Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Plakadan Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

03 Mart 2020

İkinci el araç alırken dikkatli davranmak, iyi araştırmak ve araç hakkında bilgi edinmek büyük önem taşıyor. Satıştan sonra türlü sıkıntılar yaşamamak için araç almadan önce her ayrıntıyı titizlikle değerlendirmek ve mümkünse araçlardan anlayan birine, bir uzmana danışmak tavsiye ediliyor. Aracı bir servise göstermek, eksper raporu çıkartmak araca dışarıdan bakınca görünmeyen problemleri ortaya çıkarıyor. Araca ait sicil bilgilerine ise eskiden plaka sorgulaması yaparak ulaşılabilirken, şimdi ise daha farklı yöntemler de kullanılabiliyor.

Araç Alırken Plakadan Sigorta Borç Sorgulama

Birçok kamu hizmetine kolaylıkla ulaşma imkanı veren e-Devlet portalı araç alımı esnasında da çok önemli bilgiler veriyor. Plaka ile araç sorgulama işlemi her gün çok sayıda kişi tarafından kullanılıyorken, yeni düzenleme ile artık farklı amaçlara da hizmet veriyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle sunulan bu hizmet kişisel verilerin korunması kapsamında değişikliğe uğrayarak, e-Devlet üzerinden üçüncü şahıslara ait araçlarla ilgili bilgi alabilme imkanını artık sunmuyor. Son değişikliklerden sonra plaka sorgulama işlemini kişiler sadece kendilerine ait olan araçlar için yapabiliyor.

T.C. kimlik numarası ile birlikte e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza veya banka bilgileri ile giriş yapılan e-Devlet sisteminde araçlarla ilgili sorgulama ekranları hala bulunuyor. Araç alırken borç sorgulama için kullanılmasa da bu hizmetler hala oldukça ilgi görüyor. Sorgulama ekranı ile kişiler kendi borçları hakkında kısa sürede bilgi edinebiliyor. Sahip olunan aracın vergi borcu, HGS borcu, plakaya yazılmış trafik cezası borcu olup olmadığı buradan kolaylıkla öğreniliyor ve bu şekilde unutulmuş, fark edilmemiş, atlanmış ödemelerle ilgili bilgilere ulaşılıyor.

Vergi ve Trafik Borcu Olan Araç Satılamıyor

İkinci el araç alımında plaka ile borç sorgulama ekranının kullanımdan kaldırılması araç alım satımlarında problemler oluşturmuyor. Zira bu sorgulamalar yerine artık daha kolay ve net çözümler kullanılıyor. Bir süredir vergi borcu olan araçların satılması özel bir protokol sayesinde artık mümkün değil. Dolayısıyla satın alınmak istenen aracın vergi borcu olup olmadığını araştırmak gerekmiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol sayesinde vergi borcu olan mükelleflerin araçlarına elektronik haciz konulabiliyor. Böylece vergi borcu bulunan bir kişi aracını satmak istediğinde mevcut vergi borcu ile ilgili bilgi sisteme düşüyor, işlem yapan kişi uyarılıyor ve araç satışı için devir işlemi otomatikman durduruluyor. Vergi borcu ödenmeden de aracın satışı mümkün olamıyor. 

Araçlara ait HGS borçları, plakaya yazılmış trafik cezaları, ödenmemiş otopark ücretleri satışa engel olmuyor. Bu borçların varlığı yeni alıcıya herhangi bir zarar vermiyor. Borçların ait olduğu dönem araç kime aitse ödemeler ondan talep ediliyor. Plaka üzerinde bu tür borçların bulunması yeni araç sahipleri için herhangi bir problem yaratmıyor.

Hasar Kaydı Sorgulaması Yapmak Çok Kolay

Alınacak aracın kaza geçmişi, hasarlı kazaları, kaç kazaya karıştığı tramer kaydı ile öğrenilebiliyor. Tüm kaza bilgilerinin online olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nde toplanmaya başlaması ile her geçen gün veri sayısı çoğalıyor. Bu veriler trafik kazası ile ilgili çeşitli istatistikler için kullanılıyor. Toplanan bilgiler risk haritasına da bilgi sağlayarak sigorta prim tutarlarının belirlenmesine yardımcı oluyor. Araçların hasar bilgisi cep telefonundan SMS ile tramer sorgulaması yaparak öğrenilebiliyor. Bu sayede araçların tüm hasar kayıtları, pert kaydının olup olmadığı konusunda bilgilere güvenilir bir şekilde ulaşılabiliyor. Satılacak araçların muayenesinin bulunmaması satışına engel teşkil etmiyor. Muayene bilgisini talep etmek alıcının sorumluluğuna bırakılıyor.

E-Devlet üzerinden üçüncü şahıslara ait araç borç sorgulama uygulaması ortadan kalkmış bile olsa yerine gelen düzenlemeler alınmak istenen araçlarla ilgili mağduriyetin önüne geçiyor. Araç alımı esnasında vergi borcu satışın engellenmesine sebep veriyor ve bu şekilde alıcıların hakları korunuyor.

İhtiyacınız olan sigorta türü ister sağlık sigortası, ister trafik sigortası veya ihtiyacınıza özel teminatlar içeren bir kasko sigortası olsun, size en uygun şekilde ve en kısa sürede sahip olmak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizden yardım alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım
Dört Mevsim Lastiğin Avantajları
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İçin Yaş & İllere Göre Fiyatlar 2024
DASK ve Konut Sigortasının Beraber Alındığındaki Faydaları

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam