blog blog

Ev Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

20 Nisan 2020

Değer verilen her olgunun korunması gerektiği gibi, insan hayatında geniş bir yere sahip olan evlerin de aynı şekilde korunması büyük önem taşır. Bu noktada devreye giren ev sigortası, evinizin güvence altına alınarak korunmasına yardımcı olur.

Ev Sigortası Nedir?

Evini güvence altına almak isteyen her birey için ‘Ev sigortası nedir?’ sorusu büyük önem taşır. Her geçen gün, pek çok farklı riskle karşı karşıya kalan evinizin güvence altına alınmasını sağlayan ev sigortası yangın, hırsızlık, deprem, su baskını ve fırtına gibi insan hayatını olumsuz yönde etkileyen felaketler sebebiyle evde oluşan zararları karşılamaya yönelik bir sigorta türüdür. Oluşabilecek tüm hasar, ev sigortası kapsamı ile karşılanarak sizi büyük bir maliyetten kurtarır. Ev sigortası yaptırarak hem kendinizin hem de ailenizin güvenliğini arttırabilir, olası bir felaket durumunda bütçenizi düşünmek durumunda kalmazsınız. Ev sigortası zorunlu bir sigorta türü olmamakla beraber isteğe bağlı olarak yapılabilir. Sigortanızın bitiş tarihinden itibaren her yıl yenileyebilir, aylık taksitler şekilde ödemenizi gerçekleştirebilir ve evinizi güvence altına alabilirsiniz.

İster Ev Sahibi İster Kiracı Olun, Dilediğiniz Anda Ev Sigortası Yaptırın

En değerli alanınız olan eviniz için sigorta yaptırmak istediğinizde, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur. Olası bir felaket sonrasında beklentilerinizin tam anlamıyla karşılanması için bu noktaları titizlikle incelemek gerekir. Öncelikle ev sigortasının sadece konut sahipleri tarafından yapılabileceği algısına kapılmamak gerekir, ev sigortasını kiracılar da rahatlıkla yapabilir. Ev sahipleri genelde hem evi hem de eşyaları sigortalatırken, kiracılar yalnızca eşya teminatını satın alarak eşyalarını güvence altına alır. Dilediğiniz taktirde sadece evinizi de sigortalatabilirsiniz. Yangın, deprem, sel ve özellikle hırsızlık gibi olumsuz durumlarda, en çok kaybın eşyalarda yaşandığı görülmüştür. Konut sigortası yaptırdığınızda otomatik olarak eşyalarınızın da güvence altında olacağını düşünmemek gerekir. Bu durumla karşılaşmamak için küçük bir miktar karşılığında poliçenize ek olarak eşya talimatı yaptırabilir ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Ev sigorta fiyatları, belirli kriterlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bir bölgede bulunan konut primi ile diğer konutun priminin aynı olması düşünülemez. Bu duruma ek olarak aynı sigorta şirketi, farklı il ve ilçelerde standart bir fiyat politikası uygulamaz. Sigorta primleri, konutun bulunduğu il ve ilçeye göre çeşitlilik gösterebilir. Aynı zamanda binanın tipi ve kat sayısı gibi etmenler de prim tutarını etkileyen faktörler arasında gösterilir. Bu sebeple, en doğru ev sigortası fiyat bilgisi için sigorta şirketinizle iletişim halinde olmanız tavsiye edilir. Ev sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise yakın sebep ilişkisidir. Örnek olarak, ev sigorta poliçenizde deprem teminatı bulunmamakta ve deprem sebebiyle çıkan yangında eviniz büyük hasar almakta. Böyle bir durumda poliçeniz yangın teminatını içerse bile yangın, deprem kaynaklı olduğundan dolayı bu teminatınız otomatik olarak geçersiz sayılır. Bunun sebebi deprem teminatınızın mevcut olmamasıdır. Bu sebeple poliçe teminatlarının hangilerine sahip olduğunuzu iyi bilmeli, dilediğinizi ekleyip çıkartabilmelisiniz. Bu duruma ek olarak, poliçenizde deprem teminatı olsa bile zorunlu deprem sigortası olan DASK'a sahip değilseniz, deprem teminatınız da geçersiz kabul edilir. Bu sebeple ev sigortası yaptırılırken, zorunlu deprem sigortanızı da her yıl yenilemeniz önemli bir ayrıntıdır.

Ev Sigortası Geniş Teminat Seçenekleri

Ev sigortası yaparken dikkat etmeniz gereken kriterlerden bir tanesi de eksik sigorta kavramıdır. Eksik sigorta bir poliçede yer alan sigorta bedelinin, sigortası yapılan ürünün gerçek değerinden daha az olması durumu olarak özetlenebilir. Örnek olarak; evinizdeki eşyaların gerçek değeri 50 bin TL olduğu halde ev poliçenizi yaptırırken bu değeri 40 bin TL olarak beyan ettiğinizde, eşyalarınızda meydana gelen hasarlarda sigorta şirketi size 50 bin TL’ye göre değil, beyan ettiğiniz 40 bin TL'ye göre hasar tazminatı ödemesi yapar. Olası bir felaket durumunda tazminatın tamamının ödenmesi için doğru tutarı hesaplayarak beyan etmeniz son derece önemli bir durumdur. Tüm sigorta şirketlerinde ev sigortasının kapsamı içerisinde bulunan ana teminatın yangın teminatı olduğu unutulmamalıdır. Bu teminat yangın, yıldırım, patlama ve yangın sebebi ile oluşabilecek her tür hasarın karşılanmasını amaçlar. Bunun dışında ev sigortasının sunduğu ek teminatlarla poliçenizi genişletebilirsiniz. Bu teminatlar arasında sel/su baskını, hırsızlık, cam kırılması, enflasyondan korunma, yer kayması, fırtına, araç çarpması ve birçok seçenek mevcuttur. Bu sebeple ev sigortasının sunduğu ek teminat seçeneklerinden ihtiyaçlarınıza en uygun olanları dikkatlice incelemeniz büyük önem taşır. Ek teminat seçenekleri sigorta şirketlerince farklılıklar gösterebilir, bu sebeple ev sigortası sorgulama işlemi iyi yapılmalı, hangi şirketin hangi teminatları sunduğu doğru analiz edilmelidir.

Ev Sigortası İndirim Avantajları

Ev sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise ev satış fiyatının yerine inşa bedelinin baz alınması gerektiğidir. Çoğu insan ev sigortası yaptırırken konutlarının satış bedeli üzerinde sigortalama işlemini gerçekleştirir fakat bu durum sağlıklı bir netice vermez. Örnek olarak; evinizin satış bedeli 400 bin TL fakat inşa bedeli 300 bin TL ise, sigortalama işlemini satış bedeli üzerinden yaptığınız takdirde daha fazla prim ödemek durumunda kalırsınız. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına inşa bedeli ile satış değeri ayrımını doğru bir şekilde yapmak gerekir. Ev sigortası ücretleri ve indirim seçenekleri, merak edilen konulardan bir tanesidir. Buna bağlı olarak ev sigortası yaptırırken 2 farklı indirim avantajına sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir. Avantajlardan bir tanesi hasarsızlık indirimidir. Ev sigortası yaptırdığınız andan itibaren herhangi bir hasar problemi durumu mevcut değilse, poliçenin yenilenme tarihinde sigorta şirketi hasarsızlık indirimi uygulayabilir. Bir diğer indirim türü olan alarm indirimi, konutunuzda alarm sisteminin bulunması halinde alınabilir. Buna ek olarak sadece alarmın bulunması değil, aynı zamanda çalışır halde olmasına dikkat etmek gerekir. Alarm ve hasarsızlık indirim oranları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir, bu sebeple ev sigorta hesaplama ve indirimler ile ilgili en doğru bilgiyi yine şirketiniz aracılığı ile alabilirsiniz. Ev sigortası alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi de hem indirim avantajı edinirken, hem de dilediğiniz bir sigorta türü poliçesi doldururken verilen bilgilerin doğru olduğundan emin olmanız gerektiğidir. Yaptırdığınız her poliçenin, beyanınız ile şekillenmesi sebebiyle verdiğiniz her eksik ve yanlış bilgi, hasar anında beklentilerinizi karşılamayan durumlar yaratabilir. Bu sebeple yaptırdığınız ev sigortası ne kadar doğru bilgi ve teminatlarla yapılmışsa, sizin için o kadar faydalı olacaktır.

En Uygun Ev Sigortası Fiyatları

Evinizin en yıkıcı problemlere karşı güvence altında olmasını istediğinizde yanı başınızda olan ev sigortası, seçmiş olduğunuz poliçenin ek teminatlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Ev sigortası hesaplama işlemi sırasında bu çeşitlilikleri göz önünde bulundurmanız, sürpriz fiyatlarla karşılaşmanıza engel olur. Bu sebeple ev sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken nokta, ek teminatlara göz atarken şirket yetkilileriyle irtibat halinde olmanız gerektiğidir. Ev sigortanızı ihtiyacınız olan teminatlara uygun olarak yaptırdığınızda güvence altına alındığınızı hissederek, rahat yaşamın keyfini çıkarabilirsiniz.

Sigortaladım.com, sunduğu sigorta çeşitleri ve geniş teminatlar ile günümüz sigortacılığın her ihtiyacını karşılamaktadır. Geniş teminatların yanı sıra uygun fiyatlarıyla da göz dolduran sigortaladım.com, müşteri memnuniyetine önem veren kadrosu sayesinde size yüksek verimde hizmet sunar. Sadece ad, soyad ve telefon bilgilerinizi yazarak uzmanlarımızın sizi aramasını sağlayabilir, ev sigortası nasıl yapılır, ücretleri nelerdir gibi sorularınız hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

İkame Araç Nedir? Kaskoda İkame Araç Şartları
Site/Apartman Ortak Alan Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
İzolasyon Hasarı Nedir? Konut Sigortası Karşılar Mı?
Kiracı ve Komşuluk Mali Sorumluluk Nedir?
Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam