Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

25 Mayıs 2023

Araç alım satımlarında adı sıklıkla duyulan ağır hasar kaydı, kaza ve diğer olaylarda araçta oluşan zararı nitelemek amacıyla kullanılır. Satışı etkileyen olumsuzluklardan olan bu kayda sahip olan araçlar değerinden az fiyattan alıcı bulur. Aracınızda olan hasar belli bir seviyenin üzerine çıkarsa ağır hasarlı olarak işlem görür. Sigortası yapılan araçlarda kaza anında tutulan raporlara göre hasarın derecesi belirlenir. Özellikle ikinci el araba almak isteyenleri yakından ilgilendiren konu aracın satış fiyatının üzerinde etkili olur. Araç satın alırken hasar kaydına göre seçim yaparak bütçenize ek maliyet yansıması gibi sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Alım satımlarda herhangi bir sorun teşkil etmeyen bu durum Tramer sistemi üzerinden detaylı olarak incelenebilir.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Belirlenir?

Büyük kaza sonrasında oluşan kayıtlarda sürücülerin sıklıkla üzerinde durduğu konu ağır hasar kaydı neye göre belirlenir sorusudur. Ağır hasar kaydı, aracın geçirmiş olduğu kaza sonucunda oluşan darbenin araca ne şekilde ve nasıl bir zarar verdiğinin belirlenmesini esas alır. Piyasa değerinden daha uygun aralıkta satılan hasarlı araçlar alıcıların ilgisini çeker. Bu durumda olan bir aracı gerekli muayene ve sigorta bedellerini ödeyerek trafiğe çıkarabilirsiniz. Alacağınız aracın daha önceden hasarlı olup olmadığını kısa sürede sorgulayabilirsiniz. Alıcılara alacakları araç hakkında tüm bilgileri plakadan sorgulama fırsatı sunan sistem size doğru karar verme aşamasında yardımcı olur. Siz de ikinci el araç alımlarınız için sorgulama yaparak daha güvenilir kararlar verebilirsiniz.

Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir?

Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir. Kazalı araçlarda oluşan ve aracın trafikten men edilmesine sebep olan ağır hasar kaydı nedir sorusunun en net açıklaması bu şekilde olur. Hasarlı aracın mevcut kaskosu varsa aracın piyasa değeri sigortada belirtilen kasko bedeli kadar araç sahibine ödenir. Bu şekilde ödemesi yapılan araçlar sigorta şirketlerinin üzerine geçer. Aracın hasar kaydının minimum %70 olması trafikte sorun teşkil eder. Pert araç olarak sistemde yer alan araçlar sigorta şirketleri tarafından uygun fiyatlardan satışa sunulur.

Ağır Hasar Kaydı Hesaplama

Araç sahiplerinin aklına en çok takılan sorulardan biri de ağır hasar kaydı nasıl hesaplanır olur. Kaydın hesaplanmasında sigorta şirketinin yaptığı ekspertiz raporları esas alınır. Rapor sonucunda eğer trafikte olması sorun yaratan araçlar belli bir süre sonra ağır hasarlı olarak kayıtlara geçer. Araç satın alırken sorgulama yaparak seçim yapmak sizi sonrasında oluşabilecek arızalara karşı koruma altına alır. Araçta olan tüm sorunlar ekspertiz raporları sayesinde ortaya çıkar. Trafikteki güvenliğiniz için alacağınız araçlarda uzman kişilerin yaptığı ekspertiz sonuçlarına göre seçimler yapabilirsiniz. Siz de hasar kaydı sorgulaması yapılan araçları tercih ederek bütçenize uygun fiyatlarla istediğiniz araca sahip olabilirsiniz.

Bedelli ve Bedelsiz Hasar Kaydı Nedir?

Trafikte seyreden araçlar hasar raporu almamak adına dikkatli hareket eder. İstenmeyen bir durum olan hasar raporu, aracın değerini büyük ölçüde düşüren bir detaydır. Bunun bilincinde olan sürücüler daha dikkatli davranarak kaza yapmamak için özen gösterir. Kaza yapan araçların hasarları raporlarda bedelli ve bedelsiz olarak ikiye ayrılır. Kazaya karışan araçlarda masraflar sigorta tarafından değil de kişiler tarafından ödendiği takdirde hasar kaydı kayıtlara geçmez. Bu durumda olan bir araç için iyi bir ekspertizden yardım almak gerekir. Her iki tarafın da kusurlu olduğu durumlarda oluşan bu durumda araç hasarlarının bilinmesi çok zordur.

Araç sahiplerinin en çok sorguladığı bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusu kafa karıştıran bir durumdur. İki araç kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortası diğer kazazedenin masraflarını da öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara yansır. Bazı durumlarda uzlaşma yoluna gidildiği için kayıtlarda hasar kaydı net olarak çıkmaz. Burada en gerçekçi sonuca ekspertiz yaptırarak ulaşabilirsiniz. Aracın dış görünümünde herhangi bir belirtinin olmadığı durum kayıtlara hasarlı olarak yansır. Hafif kusurlu olan hasar kayıtlı araçlar trafikte kullanıma devam edilir. Aşırı derecede hasarlı olan araçlar pert tabiriyle kayıtlarda belirtilir. Bu araçlar trafikte diğer sürücülere sıkıntı yaşatacağı için kullanımı uygun değildir. Siz de alım satım işlemlerinizde Tramer sorgulaması yaparak seçtiğiniz aracın hangi derecede hasarlı olduğu bilgisine kolay yoldan ulaşabilirsiniz.

Ağır Hasarlı Araç Nasıl Tespit Edilir?

Araçların hasar bildirim incelemesi sırasında bazı belgeler gerekir. Kaydın belirlenmesi için eksperin raporlaması önem taşır. Hasarın değeri aracın kazaya karıştığı tarihteki piyasa değerini karşılıyorsa veya daha üst seviyede ise araç kayıtlara ağır hasarlı olarak geçer. Eğer aracın piyasa değeri sigorta şirketi tarafından sürücüye ödenirse araç pert olarak trafikten çekilir. Sürücüler ağır hasar kaydı ne demek ve nasıl anlaşılır gibi sorularına Tramer üzerinden cevap bulabilir. Aracın hasarlı olması halinde trafiğe çıkması diğer araçlar için de risk teşkil eder. Hem can hem de maddi açıdan sizi zora sokan araçta oluşan tüm hasarlar bedelsiz olarak tabir edilir. Araç sahiplerinin sigorta şirketlerini aramalarında sıklıkla sorguladığı bedelsiz ağır hasar kaydı nedir sorusu her kazanın oluşumuna göre farklı yorumlanır. Ağır hasarlı ve bedelsiz araçlar, sürücülerin güvenliği açısından trafikten çekilmesi gereken araç kategorisine girer. Siz de ikinci el araç satın alırken tüm hasar kayıtlarını detaylı olarak inceleyerek kullanabileceğiniz kriterdeki araçlara daha uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Bazı durumlarda kaza sırasında her araç kendi masrafını karşıladığı için rapor ve tutanak tutulmaz. Bu durumda devreye ekspertiz şirketleri tarafından yapılan raporlar girer. Siz de kullanılmış aracı daha uygun ve güvenilir olarak satın almak için hem sorgulama yaptırabilir hem de ekspertiz raporlarından destek alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam