Trafik cezası sorgulama işlemi, İnternet üzerinden kolayca gerçekleştirebilir. Bu işlem ile kullanıcılar adlarına ya da plaka üzerine yazılmış bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebilir. Artan MOBESE kamerası uygulamaları, sıkı kurallar ile birlikte gittikçe artan ceza uygulamaları nedeniyle araç sahiplerinin ceza bilgilerine olabildiğince hızlı ulaşmaları büyük önem taşır. Sorgulama işlemi birçok kanal üzerinden yapılabilir. Kullanıcılar; Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi, Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi ya da E-devlet sistemi üzerinden trafik cezalarını öğrenebilirler.
EGM İnternet Sitesinden Trafik Borcu Sorgulama
Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden trafik cezası öğrenme işlemi için öncelikli olarak sorgulama yapacak olan kişinin ad ve soyad bilgilerinin dışında TC kimlik numarası ve doğum yılı bilgileri de gerekir. İstenilen bilgiler gerekli yerlere doldurulduktan sonra doğrulama butonuna basıldığında açılan ekranda "araç plakasına yazılan ceza sorgulama", "tüzel kişi ceza sorgulama", "sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama" ve "otoparka çekilen araç sorgulama" seçenekleri açılır. Plaka no ile trafik cezası sorgulama için araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçeneğine girilmelidir. Bu sekmeye tıklandığında açılan sayfadaki boşluklara girilmesi gereken bilgilerden biri araç plaka numarası diğeri ise tescil belge seri ve no bilgileridir. Diğer sekme olan tüzel kişi ceza sorgulama işlemi için ise tüzel kişi vergi sicil no gerekli bilgiler içerisinde yer alır. Sürücü belgesine yazılan cezaları sorgulamak için gerekli olan bilgiler ise, TC kimlik numarası, nüfus cüzdanı harf seri, nüfus cüzdan seri no bilgileridir. EGM sitesi üzerinden otoparka çekilen araç sorgulama işlemi için gerekli olan tek bilgi plaka numarasıdır.
GİB İnternet Sitesinden Trafik Cezası Sorgulama
Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden TC kimlik numarası ile giriş yapıldıktan sonra taşıt borcu sorgulama bölümünden kişilere ya da araçlara yazılan cezalara ulaşmak mümkündür. Taşıt borcu sorgulama ekranı üzerinden kullanıcılar üzerilerine kayıtlı araçların sorgulamalarını kolayca yapabilirler. Bu sekmede yer alan vergi türü seçeneğinden araç trafik cezası sorgulama işlemi yapılabileceği gibi motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, kara yolları geçiş ücreti, geçiş ücreti ve idari para cezası sorgulamaları yapılabilir. İsteyen kullanıcılar bütün sorgulamaları seçerek tüm konularda, onların hakkında olan ceza ve borçlara ulaşabilirler.
E-devlet ile Trafik Cezası Sorgulama
Plakadan trafik cezası sorgulama yapılabilecek diğer bir ortam E-devlettir. Elektronik devlet kapısı olarak da tanımlanan E-devlet sistemi üzerinden birçok hizmete İnternet üzerinden ulaşmak mümkündür. Bu hizmetler arasında araç plakası aracılığı ile trafik cezalarına ilişkin sorgulamalar da yer alır. Bu sorgulamayı yapmak için kullanıcıların TC kimlik numaraları ve E-devlet şifreleriyle sisteme girip, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın sağladığı çevrim içi ceza sorgulama hizmetine ulaşmaları gerekir. Açılan sayfada plaka numarası ve TC/Vergi numarası doldurulduktan sonra sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra kullanıcılar eğer isterler ise E-devlet arama çubuğuna trafik cezası yazarak EGM'nin E-devlet hizmetinden de yararlanabilirler.
Trafik Cezası Ödeme
Teknolojinin ve İnternet'in sağladı kolaylıklar sayesinde trafik cezasını sorgulamak kadar ödemek de kolay hale gelmiştir. Trafik cezasını ödeme işlemi tebliğ edildiği anda, polis memuruna nakit olarak yapılabileceği gibi, daha sonra alternatif yollarla da ödemek mümkündür. E-devlet aracılığı ile bir kaç adımda ceza ödemesi yapılabildiği gibi kredi kartı sahipleri İnternet bankacılığını, telefon bankacılığını ya da ATM'leri kullanarak kolaylıkla cezalarını ödeyebilirler.Bu yolların dışında Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesi üzerinden beyanen trafik para cezası ödemek de mümkündür. Anlaşmalı bankaların kredi kartı, hesap kartları ya da sanal kartları ile trafik cezasını ödemek için, ödeme sayfasındaki gerekli bilgi kutucuklarını doldurmak yeterlidir. Erken ödenen cezalar da indirim uygulanması gibi, ceza ödeme sürecinin hızlanmasını sağlamak için zamanında ödenmeyen para cezalarına her ay için yüzde %5 faiz uygulanır.