Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

2021 Vergi ve Harç Düzenlemeleri

11 Kasım 2020

2021 yılında, çeşitli vergi ve harçlara birtakım düzenlenmeler getirilmesi planlanmaktadır. Vergi oranlarına çeşitli zamlar beklenmektedir. Belirlenen bu zamlar, pasaport, ehliyet ve araç gibi çeşitli harçları kapsar. Motorlu taşıtlar vergisi olarak da bilinen araç vergileri %9.11 oranında artış gösterecektir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında, iki ayrı taksit şeklinde ödenen motorlu taşıtlar vergisine (MTV) 2021 yılında bazı düzenlemeler getirilmiştir. %9.11 oranında zammın söz konusu olduğu motorlu taşıtlar vergisinin zamlı hali, 2021 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacaktır. 1 ila 3 yaş aralığına sahip olan araçların motor hacimlerinin 1.3 litre ila 1.6 litre arasında değişkenlik göstermesi durumunda 1831 lira motorlu taşıtlar vergisi ödemesi planlanmaktadır. Bu özelliğe sahip olan araçların toplamda 1831 liralık MTV ödemesi için aracın vergisiz fiyatının 56 bin 519 lirayı aşmaması gerekir. 2018 yılından sonra trafiğe çıkan araçlar arasında motor hacmi 1.3 litrenin altına kalan ve vergisiz fiyatı 56.519 binden az olan araçlar yıllık, 1051 lira tutarında MTV ödeyecektir. 2021 vergi zammı oranları motorlu taşıtlar vergisi açısından %9.11 olarak belirtilirken, araç sahiplerinin yılda iki kere bu orana bağlı olarak belirlenen vergi ücretlerini ödemesi beklenir. Motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanması, aracın türü, aracın yaşı ve araç motor hacmine göre değişkenlikler gösterir. 2021 yılında zamlı bir şekilde yürürlüğe girecek olan MTV, kamyon, otomobil, minibüs, otobüs ve kamyonet gibi taşıtlara göre farklı düzenlemelere sahiptir. Otomobil ya da minibüs gibi birbirinden farklı araç tipi, motorlu taşıtlar vergisi öderken farklı ücretlere tabii tutulur. Otomobillerin silindir hacmi ve yaşına göre, otobüslerin de yaş ve oturma kapasitesine göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi, 2021 vergi artışı olarak araç sahiplerinin karşısına çıkacaktır.

2021 Yılı İçin Pasaport Harçlarında Yapılan Düzenlemeler

2021 yılında, motorlu taşıtlar vergisine yapılan zamma ek olarak, çeşitli harçlara da zam yapılması söz konusudur. Her seni ekim ayı içerisinde belirlenen yurt içi üretici fiyat endeksi, 2021 yılı düzenlemeleri için on iki ayı kapsayan ortalama değere bağlı olarak hesaplanmıştır. 2020 yılında geçerli olan tüm vergi, harç ve cezalara 2021 yılında %9.11 oranında zam gelmesi beklenmektedir. Gelecek yılın ilk ayından itibaren geçerli olması planlanan zam ile birlikte, pasaport harçlarında çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Pasaport harçları belirli oranda zamma uğradığından dolayı, harç bedellerinde çeşitli güncellemeler söz konusudur. 2021 yılında yürürlüğe girmesi beklenen güncellenmiş pasaport harçları arasında 6 aylık pasaport harç bedelinden 4 yıl ve üzeri pasaport harç bedeline kadar olan pasaport harçları yer alır. 2021 yılında pasaport ücretleri arasında yer alan 6 aylık pasaport için harç bedeli 227,27 liraya çıkarılmıştır. Aynı zamanda eğer 1 yıl boyunca geçerliliğini koruyacak bir pasaport sahibi olmak isterseniz, 1 yıllık pasaport için 332,13 lira tutarında bir harç bedeli ödemeniz gerekecektir. 2 yıl boyunca belirli aralıklarla yurt dışına çıkmak isteyen kişiler, 2021 yılının ilk ayından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan güncel 2 yıllık pasaport harç bedelini ödemelidir. 2 yıllık pasaport için harç bedeli 542,27 lira olarak belirlenmiştir. 3 yıl için pasaport almayı arzu eden kişilerin, 2021 yılında 3 yıllık pasaport için 770,20 lira harç bedeli ödemesi gereklidir. 2021 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yüksek pasaport harç bedeli ise 4 yıl ve üzeri pasaportlar için belirlenmiştir. 2021 yılı için, 4 yıl ve üzeri pasaport harç bedeli 1.085,42 liraya yükseltilmiştir. Pasaport işlemlerinde gerekli olan, kişilerden alınan defter bedeli ise 2021 yılının ilk ayından itibaren 174,5 liraya çıkarılacaktır.

2021 Yılında Yürürlüğe Girmesi Planlanan Ehliyet Harç Güncellemesi

2021 yılında ehliyet, pasaport ve çeşitli vergilere getirilen birtakım zamlar söz konusudur. 2021 harç ücretleri ehliyet harçlarını da kapsamaktadır. Her yıl ekim ayında, 12 aylık ortalama üretici fiyat artışı baz alınarak belirlenen oran, 2021 yılı için yüzde 9,11 olmuştur. Bu orana, pasaport harcı ve vergilerden sonra ehliyet harcı da eklenmiştir. Harç ücretleri güncellemeleri arasında yer alan ehliyet, trafik cezaları, pasaport, cep telefonu gibi harçlar yer almaktadır. 2021 yılının ilk ayından itibaren geçerli hale gelecek olan yüzde 9,11 oranı, tüm ceza, harç ve vergileri kapsamaktadır. TÜFE enflasyon oranına göre belirlenen bu oran sonucunda 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olan ehliyet harcı ehliyet sınıflarına göre değişiklik gösterir. Ehliyet harcının içinde, Polis Vakfı, değerli kağıt bedeli ve ehliyet ücreti yer almaktadır. A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin, yeni yılda 530 lira tutarında ehliyet harcı ödemesi beklenmektedir. Aynı zamanda A2, F ve A sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin de 530 lira tutarında ehliyet harcı ödemesi gerekir. Manuel ve otomatik B sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler, 2021 yılında 1078 lira ehliyet harcı ödemelidir. B sınıfı tüm ehliyet harçlarının (D1, D ve C sınıfı) 2021 yılında, 1626 lira olması bekleniyor. Ehliyet, trafik cezaları, vergiler, telefon ve pasaport harçlarına getirilen değerleme oranlarının, 2021 yılının ilk gününde Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam