blog blog

Yeşil Kart Sigortası

29 Aralık 2021

Sigorta işlemleri söz konusu olduğu zaman karşınızda çıkan birçok farklı seçenek vardır. Taşıt konusunda hassas olan ve kullandığı aracın her daim sigortalı olmasını isteyenlerden biriyseniz bu kategoriye ait sigortalara önem vermeniz gerekir.       

Yeşil Kart Sigortası Nedir?

Seyahat yapmayı seviyorsanız ve rotanız dahilinde yurtdışı gezileri varsa yeşil kart sigortası aradığınız seçeneği size sunmaktadır. Sigortanın başlıca amacı ülkeler arasında motorlu taşıt ile gezmeyi sıklıkla tercih eden kişilerin sigorta avantajlarından yararlanmasını  sağlamaktır. 

Yurtdışı seyahati sırasında başınıza gelebilecek olası kazalara karşı yeşil kart sigortası yardımcınız olacaktır. İsmiyle uyumlu olarak yeşil renkte düzenlenen bu belge sayesinde kazalardan en az zarar ile kurtulabilirsiniz. 

Yeşil Kart Kapsamı

Sigorta dahilinde almak istediğiniz yeşil kart birçok farklı türdeki motorlu taşıtı kapsamaktadır. Akıllara ilk olarak otomobil gelse de motosiklet türü kişisel araçlar, taksi, otobüs, minibüs şeklindeki ulaşım taşıtları, kamyonet, iş makinesi hatta traktör gibi araçlar da bu sigorta kapsamına dahildir. 

Yeşil kart, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir alanda geçerlilik göstermektedir. Belgeyi almak için önceden belirlenmiş ücretleri ödemeniz gerekmektedir.  Yeşil kart sigortası farklı süreler ile uyumlu olarak temin edilebilir. Kısa süreli bir ihtiyaç durumu varsa sigorta planı 15 günden başlar. Uzun süreli sigorta için bir yıla kadar ödeme seçenekleri bulunmaktadır.

Yeşil Kart Özellikleri

1959 yılında imzalanmış olan anlaşmaya Türkiye de katılmıştır. Böylelikle yeşil kart olanaklarından yararlanmaya başlanılmıştır. Yeşil kart sigortası, kaza mahalli ilkeleri ve mevzuatı ile uyumlu bir servis vermektedir. Yurtdışında motorlu taşıtınız ile herhangi bir kazaya karışmanız durumunda yaptırdığınız sigorta devreye girecektir. Hali hazırda bir trafik sigortanız varsa yurtdışı gezileri için yeşil kart eklemesi yapabilirsiniz.

Yeşil kart özellikle Avrupa ülkelerinde en fazla bilinen ve geçerli olan belgelerden biridir. Seyahate çıktığınız zaman, motorlu taşıt kullanıyorsanız diğer ülkenin sınırlarına girmeden önce bu belgeyi taşıyor olmanız beklenmektedir. Gümrük kapılarında belge kontrolü yapılmaktadır. Bu nedenle yeşil kart belgesini almanız bir lüksten öte zorunluluk olarak görülebilir.

Yeşil Kart İçin Gerekli Belgeler ve Başvuru Süreci

Yeşil kart çıkarmak için gerekli belgeler ve başvuru süreci taşıt sahipleri için kolaylıkla yapabilecekleri şekildedir. Taşıt ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopilerini hazırlayarak belgelerinizi oluşturabilirsiniz. 

Belgeleri hazırladıktan sonra ise sigorta harç ödemesini yatırmanız önemlidir. Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Dereköy turing ofislerine ödemeyi yapabilirsiniz. Ödeme seçenekleri arasında kredi kartı da yer almaktadır. Gümrük kapılarına kadar gitmeniz şart değildir. TC vatandaşı olmanız durumunda 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezimizi arayarak yaptırabilirsiniz. 

Yeşil kart sigortası kazalarda kendi aracınızı değil karşı tarafın taşıtlarını güvenceye almaktadır. Kendi taşıtınızın da güvenliğini arttırmak istiyorsanız bizlerle görüşüp ek ücret ödeyerek bunu sağlayabilirsiniz.

Yeşil Kart Nasıl Olmalıdır?

Yeşil kartların ilgili komisyon tarafından kabul edilen standart formda olması gereklidir. Kartın üzerindeki bölümlerin silinmemesine özen gösterilmelidir. Kartın geçerli olduğu tarihlerin başlangıç ve bitişleri belirtilmelidir. Ülke kodu, sigortacının kodu ve karta özel numaranın bulunmasına dikkat edilmelidir. 

Kullanılan motorlu taşıtın ne türde bir araç olduğu yazılmalıdır. Araç plakasına yer verilmelidir. Poliçenin sahibi olan kişinin veya araç kullanıcısının ismi ile adresi ve sigortacının ismi ile adresi yer almalıdır. 

Sisteme üye olan bütün ülkeler kartın arka yüzünde görülebilir. Geçerli ülkeler bölümünde üstü çizili olan ülkelerde kart kullanıma açık değildir. Yeşil kartın üzerine sonradan eklenen notlar geçerli görülmemektedir. Belge tüm bu hususlar dahilinde hazırlanmalıdır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

İkame Araç Nedir? Kaskoda İkame Araç Şartları
Site/Apartman Ortak Alan Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
İzolasyon Hasarı Nedir? Konut Sigortası Karşılar Mı?
Kiracı ve Komşuluk Mali Sorumluluk Nedir?
Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam