blog blog

Hayat Sigortasından Erken Ayrılabilir miyim?

29 Aralık 2021

Hayat sigortası, beklenmedik kaza riskleri karşısında hem kendinizi hem de yakınlarınızı koruma altına alan en önemli güvence seçeneklerinden birisidir. Sakatlık veye tehlikeli hastalık geçirmeniz durumunda kendinize, vefat karşısında da anne, baba, eş veya çocuk gibi birinci dereceden yakınlarınıza teminat sağlar. Sigortalı kişinin, kaza sonucu ortaya çıkan tüm tedavi masrafları poliçedeki limitler dahilinde karşılanır ve hatta çalışamadığı günlerin ücretleri dahi hesabına aktarılır. Ayrıca tedavi masraflarının giderilmesi, ödenilen primlerin vergiden düşürülebilmesi, kaza karşısında maddi destek verilmesi gibi pek çok yönden avantajları da bulunur. En önemli avantajlarından bir tanesi de sigorta güvencesinden erken ayrılma imkanıdır. İsteyen sigortalı kişi, sözleşme süresi dolmadan poliçeden ayrılabilir. Ancak bu işlemin gerçekleşebilmesi için bazı prosedürlerin uygulanması gerekir.  

Hayat Sigortasından Erken Ayrılmanın Şartları

Poliçe sahibi kişilerin emekli olabilmeleri için en az 10 yıl boyunca prim ödeme şartları vardır. Ama 10 yılın ardından kişinin emekli olup poliçeden çekilme zorunluluğu yoktur. Yani isteyen, sigorta primi ödeyerek poliçesinden faydalanmayı sürdürebilir. Dileyenler de hesapta biriken paralarını çekerek poliçeden ayrılmayı tercih edebilir. Üstelik toplu para almak istediğinizde, sadece ödediğiniz primleri değil aynı zamanda primlerden doğan kar payı tutarını da almaya hak kazanabilirsiniz. Emeklilik şartlarını taşıyorsanız, birikmiş paranızı emekli maaşı olarak talep edebilirsiniz. Bu birikimleriniz, belirttiğiniz süreye veya siz vefat edinceye kadar hesabınıza aylık bazda yatmaya devam edecektir.

Erken ayrılmak istediğinizde ise ödediğiniz primler üzerinden bazı kesinti işlemi yapılır. Ayrıca bu erken ayrılma durumunda  poliçede kaldığınız süre de oldukça belirleyicidir. Ancak ilk zamanlar, belirli sigorta masrafları dolayısıyla daha az tutarda kar payı ödeneceği de unutulmamalıdır. Yani sözleşmeden erken dönemlerde ayrılırsanız, hesabınıza geçecek olan birikim daha az tutarda olacaktır. 

Erken Ayrılma Durumunda Yapılacak Kesintiler

Türk Ticaret Kanunu'na göre hayat sigortası primlerini 3 yıl boyunca devam ettiren kişiler, diledikleri zaman zarfında poliçeden çıkabilirler. Ancak sözleşme süresi bitmeden ayrılma söz konusu olduğu için ödenen prim tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Burada sözleşmeni yapıldığı tarih aralığı da büyük bir etkendir. Çünkü sözleşmeniz, 2001 yılından öncesine aitse poliçeniz vergi beyannamesine bağlı olarak vergiye tabi tutulur. 2001 yılı ve sonrası yapılan sigorta poliçelerinden ise hesabınızdaki birikimin %15'i stopaj ücreti olarak kesilir.

Poliçe birikimleri üzerinden yapılan bu tür kesintiler, aslında toplumu bu gibi önemli güvencelere teşvik etmeyi amaçlar. Ayrıca poliçesinin işleyişi de bu erken ayrılma durumuna terstir. Çünkü hayat sigortası, geleceğe yönelik yapıldığı için uzun vadede devam etmesi beklenilen bir güvence türüdür. Zaten yatırım amaçlı fayda alabilmeniz için sistemde en az 10 yıl boyunca kalmanız da zorunludur. Hayat sigortası poliçesiyle daha güvenilir yarınlara başlangıç yapmak istiyorsanız siz de sigorta şirketlerinin avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

İkame Araç Nedir? Kaskoda İkame Araç Şartları
Site/Apartman Ortak Alan Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
İzolasyon Hasarı Nedir? Konut Sigortası Karşılar Mı?
Kiracı ve Komşuluk Mali Sorumluluk Nedir?
Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam