blog blog

Ambulansa Yol Verme Kuralları

15 Mart 2023

Hayati bir öneme sahip olan ambulansa yol verme, günlük hayatınızda trafikteyken karşınıza sıklıkla çıkabilen bir durumdur. Trafikte aracınız ile seyir halindeyken ambulansa yol vermeniz gerektiğinde hangi kurallara uymanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Zaman ile yarışan ambulansların yollarını açarak onlara yardımcı olmak için herkesin bilmesi gereken bazı kurallar şunlardır:

  • Ambulansın siren sesini işitince sakin olun ve sesin geldiği yönü anlamaya çalışın.
  • Yavaşlayın fakat ani fren yapmayın.
  • Aracınızı yolun kenarına çekin.
  • Yol açmak amacıyla kenara çekilirken şerit değiştirmeniz gerekiyorsa sinyal kullanmayı unutmayın.
  • Kavşaktaysanız yola çıkmayın, ambulansın geçmesini bekleyin.
  • Ambulans geçtikten sonra trafik kurallarına uyarak yolunuza devam edin. Ambulansın peşinden hızlı bir şekilde gidip kısa fren mesafesinde bulunmayın.

Ambulans geçişi sırasında kırmızı ışıktaysanız kontrollü bir şekilde hangi kenara yaklaşmanız gerekiyorsa o taraftaki şeride doğru geçin. Ambulansa yer vermek amacıyla kırmızı ışıkta geçerseniz size trafik cezası yazılmayacağını unutmayın. Ambulansa yol verdiğiniz durumlarda yaptığınız kırmızı ışık ihlalleri trafik cezası kapsamına girmez. Ambulansa yol vermenin önemi, trafikte geçiş üstünlüğü ve merak ettiğiniz diğer konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Ambulansa Yol Vermenin Önemi

Trafikte geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan ambulanslara yol vermenin hayati bir önemi vardır. Yolların kapanması, iklim şartları, coğrafi koşullar ve daha birçok sebep dolayısıyla hastaneye ulaşmakta zorluk çekebilen ambulansların trafikte de aynı zorlukları yaşaması daha kötü sonuçlara yol açabilir. İçerisinde bulunan hastayı en hızlı ve sağlıklı şekilde hastaneye ulaştırma görevine sahip olan ambulanslar, zaman ile yarışır. Hastayı ne kadar kısa süre içerisinde hastaneye ulaştırabilirse hastanın o kadar sağlıklı olma ihtimali bulunur. Özellikle yaralanmalar, kazalar gibi hastanın hayatı için saniyelerin önemli olduğu durumlarda ambulanslara yol vermenin ne kadar önemli olduğu daha iyi idrak edilebilir.

Trafikte seyir halindeyken ambulansa ait siren sesini duyduğunuzda veya yanan tepe lambasını gördüğünüzde mutlaka aracınızı uygun bir şeride çekip ambulans geçene kadar beklemeniz gerekir. Trafikte diğer araçlara da örnek olabileceğinizi ve yapacağınız basit bir hareketle bir hastanın hayatını kurtarma sürecinde önemli bir rol oynayabileceğinizi unutmamalısınız. Trafikte ambulansa yol verme konusunda dikkat edilmediği takdirde 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı hastaneye zamanında yetiştirmesine engel olunmuş olunur. Zamanla yarışan ve erken müdahale için zorlu bir sürecin içerisinde olan acil müdahale ekibine yardımcı olunmasında trafikte seyir halinde olan tüm araçların sorumluluğu vardır. Her aracın kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi, hastanın zamanında hastaneye ulaştırılmasında önemli bir yer teşkil eder.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçlar

Trafikte yolların nasıl kullanılacağından geçiş hakkına kadar birçok konuda kanunlar çerçevesinde belirlenmiş olan kurallar bulunur. Zamana karşı yarışan ambulanslardan kamu görevini yerine getirmeye çalışan görevlilere kadar farklı kategorilerde karşınıza çıkan sürücülere yol vermek ve yardımcı olmak her sürücünün görevidir. Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar şunlardır:

  • Ambulanslar
  • İtfaiye araçları
  • Polis araçları
  • Jandarma ve zabıta araçları
  • Kar veya buz mücadelesi için çalışan araçlar
  • Acil afet durumunda çalışan araçlar
  • Orman yangın müdahale araçları
  • Organ, doku taşıyan araçlar

Trafikte geçiş üstünlüğü sırası listesinde ön plana çıkan bu araçlar hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta bulunur. Bu araçlara sadece görevde oldukları zaman geçiş üstünlüğü tanınır. Görevli olduklarını belirten lambaları ve sirenleri çalışıyorsa trafikte geçiş vermek zorunda olursunuz. Görev halinde olmayan araçlara ise yol vermek durumunda kalmazsınız. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 71. maddesine göre, eğer zorunluluk olmamasına rağmen bir araç geçiş üstünlüğü hakkını kullanırsa sürücüye idari para cezası uygulanır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde geçiş üstünlüğü ile ilgili olan bir diğer kural ise Madde 142’de karşınıza çıkar:

‘Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler. Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.’

Ambulansa Fermuar Sistemi ile Yol Verme

Dünya üzerinde acil durumlar için seyir halinde olan araçlara yol vermek amacıyla kullanılan farklı yöntemler bulunur. Ülkemizde ve dünyada sıklıkla kullanılan bir yöntem olan fermuar sistemi, özellikle ambulans gibi acil durum araçlarına yol vermede olumlu sonuçların alındığı bir sistemdir. Bu sistemde trafikte arkadan bir ambulans geliyorsa sol şeritteki araçlar biraz daha sola, sağ şeritteki araçlar ise biraz daha sağa yaklaşır. Bu sistemde ortaya çıkan görüntü fermuarın açılmasına benzediği için bu isimlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak ambulans fermuar gibi açılan orta yoldan hızlı bir şekilde geçebilir ve zaman kaybı yaşamaz.

Trafikte geçiş hakkı sıralaması ve ambulansa yol verme kurallarına dikkat edilirse ilgili ekiplerin acil durumlara daha hızlı müdahale etmesi sağlanmış olur. Kurallara uyarak hem istenmeyen kazalara sebebiyet vermemiş hem de acil durum ekiplerine yardımcı olmuş olursunuz. Güvenli bir yolculuk için kurallara uymakla birlikte aracınızı sigorta ile de koruma altına almak istiyorsanız doğru adres sigortaladim.com!

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam