Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

29 Aralık 2021

Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta hizmetinden faydalanmakta olan kişiler ile riski üstlenmiş olanlar arasında meydana gelebilen çeşitli anlaşmazlıkların çözülmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Kanun kararıyla kurulan komisyon, Sigorta Birliği tarafından da resmi olarak kabul edilmektedir. Komisyonun üyeleri ise iki birlik temsilcisi, bir müsteşarlık temsilcisi, bir tüketici derneği temsilcisi ve bir akademisyen hukukçu şeklindedir.

Komisyona Kimler Hangi Konularda Başvurabilir?

Herhangi bir konuda sigorta yaptırmış olan kişiler şirketlerle çeşitli sorunlar yaşamaları durumunda çözüm bulunması için komisyona başvurabilirler. Başvuranlar gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Öncesinde sigorta şirketi ile anlaşmazlığı görüşmüş ama bir sonuç alamamış olan kişiler için yapılacak en iyi iş komisyona başvurmaktır. Ancak başvuru yapılması için konunun mahkemeye veya tüketici sorunları heyetlerine önceden iletilmemiş olması gereklidir. 

Bir sigorta şirketi ile sözleşme yaptıysanız ve söz konusu sözleşmenin maddeleriyle ilgili anlaşmazlık yaşadıysanız bu konuları komisyona iletebilirsiniz. Ayrıca Güvence Hesabına karşı olan talepleriniz de komisyonun ilgi alanında bulunur. Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken bir husus ise öncelikle talebinizi kağıda dökmek, diğer bir deyişle yazılı olarak sigorta şirketine bildirmektir. Sigorta şirketi talebinize olumsuz yanıt verirse veya on beş gün boyunca bir cevap vermezse komisyona başvurma sürecine başlayabilirsiniz.

Komisyona Başvuru Yaparken Gerekli Belgeler Nelerdir?

- Komisyondan direkt olarak veya internet sitesi aracılığıyla elde edilen, eksiksiz şekilde tamamlanmış başvuru formu 

- Sigorta şirketinin talebinize olumsuz şekilde dönüş yaptığını ispatlayan bir belge

- Başvuru ücretinin yatırıldığını kanıtlayan bir banka makbuzu

- Anlaşmazlık konusundaki talebinizin haklı olduğunu ispatlayan türdeki diğer belgeler

Komisyon Başvurusu Konusundaki Önemli Detaylar Nelerdir?

Komisyona başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli ayrıntılar vardır. Konuyla ilgili olan sigorta şirketinin tahkim komisyonuna üye olması gerekir ve bu üyeliğin siz sözleşmenizi yapmadan önce başlaması şarttır. Başvuru için bankaya belirli miktarlarda para yatırmanız istenir ve bu ücretler uyuşmazlık tutarına bağlı olarak değişir. Ayrıca alacak talebiniz sözleşmeniz imkan verdiği takdirde yabancı para birimlerinden olabilir. 

Komisyona yaptığınız başvuruyu ilgili ekip dikkatli bir biçimde inceler ve Sigorta Tahkim Komisyonu kararları bu doğrultuda elde edilir. Komisyon vermiş olduğu kararı yazılı olarak mahkemelere de bildirir. Böylelikle resmi açıdan size yarar sağlar. Başvurunuz komisyona ulaştıktan itibaren on beş gün içinde bir sonuç ve karar meydana gelir. İstediğiniz zaman başvurunuzun ne durumda olduğunu ve karar çıkıp çıkmadığını komisyonun internet sitesi üzerinden öğrenme imkanınız vardır. Komisyon başvuru sahibine herhangi bir hukuki görüş bildiremez çünkü bu durum tarafsızlık ilkesine aykırıdır. Ancak başka konular ile ilgili kafanıza takılan noktaları komisyona danışma şansınız vardır.

Komisyonun beş bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda verdiği kararlar kesindir. Ancak daha fazla para miktarı ile ilgili anlaşmazlıklara yönelik verdiği kararlara itiraz edilebilir. İtiraz konusu ise iki ay içinde karara bağlanır. Ayrıca komisyonun anlaşmazlık yaşadığınız sigorta şirketlerini direkt olarak cezalandırma hakkı yoktur. Komisyon anlaşmazlıkların çözülmesi için aracı bir kurum olarak görev yapar.

İhtiyacınız olan sigorta türü ister sağlık sigortası, ister trafik sigortası veya ihtiyacınıza özel teminatlar içeren bir kasko sigortası olsun, size en uygun şekilde ve en kısa sürede sahip olmak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizden yardım alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam