Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Deprem Sigortasında 2024’te Neler Değişti?

12 Şubat 2024

2024 yılında zorunlu deprem sigortasında bazı değişiklikler yapıldı ve konutlar için verilen teminat tutarları güncellendi. DASK kapsamında yapılan yeni düzenleme ile birlikte zorunlu deprem sigortasının teminatları 2 katına çıktı ve 2024 yılı sonrası için zeyilname kaldırıldı. Aynı zamanda zorunlu deprem sigortasına enflasyon koruması eklendi.

2024 yılında deprem sigortasında yapılan düzenlemeler ve detaylarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

DASK Teminatlarında Enflasyon Koruması Nedir?

DASK teminatlarında yapılan yeni düzenleme ile birlikte 1 Ocak 2024 tarihinden sonra düzenlenen zorunlu deprem sigortasına enflasyon koruması eklenecek. Buna göre poliçesi 1 Ocak 2024 tarihinden sonra olan sigortalıların poliçe teminatları her ay enflasyon oranında artacak.

DASK teminatlarına eklenen enflasyon koruması ile sigortalıların teminatlarının güncel kalması sağlanacak. Halihazırda poliçesi bulunan sigortalılar da teminatlarını 2 katına çıkararak enflasyon korumasından faydalanabilecek.

DASK 2024 İhtiyari Deprem Tarifesi Nedir?

2024 yılında Türkiye Sigortalar Birliği tarafından yayımlanan İhtiyari Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatı; yangın, yangın sebebi ile oluşacak kar kayıpları, inşaat ve montaj, makine ve elektronik cihaz sigortalarına eklenmesi durumunda uygulanacak.

Sigorta şirketleri, ihtiyari deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı sunuyorsa öncelikle zorunlu deprem sigortasının yapılıp yapılmadığını kontrol etmek zorundadır. İhtiyari deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedeli, bina yangın sigorta bedeli ile zorunlu deprem sigorta bedeli arasındaki farktır.

DASK İçin Zeyilname Nedir? Zeyilname Nasıl Yaptırılır?

Zeyilname; sigorta poliçesi üzerinden yapılan değişiklik, ekleme ve iptal gibi durumlar sebebi ile düzenlenen belgelere verilen isimdir.

2024 yılında yapılan yeni düzenleme ile birlikte; DASK poliçesini 2023 yılında yaptıran ve poliçe süresi hala devam eden sigortalılar, 2024 yılında artan teminat tutarlarından yararlanabilmek için zeyilname yaptırmak zorundadır.

2024 yılında DASK’ta zeyilname uygulaması kaldırılmıştır. Buna göre 2024 yılında ve sonrasında düzenlenecek olacak zorunlu deprem sigortası poliçeleri için bundan sonra zeyilname yapılmayacak.

Yeni yapılan düzenleme ile birlikte zorunlu deprem sigortasına enflasyon koruması eklendi. Yeni yapılacak olan ZDS poliçeleri enflasyon korumalı ve yeni teminatlar üzerinden düzenleneceği için, zeyilname yapılmasına gerek olmayacak.

2024 yılının başında artan teminat tutarlarından yararlanmak isteyen sigortalılar, zeyilname yaptırmak zorundadır. Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için ise sigorta şirketi ve sigortalı tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekir. Sigorta şirketleri, anlaşma sonucu zeyilname düzenlemektedir.

DASK Ek Prim Ödemesi Nedir? 

2024 yılına kadar, DASK teminatları artırıldığında sigortalıların yeni teminatlardan yararlanabilmesi için ek prim ödemesi ve zeyilname yaptırması gerekiyordu. 2024 yılında yapılan yeni düzenleme ile birlikte zeyilname uygulaması kaldırıldı.

DASK poliçelerine eklenen enflasyon koruması ile birlikte sigortalılar, ek prim ödemeden ve zeyilname yaptırmadan ana teminatlardan yararlanabilecek. 1 Ocak 2024 tarihinden önce poliçe yaptıran sigortalılar ise prim farkı ödeyip zeyilname yaptırarak yeni teminatlardan yararlanabilecek.

Türkiye’deki tüm konut sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu deprem sigortası, teminatları DASK tarafından belirlenen, deprem ve depremin sebep olabileceği hasarlara karşı güvence sağlayan bir sigortadır. Sigortaladim.com ile zorunlu deprem sigortası için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırarak sigorta poliçenizi online olarak birkaç dakika içinde yaptırabilirsiniz!

 

Konut Sigortası

Konut Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Pert Kasko Nedir?
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?
Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar
Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam