Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Kaloriferi Nasıl Temizlenir?

25 Mayıs 2023

Otomobil kaloriferleri, araçların sık kullanılan ekipmanlarındandır. Kalorifer sistemleri havalandırma sistemine bağlıdır ve mekanik yapıları genellikle oldukça dayanıklıdır, bu nedenle de uzun ömürlüdürler. Ancak özensiz kullanımlar sonucu arızalar meydana gelebilir. Kalorifer sistemi, aracınızın düzenli bakıma ihtiyaç duyan sistemlerindendir. Araç kalorifer sistemi, mevsimsel araç içi sıcaklık kontrolü ve seyir konforu sağlar. Bunun yanında motor sıcaklığını da dengeleyerek aşırı hararet riskinden aracınızın motorunu korur.

Araba Kaloriferi Isıtmıyor İse Ne Yapılabilir? 

Öncelikle sorunun kaynağını teşhis etmeniz gerekmektedir. Aracınızı bir süre çalışır konumda tutarak hararet göstergesini gözlemleyin. Sorun termostat arızasından kaynaklanıyorsa, hararet göstergesindeki motor suyu sıcaklığı 90 derece civarında stabil durmaz, 60 dereceye kadar düşme gözlenir. Bu durum, termostat değişimine ihtiyacınız olduğu anlamına gelebilir. Termostatın ardından da kalorifer peteği musluğu kontrol edilmelidir. Mekanik veya elektriksel bir problem sonucu kapalı kalan musluk da ısınma problemine sebep olabilir. 

Termostatınızda ve kalorifer musluğunda bir arıza yoksa ve hararet göstergesi 90 derece civarına yükseldiğinde kaloriferiniz halen soğuk hava veriyor ise sorun yüksek ihtimalle kalorifer peteği kaynaklıdır. Kalorifer peteğiyle ilgili yaşayabileceğiniz sorunların başında da peteğin tıkanması gelir. Tıkalı araç kalorifer peteği, sıcak su dolaşımını sekteye uğratır ve kalorifer aracın içine soğuk hava vermeye başlar. Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir. Bu durumda araba kaloriferi temizleme ya da petek değişikliğinden başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır.

Araba Kaloriferi Neden Tıkanır?

Kalorifer peteği arızası, araba kaloriferinin ısıtmaması veya kalorifer kokusu yaşamanıza neden olabilir. Kalorifer peteklerinde en çok görülen arıza sebebi ise tıkanmalardır. Araç suyunun ikmali sırasında antifiriz konulmaması orta vadede petek tıkanmalarına neden olabilir. Antifiriz yalnızca kışın değil, dört mevsim boyunca kullanılmalıdır. Motor bloklarında pas oluşumunu önleyen antifirizi uzun süre kullanmazsanız, yeniden antifiriz eklediğiniz aracınızdan çözülen pas parçaları kalorifer gözeneklerine dolarak tıkanmalar yaratacaktır. Farklı kimyasallar içeren antifirizlerin bilinçsizce karıştırılması da tortulaşmaya neden olup aracınızın kalorifer peteğini tıkayabilir. Bu nedenle kırmızı ve mavi antifiriz gibi farklı bileşenleri az miktarda dahi olsa karıştırmaktan kaçınınınız. Paslanma ve tortu nedeniyle yaşanan tıkanıklarda sadece kalorifer peteğinin tamir edilmesi, sorunu çözmeye yeterli olmaz. Motor su içi kanalları ve radyatörünün de temizlik ve bakımına ihtiyaç vardır.

Tıkalı Kalorifer Radyatörü Nasıl Açılır?

Tıkalı kalorifer radyatörünü bilinen iki yaygın yolla açabilir ya da açtırabilirsiniz. Bunlardan ilki soğutma sisteminize radyatör temizleyici kimyasallar ekleyerek kalorifer sıcak konumdayken otomobili bir süre boyunca çalıştırmaktır. Bu çözüm, diğerine nazaran daha kolay bir yol olmakla birlikte aşırı tıkanmalarda hiçbir fayda sağlamayacaktır. Ayrıca soğutma sisteminde kaçak bulunan ya da hasarlı otomobillerde bu yöntem denenmemelidir. İkinci yöntem ise kalorifer sisteminin giriş ve çıkış hortumları sökülerek radyatör açıcı basınçlı bir cihaza bağlanır. Bu cihaz yardımıyla temizlik yapılır. Fakat bu yöntemin de radyatörü delme riski mevcuttur. 

Hiçbir yöntem ya da tamirat fayda etmiyorsa, kalorifer radyatörünüzün değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Bu da kullanıcıya maliyeti yüksek ve zahmetli bir iştir. Araç bakımı ciddiye alınması gereken bir konudur, arabanızı özenli kullanmanız ve bakımını düzenli yaptırmanız kadar bu sorunlarla daha kolay başa çıkabilmek için kasko sigortası yaptırmanız da önemlidir. Dilerseniz Sigortaladim.com'dan ya da 444 9 832 çağrı merkezinden kasko fiyatları ve teklifleriyle ilgili bilgi de alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam