Son dönemlerde özellikle İstanbul ve çevresinde etkili olmaya başlayan süper hücreli fırtına tehdidi özellikle özel araç sahipleri açısından büyük zararlar oluşturdu. Geçtiğimiz yıl Mayıs ve Haziran ayları içerisinde kendisini gösteren ve doğal afet olarak nitelendirilebilecek olan dolu yağışları nedeniyle tüketiciler bu yıl daha temkinli davranıyorlar. Araçlarındaki hasar nedeniyle maddi zarara uğrayan kişiler başta olmak üzere, birçok özel araç sahibi sigorta şirketlerini arayarak ne yapması gerektiğini sormaya başladı.
Mayıs ve Haziran ayları içerisinde yaşanan yağmur ve sel gibi olumsuz koşullar nedeniyle oldukça ağır bir bilanço ortaya çıktı. Sadece İstanbul il sınırları içerisinde 10.289 ev ve iş yerinde hasar oluştu. Bu yaşanan afetlerin son olmadığı ve bir daha tekrarlayabileceği ise aşikar. Peki gelecekte tekrar böyle bir durumun yaşanması ihtimaline karşılık mal sahipleri ne yapmalı? Sigorta şirketleri hangi zararları ve ne kadarını karşılıyor?
Birçok sigorta şirketi aracılığı ile konut sigortası yaptırıldığında sigorta poliçeleri içerisinde dolu, sel ve su baskını teminatları standart olarak yer alıyor. Ancak kimi firmalar özellikle iş yerleri için yaptırılan sigortalarda bu teminatları sizin talepleriniz doğrultusunda dahil edebiliyorlar. Ev sigortalarının çoğunluğunda bu teminatlar yer alsa da kontrol etmeyi unutmamak gerekiyor. Dolu, sel ve su baskını nedeniyle parke, mobilya veya televizyon, bilgisayar, koltuk dahil ev eşyalarında hasar oluşursa sigorta şirketleri tarafından taleplerinize çok hızlı şekilde cevap verilir ve ortaya çıkan zarar karşılanır.
Özellikle dolu ve sel gibi doğal afetler esnasında zarar gören mülklerin başında açık alandaki araçlar yer alıyor; gerçi sel ve su baskını oluşan bölgelerde garaj gibi kapalı alanda bulunan araçlar da bu afetten kurtulamıyorlar. Doğal afetler nedeniyle oluşan zararların karşılanması konusunda önemli olan nokta ise geçerli bir kasko poliçesine sahip olabilmek.
Trafik sigortası herhangi bir kaza anında karşı tarafta oluşan zararı üstlenir. Kasko ise poliçe sahibinin aracında oluşan zararı karşılar. Doğal afetler esnasında zarar, trafik veya kasko sigorta poliçesine sahip araç üzerinde oluştuğu için bu hasar ancak kasko sigortası aracılığı ile ödenebilir.
İstanbul’da yaşanan dolu felaketinde 9400 aracın kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Dolu gibi doğal afetlerde araçların onarım masrafları ise 80 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Kasko sahipleri de araçları zarar gördüğünde doğal afet teminatı kapsamında araçlarının onarılmasını istiyorlarsa afetin hemen arkasından, aracı hiç hareket ettirmeden plakayı da kadraja alarak aracın 4 tarafından fotoğraf çektirmeleri gerekiyor. Bu fotoğraflar sigorta şirketleri için yeterli oluyor.
Siz de olası bir doğal afet durumunda içinizi raha ettirmek ve sigortalı olmanın tüm avantajlarından faydalanmak isterseniz sigortaladim.com’dan teklif alabilirsiniz!