blog blog

2020 Alkollü Araç Kullanma Cezaları

25 Şubat 2020

Trafikte güvenliği tehdit eden birçok unsur bulunmakta. Hız, belirlenen kurallara uyulmaması, ehliyetin bulunmaması gibi unsurların yanında en fazla tehlike teşkil edeni ise alkollü araç kullanımı. Dünya çapında tüm ülkelerde alkollü araç kullanımı hakkında ağır yaptırımlar uygulanıyor. Trafiğin güvenliği için bu şart koşuluyor. Diğer trafik suçlarının yanında en ağır yaptırımlar alkollü araç kullanımı için uygulanıyor. Alkol kullanımı sonucu yaşanan bir anlık dikkatsizlik, hakimiyet kaybı gibi bir durumda büyük facialar yaşanabiliyor. Ortada kaza olmadan bile alkollü olarak trafikte bulunmanız suç teşkil ediyor. Bu durumda kendinizin, yanınızdakilerin ve trafikteki diğer insanların hayatlarını büyük ölçüde tehlikeye atmış sayılıyorsunuz. Yazımızda “alkollü araç kullanma mahkeme kararları”, “alkollü araç kullanma cezası ne kadar”, “alkollü araç kullanma sınırı”, gibi birçok konuda cevaplarınızı bulabileceksiniz.

Alkollü Araç Kullanmanın Para Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanma cezası belirli senaryolara göre ve kaçıncı defa alkollü yakalandığınıza bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Öncelikle kanun yürürlülüğünde bulunan trafik alanındaki en ağır cezalar alkollü araç kullanımı için verilmekte. Alkollü araç kullanma cezası mahkeme kararı ile hapis cezasına kadar dönüşebiliyor. Kanun önünde alkollü araç kullanmak kişilerin canına kast etmek anlamına geliyor. Trafik güvenliğini zora sokarak diğer insanların can güvenliğini tehlikeye atmanın cezası pek tabii oldukça büyük. Alkollü araç kullanma ehliyete el konulması durumu da cabası. Her ne olursa olsun kişinin trafikte o şekilde bulunması tehdit olarak sayılıyor ve ehliyet belirli süre aralığında şahıstan alınıyor. İlk defa alkollü araç kullanırken denetime tabii tutulursanız size verilen para cezası 1228 TL olarak belirlenmiş durumda. İki hafta içinde ödediğiniz durumda bu ceza 921 TL olarak iniyor. Eğer ikinci defa alkollü araç sürerken yakalanırsanız uygulanan ceza 1539 TL. İki hafta içinde öderseniz yüzde yirmi beş indirim ile birlikte 1154,25 TL ödüyorsunuz. Son olarak üçüncü veya üçten fazla defa alkollü araç kullanırken yakalanırsanız 2473 TL ödemekle yükümlüsünüz. Bu cezanın indirimli hali ise 1854,75 TL olarak belirlenmiş durumda. Alkollü araç kullanma ceza puanı olarak da sizlere yansıyor. Her alkollü araç sürerken yakalandığınız denetimde ceza puanınıza 20 puan ekleniyor. Diğer trafik cezalarına oranla bu cezaların bu denli büyük olması alkollü araç kullanma suçu konusunun ne kadar ciddi olduğunu bizlere gösteriyor. Yeni düzenlemelerle birlikte aracı eğer ruhsat sahibinden başkası alkollü şekilde kullanıyor ise alkollü araç kullanma cezası ruhsat sahibi yönüne de yansıyor. Aynı para cezasını ruhsat sahibi kişi de ödemekle yükümlü hale geliyor.

TCK 179. Madde Nedir?

Alkollü araç kullanma hapis cezası gibi ağır cezaları beraberinde getiriyor. Alkollü araç kullanımı yapıldığı takdirde kanun gözünde bu trafik güvenliğini tehlikeye atmış olmak olarak tanımlanıyor. Kanunsal olarak da “trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu” olarak tanımı yapılmış durumda. Diğer insanların hayatına kast edecek olan alkollü araç kullanma veya trafikte tehlike arz edecek şekilde araç kullanma gibi davranışlar bu suçu işlemiş kabul ediliyor. Alkollü araç sürmek insanı ve trafik güvenliğini tehlikeye sokmak anlamına geliyor. Cezası da oldukça büyük. Alkollü araç kullanan kişinin kanun önünde yargılanması için sadece trafikte insana veya çevreye bir zarar vermesi değil, alkollü olarak araç sürmesi bile bu cezayı almasına yetiyor. Kaza ve benzeri durumlar oluştuğu takdirde bu durumlar için de sürücü ayrıca ceza alıyor. Kaza ve benzeri durumlarda bazen kişiler şikayetlerini geri çekebiliyor. Ancak alkollü araç kullanan sürücüyü şikayetin çekilmesi kurtarmıyor. Sürücü yine de trafiği tehlikeye sokmak adı altında yargılanmak zorunda. TCK 179. Madde gereğince alkollü araç kullanan kişi fark edilmesi durumunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası almakta. Alkollü araç kullanma para cezası olarak hapis cezasından çevrilebilir. Mahkeme kararı gereklidir. Alkollü araç kullanma cezası oldukça ağır olan bir suçtur.
 

Kaç Promilde Ceza Var? Ehliyet Kaç Promilde Alınır?

Sürücülerin aklına takılan diğer bir soru ise alkollü araç kullanma promil sınırı denilebilir. Alkollü araç kullanma cezaları yapılan alkolmetre testi sonrası belirli bir promil üstünde iseniz uygulanıyor. Hususi aracınızla birlikte bu alkol promil sınırı 0,5 promil olarak belirlenmiş durumda. Eğer bu promilde denetime tabii tutulursanız ehliyetinize 6 ay süre için el konuluyor ve trafikten bu süre içinde men ediliyorsunuz. Alkollü araç kullanma limiti bulunmayan bir durum. Sizlere ayrıcalık tanınmaksızın ilk denetimde ehliyetinize el konuluyor. Trafiğe bu şekilde çıkmanız kabul edilemez bir durum olarak yansıyor. Bu süre sonrasında ikinci defa trafikte denetime takıldığınız zaman bu sefer ehliyetinize iki yıl süreyle el konuluyor. Ehliyetine iki kez bu şekilde el konulan sürücüler “sürücü davranışları geliştirme eğitimine” katılmak zorunda tutuluyorlar. Eğer bu iki sene sonunda üçüncü defa ehliyetinize alkollü araç kullanma suçundan el konulursa beş sene boyunca ehliyetinizi elinize alamıyorsunuz. Bu üçüncü ve üçten sonraki durumlar için beş sene olarak belirlenmiş durumda. Bu durumda ise kişinin psikolojik test olan psiko-teknik testine tabi tutulması gerekiyor. Promili belirleyen unsurlar nedir diye soracak olursanız da bu durum kişiden kişiye göre değişim göstermekte. Cinsiyet, kilo, boy, yaş, alkolün alındığı zaman gibi unsurlar promili etkiliyor. Her ne olursa olsun güvenliğiniz ve trafikteki diğer şahısların güvenliği adına az bir miktar bile olsa aracınızı alkollü şekilde kullanmamanız gerekiyor. Hız faktörünün yanında hakimiyetinizi sağlamanızı engelleyen alkol beraberinde birçok ölümü getiriyor.

Ticari Araçlarda Alkol Sınırı Kaç Promil?

Ticari araçlarda alkol kullanımındaki promil sınırı hususi araçlarla karşılaştırıldığında farklılık gösteriyor. Hususi araçlarda 0,50 promil olarak belirlenen bu sınır, ticari araçlarda 0,2 olarak belirlenmiş durumda. Bu sınırın üstündeki sürücüler için tıpkı hususi araç sürücülerine uygulandığı gibi birinci, ikinci, üç ve üçten fazla denetime tabi tutulmanız durumunda farklı şekilde para cezaları ödemek zorunda kalıyorsunuz. Artı olarak sürücü belgeniz geçici bir süre için elinizden alınmakla birlikte ikinci defa ehliyetinizi kaptırmanız durumunda belirli eğitimlere katılmanız zorunlu tutuluyor.  Üç ve üçten sonrası için ise psiko-teknik testlerine katılmanız zorunlu. Kişinin psikolojik açıdan davranışları test ediliyor. Alkollü araç kullanma durumunda en az altı sene olmak üzere hapis cezası uygulamaları yapılır. Promil olarak 1 promilin üzerine çıkan kişilere mahkeme olarak dava açılır. Oldukça tehlikeli bir sınırdır. Kişi TCK Madde 179 gereğince mahkemede yargılanır. Promil ölçümleri kişinin alkolmetreye üflemesi ile yapılmaktadır. Yetkililer alkollü sürücünün bu testi reddetmesi durumunda da cezai işlem başlatabilme yetkisine sahiptirler. Alkolmetre sonucuna itirazı bulunan kişi için ise en yakın sağlık kuruluşunda gerekli kan testleri yapılmaktadır. Kişi çıkan sonuçlara göre itirazını gerçekleştirebilir veya cezası verilebilir. Ehliyet alındıktan beş sene sonraki psikolojik testlerde kişinin sağlığının yerinde olup olmadığı, davranışlarının ne yönde olduğu gibi durumlar test edilir ve belirli bir raporla kişiye ehliyeti tekrar verilir. Bunun için Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne belirli bir dilekçe ile birlikte başvurabilirler.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

İkame Araç Nedir? Kaskoda İkame Araç Şartları
Site/Apartman Ortak Alan Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
İzolasyon Hasarı Nedir? Konut Sigortası Karşılar Mı?
Kiracı ve Komşuluk Mali Sorumluluk Nedir?
Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam