Trafik sigortası ve hukuksal süreçler, ilgili yasalarca açık bir şekilde belirtilmiştir. Günümüzde trafikte yer alan her türden aracın trafik sigortası yaptırma zorunluluğu bulunur. Bu zorunluluğun en temel nedeni, araç sahibinin hatası nedeniyle ortaya çıkabilecek olası olumsuzlukların etkilediği üçüncü şahısların haklarının korunmasıdır. Söz konusu olumsuzluklar sadece maddi zararları içerebildiği gibi aynı zamanda yaralanma ve hatta bazı durumlarda can kayıplarını da kapsar.
Dolayısıyla bu tarz durumlar nedeniyle meydana gelebilecek olası hak kayıplarının önlenmesi amacıyla zorunlu trafik sigortası formülü geliştirilmiştir. Bununla birlikte trafik sigortası ve hukuksal süreçler, birçok sürücü tarafından merak edilir.
Kusur ve sorumluluk tespitinden sigorta şirketiyle hukuki uyuşmazlıklara kadar süreç içerisinde yaşanabilecek birçok farklı durum bulunur. İçerisinde bulunduğunuz durumun şartlarına göre haklarınızı koruyabilir ve sigortalı olmaktan doğan haklarınızı hukuk çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.
Kusur Tespiti ve Hukuki Sorumluluk
Trafik kazaları, sonuçları ne olursa olsun hukuk nezdinde “haksız fiil” olarak kabul edilir. Haksız fiil, en genel anlamıyla hukuk kurallarına aykırı şekilde üçüncü bir şahsın, şahıs varlığına ya da mal varlığına zarar verilmesidir. Bu doğrultuda değerlendirildiğinde trafik kazaları, beraberinde bazı sorumlulukları da getirir.
Kazalarda, hangi taraf ya da tarafların kusurlu olduğu yapılan bazı tetkik ve çalışmalar ile tespit edilir. Kaza sonrasında hazırlanan tutanaklar, kusur tespiti için yeterli değildir. Gerçek anlamıyla bir kusur tespiti, bilimsel yöntemleri kullanan uzman kişilerce yapılabilir. Bu durum elbette ki uzlaşmanın sağlanamadığı hallerde ortaya çıkar. Kaza sonrasında tarafların uzlaşı elde etmesi halinde ise kusur tespitinin yapılması zorunlu değildir.
Sigorta Şirketi ile Hukuki Uyuşmazlık Durumunda Yapılması Gerekenler
Kaza sonrasında taraflar dışında hukuki süreç, yükümlü sigorta şirketiyle yaşanan uyuşmazlıklarla da devam edebilir. Sigorta şirketi ile hukuki uyuşmazlık durumunda bazı noktalara dikkat ederek süreci en iyi şekilde yönetebilirsiniz.
Sigorta şirketi ile hukuki uyuşmazlık durumunda yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
-
Öncelikli olarak sigorta şirketine konu hakkında bilgi vermelisiniz.
-
Daha sonra ise 15 gün olarak belirlenen yasal cevap süresini beklemelisiniz.
-
15 gün içerisinde sigorta şirketinin cevap vermemesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu başvurusu, sadece sigorta şirketinin talebinize cevap vermemesi durumunda kullanabileceğiniz bir yöntem değildir. Aynı zamanda trafik sigortası ve hukuki süreçler kapsamında şirket tarafından size sunulan teklifin yeterli olmadığını düşünmeniz halinde de Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirsiniz.
Mahkeme Süreci ve İtiraz Hakları
Trafik sigortası ve hukuki süreçler açısından belirleyici bir diğer nokta ise mahkemeye başvuru hakkının kullanılmasıdır. Sigorta şirketi ile kaza sonucunda zarar gören arasında uyuşmazlık oluşması halinde bu uyuşmazlığın mahkemeye taşınması da olasıdır. Trafik sigortası nedeniyle açılan davalar, Asliye ve Sulh Mahkemelerinde görülür.
Sigortaladim.com ile aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden trafik sigortası için teklif alabilir, ihtiyacınıza en uygun olan poliçeyi online olarak satın alabilirsiniz. Siz de en iyi trafik sigortası seçeneklerinden faydalanmak ve sigorta şirketleri arasında tercihte bulunmak için sigortaladim.com’a gelin ve hemen teklif alın!