Konut sigortası hem evinizi, hem de eşyalarınızı yangın, deprem, hırsızlık gibi ilk aşamada akla gelen olayların yanında, yer kayması, terör, grev gibi beklenmedik durumlara karşı da güvence altına alır. Konut sigortası yaptıranlar bu tarz durumların sonucunda oluşabilecek maddi manevi sorunlar karşısında mağduriyet yaşamaz. İster ev sahibi ister kiracı olun, evinizde ya da eşyalarınızda yaşayacağınız bir hasar sonucunda hasar ödemesi almaya hak kazanırsınız. Fakat konut sigortası oldukça farklı problemlere karşı koruma sağladığından hasar ödemesi aşamasına gelindiğinde de bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkması ihtimali bulunur. Peki konut sigortası hasar ödemesi nasıl hesaplanır?
Konut sigortası bilinenin aksine, yalnızca binayı kapsamaz. Binanın sigorta kapsamına alındığı bina teminatlarının yanında, eşyaların sigorta kapsamına alındığı eşya teminatı da bulunur. Bu yüzden, yaptığınız sigorta türüne, sigorta poliçenizin kapsamına göre hasar ödemeniz değişir. Her sigorta türünde olduğu gibi konut sigortası da olası bir sorunda ortaya çıkan hasarın tazmin edilmesini sağlar. Konut sigortası kapsamında gerek eşyalar, gerekse bina için hasar ödemesi, iki taraf arasında yapılan poliçe kapsamında tespit edilir. Örneğin evinizin yıkılması durumunda ortaya enkaz kaldırma masrafı çıkar. Bina yeniden yapılırken ise sizin ve ailenizin barınması gibi geçici masraflar buna eklenir. Sizi zor durumdan kurtaracak bu gibi durumlar, konut poliçenizde sözleşme aşamasında belirlenir. Hasar anında size ödenecek olan hasar ödemesi tutarı, önceden belirlenmiş olan miktarı geçemez.
Oldukça spesifik maddeler içeren konut sigortası, bazen hasar sonrası ortaya çıkabilecek ödeme konusunda anlaşmazlığa neden olur. Sizin ve sigorta şirketinin, hasar tespiti konusunda anlaşamamanız durumunda devreye bilirkişi girer. Fakat sigorta şirketi ile bilirkişi belirleme konusunda anlaşamama ihtimaliniz de bulunur. Bu gibi bir durumda ise siz, sigorta şirketinizden farklı bir bilirkişi seçebilirsiniz. Bu bilirkişiler ise yapılacak ilk toplantı tarihinden itibaren 7 gün içinde üçüncü bir bilirkişi seçer ve bunu tutanaklara geçer. Bu üçüncü bilirkişi, hazırlayacağı hasar tespiti raporu ile son karar yetkisine sahip olur, kararını size ve sigorta şirketine bildirir. Bilirkişinin hasar tespiti konusunda verdiği karar kesin olsa da tespit ettiği zarar miktarının gerçekte olandan çok farklı olması halinde iki taraf da itiraz edebilir. Konut sigortasında hasar tespiti ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye sigortaladım.com üzerinden hemen başvurarak ya da 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizi arayarak ulaşın, ihtiyacınız olan poliçeye kolayca sahip olun.
sorgulama ile veya 444 9 832 numaralı 7/24 kesintisiz Sigorta Destek Hattı'nı arayarak ulaşabilirsiniz.