın tüm performansını direkt olarak etkilemektedir. Zemin ve sürüş uyumundan sorumlu en önemli parçadır. Lastik bir yandan da darbeleri bünyesinde emerek araç içerisindeki kişilerin konforuna katkıda bulunur. Kendine özgü yapısı sayesinde ise zeminde oluşan bozuklukların vermiş olduğu darbeleri absorbe etmektedir.
Araba lastik fiyatları açısından değerlendirildiğinde satın alınan lastiğin markası, lastiğin çeşidi ve lastiğin kalitesine göre farklılıklar gösterir. Piyasa üzerinden birbirinden farklı markalar bulunur. Her birinin lastik kalitesi de farklıdır. Bu sebeple sürücüler araçlarına uygun lastiğin kalitelisini bulmak da zorluk çekebilirler. Lastik fiyatlarını en çok etkileyen etkenlerden biri araçların modelleridir. Araba lastikleri irili ufaklı pek çok farklı çeşitte üretilmektedir. Lastiklerden her biri üretildiği arabanın özelliklerine uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Her aracın kendine özgü lastikleri ve lastikleri modelleri, özellikleri bulunur.
Lastik Ölçüsü ve Lastik Basıncı Özellikleri
Araba lastikleri basıncı, güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilmek adına son derece önemlidir. Belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereken basınç değeri genellikle 10 ile 30 gün arasında bir kontrol gereksinimi duyar. Olağandışı durumlarda, olumsuz olaylarda ise direkt olarak müdahale edilmesi şarttır. Araba lastiği normal şartlarda aylık olarak belirli bir miktarda basınç kaybı yaşamaktadır. Bu durum son derece doğaldır. Aksi takdirde lastiklerde gözle görülür bir basınç kaybı var ise kaybedilen basınç tekrar yerine konulmalıdır. Lastiklerin basınç azlığı pek çok olumsuz durumu da beraberinde getirir. Lastik basıncı normal seyrinden aşağı düştüğünde fren mesafesi azalır, yakıt tüketimi artar, viraj kabiliyeti azalarak tehlikeli bir durum içerisine girilmesine sebebiyet verir. Lastiklerin hava basıncını yapmak oldukça basit bir işlemdir. Yakıt istasyonlarında her daim bulunan veya herhangi bir oto tamircisinde bulunabilen kontrol ve hava basma üniteleri sayesinde lastik basıncı normal seyrine hızlı ve kolay bir şekilde getirilir. Basınç değeri PSI’dır. Fakat bazı üreticiler bu değere bar da diyebilmektedir. Lastiklerin basıncını ölçerken bu terimlerle karşılaşılır. Lastiklerin basınç değeri ise markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterir. Her marka ve model kendine özgü değerlerle üretilmiştir. Bu değeri öğrenmek için aracın kullanma kılavuzundan yararlanmak mümkündür. Bunu dışında araçların kaporta altında olan bilgi kağıdından da bu değere ulaşabilmek mümkündür.
Araba lastiği ölçüleri ise yine lastiğin modeline ve markasına göre değişiklik gösteren bir yapıdır. Her lastiğin ölçüsü lastik üzerinde yazmaktadır. Lastik üzerinde bulunan pek çok rakam o ürünün taban ölçüsünü, yanak kalınlığını, lastiğin geniş alanını, jant ölçüsünü gösteren rakamlar veya harflerin karışımıdır. Lastik üzerinde bulunan bu rakamlar ve harfler araca uygun doğru lastiği seçme noktasında oldukça önemlidir. Ölçüleri standart bir kalıpta değildir. Her araca farklı şekilde üretilen lastiklerin doğrusunu seçmek için öncelikle sahip olunan aracın lastik çeşidini, lastik modelini ve genel lastik ölçülerini bilmek gerekmektedir.
Lastik Temizliği Nasıl Yapılır?
Araba lastiği temizliği aracın performansını doğrudan etkileyen bir durumdur. Aracın yüksek performanstan düşmemesi için lastik bakımlarının ve değişimlerinin düzenli olarak aksatılmadan yapılması oldukça önemlidir. Bakımı yapılmayan, temizlenmeyen lastiklerin yol tutuş oranı zayıflar. Bu da oldukça olumsuz durumlara sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kötü hava koşullarında kaza yapma riski son derece arttırır. Bundan dolayı araç lastikleri belirli aralıklarla çamurdan, kirden, taştan, kalıntılardan arındırılmalı ve lastiğin bakımı tamamıyla yapılmalıdır. Lastiklerin temizlenmesi özellikle de kış mevsiminde karın çabuk eriyip don oluşmaması adına yerleri tuzladıkları zamanlar özenle yapılmalıdır. Tuzlar araç lastiklerinin kolaylıkla zarar görmesine neden olur. Lastik üzerinde kalan kir kalıntıları da yüzeyde aşınmaya sebep olan önemli etkenlerden biridir.
Araba lastiğini en iyi temizleyen şey sudur. Özellikle de tazyikli su. Tazyikli suyun basınç gücü kuvvetli olmasından dolayı lastik yüzeyinde bulunan tüm kirin, çamurun hatta taşın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Öncelikle tazyikli suyla temizlenen kirler daha sonrasında normal su ile derinlemesine temizlenmelidir. Temizleme işlemi esnasında genellikle temizlik malzemesi olarak şampuan kullanılır. Şampuan nazik temizleme işlevi görür ve lastiklere hiçbir şekilde zarar vermez. Şampuan yerine aşındırıcı özelliği bulunmayan deterjanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Araba lastiği temizleme işi herkes tarafından kolaylıkla yapılabilir. Deterjan veya şampuanla temizlenen lastik iyice durulanmalıdır. Durulama işlemi bittikten sonra da kurulama işlemine geçilmelidir. Lastikleri yıkar yıkamaz trafiğe çıkmak tehlikelidir. Yoğun deterjan veya sabuna maruz kaldığı için belirli bir süre beklemek gerekmektedir. Lastikler en ince ayrıntısına kadar kuruduktan sonra araca takılarak kullanılabilmektedir. Temizlik esnasında lastiğin ince detaylarını temizlemek için çeşitli çubuklar kullanılmalıdır. Temizlik yapılırken hiçbir kalıntı, taş bırakılmamalı, atlanmamalıdır. Araba lastiklerinin ömrü iyi bakılıp detaylıca temizlendiği takdirde uzun süreli kullanıma uygundur. Yaz ve kış olmak üzere iki çeşit olan bu lastikler özellikle her dönem sonunda eğer kullanılmayacaksa bu detaylı temizleme işlemi yapılarak rafa kaldırılmalıdır. Temizlenmeden atılan lastikler bir süre sonra özelliğini kaybederek kullanılmayacak hale bürünüyorlar. Bu sebeple lastik temizliğine gereğinden fazla önem verilmelidir.