Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Lityum İyon Pil Hakkında Bütün Bilgiler

23 Kasım 2023

Lityum iyon piller, son yıllarda önemi giderek artan şarj edilebilir bir pil türüdür. Taşınabilir elektronik ürünlere olan ilginin artması ve elektrikli araçların günden güne rağbet görmeye başlamasıyla bu pil türü de ön plana çıkmaya başlamıştır.

Lityum İyon Pil Nedir?

Lityum iyon pil çeşitleri, yeniden doldurulabilir. Lityum iyon pillerin içeriğinde elektrotlar, karbon ve metal oksit; elektrolit ise lityum tuzu çözeltisidir. Bu piller, ağırlıkları ve büyüklüklerine nazaran sağladıkları yüksek güç sebebiyle pek çok alanda revaçta olan ve kullanılan bir pil türüdür. Bir lityum iyon pilinin içi; katot, anot ve ayırıcı plaka olmak üzere 3 temel bölümden oluşur.

Batarya şarj edildiğinde elektrik yüklenen lityum atomları, karbon katmanında toplanır ve şarjdan çıkarıldığında elektronlar, katot kısmına doğru yönelir. Kendi içindeki bu döngünün gerçekleşmesi esnasında elektromanyetik güç ortaya çıkar. Sıvı haldeki lityumun yoğunluğu, yalnızca suyun yarısı kadardır. Lityum katı hâldeyken en hafif metaldir. Bununla birlikte lityumun elektron verme ve artı yüklenme eğiliminde olması, pillerde kullanılmasındaki önemli faktörlerin başında gelir. 

Lityum İyon Pil Kullanım Alanları

Değişen ve gelişen teknolojinin sizlere hediye ettiği lityum iyon piller, hayatınızdaki teknoloji ile ilgili alanların pek çoğunda kullanılan pil türleri arasındadır. Sunduğu pek çok avantaj, bu pil türünün yaygın bir kullanım alanına sahip olmasında önemli bir etkendir. Lityum iyon pil kullanım alanları arasında cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, küçük ev aletleri, tabletler ve elektrikli araçlar gibi pek çok ürün yer alır. Lityum iyon piller; hafif yapıları, en üst seviyede doldurulabilmeleri, küçük ve taşınabilir olmaları gibi önemli avantajlarından dolayı rağbet gören pil türleri arasındadır. Günümüzde kullanım alanı gitgide genişlemektedir.

Lityum İyon Pil Çeşitleri

Lityum iyon piller, ağırlık ve büyüklüklerine göre verebildikleri yüksek şarj yoğunluğu nedeniyle en iyi pil çeşitleri arasında yer alır ve yaygın biçimde kullanılır. Biraz daha gelişmiş lityum iyon pil çeşitleri ise lityum polimer pil ve lityum titanat pil hücreleridir. Lityum İyon Polimer pil türü, lityum iyon pilin temel özelliklerini taşır. Bu pilin farkı, daha az şarj yoğunluğuna sahip olmasıdır. Lityum iyon polimer pil, kullanıcının ihtiyacına göre kullanım yeri avantajı oluşturabilir. Diğer bir lityum iyon pil türü olan Lityum İyon Tatanat pil ise yeni geliştirilen bir pil teknolojisidir.

Bu pil türü, nano teknolojide kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Lityum iyon tatanat pilin en mühim avantajı, yüksek akım sayesinde çok hızlı bir şekilde şarj edilebilmesi ve buna ilaveten ömrü boyunca 25 bin kez yeniden doldurulabilmesidir. Hâlihazırda üretilen 35 kwh ve 70 kwh lityum titanat piller, 250 kw güç kaynağı ile 10 dakikadan kısa sürede %95 doluluğa ulaşabilmektedir. En önemli kullanım alanları ise elektrik motoruyla çalışan arabalardır.

Lityum İyon Pil Özellikleri

Taşınabilir cihazların kullanım ömrünü uzatan pil çeşidi olarak bilinen lityum iyon piller, klasik pil türlerine nazaran daha uzun ömürlü, daha güçlü, bir seviyeye kadar daha hızlı şarj olabilen ve daha hafif pillerdir. Bunun sebebi, lityum iyon pillerin doldurulabilme yoğunluklarının en üst seviyede olmasıdır. Lityum iyon pillerde şarj etmek için pilin tamamen boşalmasına gerek yoktur. Arzu edildiği zaman şarj edilebilir; istenilen seviyede şarjdan çekilebilir. Lityum iyon piller, kapasitelerini her yıl yüzde 20 ila yüzde 30 arasında kaybeder.

Bu pil türlerinin ortalama ömürleri, 5 yıldır. Doğrudan güneş ışınları ve ısıdan uzak kalacak şekilde muhafaza edilmesi gereken bu piller, hâlihazırda kullanılan en yaygın ve verimli olan pil türü olarak kabul edilir. Lityum iyon pil özellikleri arasında en belirgin handikap, bu pillerin kullanım ömürlerinin, üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Bu pil türü, depoda tutulup kullanılmasa da ömrü, geçen süre ile azalır.

Lityum İyon Pillerin Elektrikli Arabalarda Kullanımı

Son yıllarda elektrikli araç kullanımı, küresel ısınma ve sera gazı emisyonları üzerine artan endişeler ile hızla artmaktadır. Bu nedenle, şarj edilebilir piller, elektrikli araçlarda umut verici farklı bir güç kaynağı olarak kullanılmaktadır. Lityum iyon pillerin pek çok avantajı bulunmaktadır.

- Yüksek anma voltajı

- Yüksek enerji yoğunluğu

- Uzun ömür

- Hafif ve taşınabilir yapı

- Tamamen şarj olmadan kullanılabilme

Bu özelliklerinden dolayı lityum iyon pil çeşitleri, elektrikli arabalarda yoğunlukla kullanılan pil türleri arasındadır. Diğer şarj edilebilir batarya çeşitlerinden en önemli farkı ve ayrıcalığı, enerji yoğunluğunun yüksek olmasıdır. Yalnız bütün bu avantajlarının yanında lityum iyon pillerin patlama tehlikesi de mevcuttur. Geleceğin teknolojisi olarak ifade edilen lityum iyon pillerin özelliklerini daha da ileri düzeye taşımak ve dezavantajlarını sonlandırmak için çok ayrıntılı ve farklı araştırmalar gerçekleştirilmektedir.

Kasko Sigortası ile Olası Risklere Karşı Kendinizi Koruyun!

Geleceğin araç teknolojisinde önemli bir yer tutacak olan elektrikli araçlar, kullanım noktasında pek çok avantajının yanında kimi riskleri de bünyesinde barındırmaktadır. Elektrikli araçlarda sıklıkla kullanılan lityum iyon piller, çok nadiren de olsa patlayabilir. Dolayısıyla gerekli tedbirleri almak gerekir. Sigorta, başınıza gelebilecek potansiyel risklere karşı korunmanızı sağlayan bir güvencedir. Zorunlu trafik sigortası, herhangi bir kaza durumunda sadece karşı tarafın risklerini kapsam içine alır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortasına ek olarak kasko sigortası da yaptırarak kaza durumunda kendi risklerinizi de güvence altına almanızda fayda vardır. Kasko, zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı riskleri de kapsayarak sizin olası hasarlarınıza karşı teminat oluşturur. Dilerseniz kasko poliçenize ek teminatlar ekleyerek sigortanızın kapsamını genişletebilirsiniz.

Aracınıza kasko yaptırarak trafikteki kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilir; güvenle yolculuk yapabilirsiniz. Sigortaladım.com'u ziyaret ederek farklı sigorta şirketleri tarafından size sunulan poliçe tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca, sunulan alternatif ödeme seçeneklerini de değerlendirerek kasko sigortanızı rahatlıkla online olarak satın alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam