Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Kazasında Anlaşmalı Tutanak İçin Öneriler

30 Aralık 2021

Trafiğe çıkan araç sayısının ve trafik yoğunluğun her geçen gün artması, sürücülerin dikkatsiz ya da hatalı davranışları, günümüzde trafik kazası riskinin artmasına neden olmaktadır. Olası bir trafik kazasında yapılması gerekenleri bilerek, her sürücünün kazalara karşı hazırlıklı olması bu bakımdan önem kazanmaktadır.

Aracınızda kaza halinde ihtiyaç duyabileceğiniz bütün ekipmanın bulunduğuna emin olun. Ayrıca anlaşmalı kaza tespiti için en az iki nüsha kaza tespit tutanağının aracınızda mutlaka olması gerekir. Böylece beklenmedik olası kazalara karşı tedbir almış olursunuz.

Trafik kazalarında yapmanız gereken ilk işlem, diğer sürücülerin akışını engellememek adına bir önlem almaktır. Eğer şehir içindeyseniz 30 metre, şehir dışında iseniz 100-150 metre geriye bir reflektör koyarak, sürücüleri uyarmanız gerekir. Böylece, sizin yaptığınız kaza nedeniyle başka kazaların  yaşanmasının önüne geçmiş olursunuz. Eğer yaralanma ya da can kaybı söz konusu ise zaman kaybetmeden ambulans çağırarak polisi aramalısınız.

Yaralanmanın olmadığı, yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalarda ise kazaya neden olan diğer sürücü ya da sürücüler ile anlaşıp anlaşamamanıza göre izleyeceğiniz yöntemler değişkenlik göstermektedir. 1 Nisan 2008'de yürürlüğe giren kural dahilinde, kazada sadece maddi hasar oluşursa ve taraflar anlaşırsa; Polisi beklemeden  kazayı fotoğraflarla belgeleyip kaza tespit tutanağı doldurarak kaza noktasından ayrılabilirsiniz. Tutanak ile bu şekilde işlem yapılabilmesi için anlaşmalı tutanak şartları gözetilir. Eğer karşınızdaki sürücü ile anlaşamıyorsanız kaza tespit tutanağı tutulamaz. Kaza tespit tutanağı;

  • Karşınızdaki sürücünün alkollü olmasından şüpheleniyorsanız,
  • Yeterli sürücü belgelerine sahip olmadığını öğrenirseniz,
  • Kazaya dahil olan araçların birinde trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazaya dahil olan araçlar içinde kamuya ait araçlar bulunuyorsa,
  • Kaza sonucunda sadece üçüncü kişilere maddi zarar verildiyse

tutulamadığı için  kaza yerinde araçların yerini değiştirmeden hemen 155'ten polise ya da kaza jandarma bölgesinde 156'ya haber vererek yardım isteyebilirsiniz. Eğer bu durumlardan biriyle karşı karşıya değilseniz, trafik kazasında tutanak ile işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. 

Kazaya dahil olan sürücülerin her araç için tüm bilgileri eksiksiz doldurması gereken kaza tespit tutanağında mutlaka;

  • Kazanın olduğu tarih, zaman ve yer
  • Kazaya karışan sürücülerin kimlik bilgileri
  • Araçların ruhsat bilgileri
  • Araçların zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri

yer almalıdır. Tutanağı dolduran tarafların, tutanağa ek olarak olayın gerçekleştiği yeri ve kazanın nasıl meydana geldiğini detaylı şekilde açıklayarak bir kroki çizmeleri gereklidir. Araçları A ve B şeklinde tanımlayarak, darbe aldıkları yerler ok işareti ile belirtilmelidir. Kazanın farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları ile kazanın şekli ve araçların hasar durumu belgelenmelidir. Anlaşmalı kaza tespit tutanağı iki nüsha olarak hazırlanmalı ve tarafların her iki nüshada da imzası bulunmalıdır. İmza bulunmayan tutanakların bir geçerliliği yoktur.Kasko poliçesi varsa ve kaskodan talepte bulunulacaksa, sigorta şirketine  bu bilgiler ulaştırılmalıdır. Sigorta şirketinin vereceği hasar dosya numarasının saklanması, işlemlerin takibi için önemlidir.

Trafik kazalarında anlaşmalı tutanaklar ile ilgili sigortaladim.com sitesinden bilgi ve teklif isteyebilir, olası kazalar için hazırlıklı bir şekilde trafiğe güvenle çıkabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam