Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Telefonunuzun Batarya Sağlığını Nasıl Anlarsınız?

26 Mayıs 2023

Akıllı telefonların hayatımıza girdiğinden beri birçok işimizi kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Ama şarj sorunu ne yazık ki hala tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Bu yüzden nereye gidersek gidelim birçoğumuz şarj cihazlarımızı yanımızda taşımak zorunda kalıyoruz. Ancak bu duruma düşmemek için telefonlarımızın batarya sağlığını korumamız oldukça önemlidir. Bunu yapmanın ise birkaç farklı yolu mevcuttur.

Android İşletim Sisteminde Batarya Testi Nasıl Yapılır?

Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store’dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir. Uygulama size şarjınızı %80’e kadar doldurmanızı önerir. Bu, bataryanızın hem daha sağlıklı hem de uzun ömürlü olmasını sağlar ve evrensel olarak da kabul edilir. Etkili bir sonuç alabilmek için uygulamayı bir süre kullanmanız şart. Çünkü uygulama, bataryanızın durumu ve sizin kullanım şeklinizle ilgili verileri bir araya getirerek size sunmaya çalışır. En iyi verimi alabilmek için birkaç hafta beklemeniz gerekir. 

iPhone Batarya Testi Nasıl Yapılır?

Batarya sağlığına bakmanın en hızlı ve en kolay yolu, doğrudan cihazınızdan Ayarlar > Batarya sekmesine gitmektir. Bu batarya ölçme işlemi size belirli ayrıntıları vermez. Ancak bataryanızın bakıma ihtiyacı varsa sizi uyarır.

Ayrıca, tüm Mac'lerde önceden yüklenmiş olarak gelen Console uygulamasını kullanarak da iPhone veya iPad’inizin batarya durumu hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Bunun için, Console uygulamasını başlatın ve telefonunuzu Lightning kablosuyla bilgisayarınıza takın. Arama bölümüne “battery health” yazdıktan sonra cihazınızın mevcut pil seviyesi, herhangi bir batarya sorunu olup olmadığı ve kullanılan güç kaynağı ile ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Batarya Kalibrasyonu Nedir?

Android işletim sistemi, dolu veya boş olduğunda, telefon pili kapasitesini izleyen bir özelliğe sahiptir. Bu özelliğin batarya ile olan uyumuna batarya kalibrasyonu denir. Cihazınızı ilk satın aldığınızda bu uyum ideal seviyededir ancak zaman içinde kullanıma bağlı olarak bozulur ve gerçek olmayan verileri görüntülemeye başlar. Örneğin; şarjınız daha %0’a ulaşmadan telefonunuzun kapanmasına neden olur. Bu sorunu çözmek için batarya kalibrasyonu yapmak gerekir.

Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Batarya kalibrasyonu için bu adımları izleyebilirsiniz;

  • Telefonunuzu şarjı bitip de kendi kendine kapanana kadar kullanın.
  • Kapandıktan sonra açma tuşuna basın. Ekran açılır gibi olacak ancak tekrar kapanacaktır. Hiç ışık yanmayana kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Telefonunuzu şarj cihazına takın ve açmadan, ekran veya LED göstergesi yüzde 100'e gelene kadar şarj edin.
  • Şarj cihazınızı fişten çekin ve telefonunuzu açın.
  • Eğer pil göstergesi %100'ü göstermiyorsa, telefonunuz açık durumda iken şarj cihazını tekrar takın ve ekranda %100 yazana kadar şarj etmeye devam edin.
  • Telefonunuzu fişten çekin ve yeniden başlatın. Eğer yine %98 veya 99 gösteriyorsa, ekranda %100 yazana kadar tekrar şarja takın.
  • Şarjınız %100’e ulaştığında bir müddet bekledikten sonra cihazınızı şarjdan çıkarın ve bataryanız tamamen bitene kadar kullanın.
  • Bataryanız bitip de telefonunuz kapandıktan sonra bir kez daha kesintisiz olarak şarj edin.
  • Tebrikler! Batarya kalibrasyon işlemini tamamladınız.

Akıllı telefonlar oldukça hassas cihazlardır. Arızalanmaları durumunda ise hem maddi anlamda bir kayba uğrayabilir, günlük işlerinizde aksamalar meydana gelebilir. Ancak elektronik cihaz sigortası yaptırarak telefonunuzu ve diğer elektronik cihazlarınızı olası veya beklenmedik problemlere karşı koruma altına almanız mümkün. Hemen sigortaladim.com üzerinden kendinize uygun olan cihaz sigortasını seçin ve telefonunuzu güvence altına alın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam