Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Pert Kaydı Nedir?

30 Aralık 2021

Pert araç, herhangi bir trafik kazasında aracın ağır hasar alması ve kullanılamaz hale gelmesi ya da değerini kaybetmesi anlamına gelir. Pert kaydı ise, kasko sigortalarına göre, aracın %70 ve yukarısında bir oranda değer kaybına uğraması demektir.

Peki pert kaydı nasıl anlaşılır? Bu husustaki en güvenilir kayıt e-devlet üzerinden ulaşabileceğiniz, Araç Pert Kaydı ve Hasar Kaydı Sorgulama ekranıdır. İkinci el alım satımlarda dolandırıcılığı önlemek adına en güvenilir tespit yolu burasıdır. Sms yoluyla ya da İnternet üzerinden pert kaydı sorgulaması yapmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus, plaka değiştirilebilir olduğu için şasi numarası üzerinden sorgulama yapmanın daha doğru sonuç verdiğidir. Pert kaydı sorgulama e-devlet ekranında bu durum "Pert kaydı ve hasar kaydı, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bağlantılarından kaza tespit tutanağı bölümünden sorgulanabilir." şeklinde yer almaktadır. Bu sorgulama sayesinde araçların karışmış oldukları tüm kazalar tespit edilebilmektedir.

Pert kaydı olan aracın trafiğe çıkıp çıkamadığı hususunda ise şöyle bir özet yapılabilir: Bir kaza sonrası, sigorta şirketi aracın tamir masraflarını ve hurda değerini toplar. Eğer bulunan toplam tutar aracın kasko değerinden fazla ise aracınıza pert kaydı konulur. Bu durumda trafik bürosuna müracaat edip aracınızı trafikten çektirmeniz gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken; "trafikten çekilmiştir" kaşeli belge sunulmadan sigorta şirketlerinin bir bedel ödemediğidir. Sonrasında belgelerinizi plakanızla birlikte kasko şirketine gönderirsiniz. Kasko şirketi aracınızın kasko bedelini size öder. Araç şirket tarafından tamir edilip tekrar trafiğe çıkarılabilir.

Geçirmiş olduğunuz kaza sonucu, sigorta şirketi ile gerekli süreci tamamladıktan sonra pert kaydı sildirme işlemi için tramer hasar kaydı sildirme uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu uygulamada;

-İlk adım olan detaylı iletişim bilgileri tam ve eksiksiz doldurdurulmalıdır.

-İkinci adımda ise sms hasar bilgileri alanına geçiyorsunuz. Bu alanda sırası ile plaka ve şasi numarasının girişini yapmanız gerekiyor. Bu noktada önemli olan, açıklama kısmına hasarın niçin silinmesini istediğinizi doğru biçimde yazmanızdır çünkü sigorta bilgi merkezi tabanlı olan bu uygulama, paylaştığınız bu bilgileri sigorta şirketi ile paylaşmakta ve hasarın incelenmesini talep etmektedir. Açıklama bölümü ne kadar düzgün ve kapsamlı ifadelerle doldurulursa, sonucun olumlu olması ihtimali de o kadar artmaktadır.

Ağır hasar kaydının pert olup olmadığı konusunda ise öncelikle; ağır hasar kaybını açıklamak doğru olacaktır. Kaza sonucu arabada tespit edilen hasarın ağır hasar olarak tanımlanabilmesi için;

- Çoğunlukla arabanın önden hasar görmüş olması,

- Ciddi meblalarda hasara uğradığının tespit edilmesi,

- Yüksek miktarlarda tamir edilebilme maliyetine maruz kalması gerekmektedir.

Bu veriler ışığında sigortacılıkta pert kavramı olmadığı için ağır hasar kavramının kullanıldığı bilinmelidir. Dolayısıyla pert ile ağır hasar aynı kavramlardır.

Kasko, tarfik sigortası gibi zorunlu bir sigorta türü olmadığından pert kaydı olan araçlara kasko yapılıp yapılamayacağı tamamen sigorta şirketlerinin kendi politikalarına göre değişen bir durumdur. Aynı şekilde, pert kaydı olan araç alınır mı? sorusunun cevabı da alım işlemini yapan tarafa göre değişkenlik göstermektedir. Fakat bilinçli ya da bilinçsiz olarak pert kaydı olan aracı satın almak, hem maddi zarara sebep olmakta hem de aynı trafikte seyir halinde olan diğer araçların güvenliğini riske atmaktadır.

İstatistiklere göre 300-400 bin araç, nasıl onarıldığı belli olmayan bir biçimde karayollarımızda seyir halindedir. Bu durumda sigorta şirketlerinin pek çoğunun da trafikten çekilme belgesi olan araçlara kasko yapmadığı düşünüldüğünde bu tip bir aracı almanın güvenli bir yolu olmadığını belirtmek doğru olacaktır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam