Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Online Sigorta Nasıl Hesaplanır?

30 Aralık 2021

Geçmişte tüm sigorta türleri için gerekli poliçelerin hazırlanması, imzalanması ve işleme konması çok daha zahmetliyken, teknolojik imkanların arttığı ve buna paralel olarak online sigortacılık sistemlerinin geliştiği günümüzde, mevcut sigorta türlerinin neredeyse hepsine internet üzerinden başvurmak mümkündür. Kasko, Zorunlu Trafik Sigortası, Konut Sigortası, DASK Sigortası, Özel Sağlık Sigortası ve Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye’de yaygın olan sigorta türleri arasında yer almaktadır.

Bazı sigorta türlerinde, başvuru sahibi kişi, ödemesi gereken primleri online sigorta merkezine yaptığı başvuru sırasında otomatik olarak öğrenebilir ve sigortasını hemen başlatabilir. Prim hesaplamasının çok sayıda ve kişiye özel değişkene bağlı olduğu sigorta türlerinde ise otomatik başvuru sonrası sigorta şirketlerinde görevli aktüerler devreye girerek müşteriye özel bir teklif hazırlar. “Online sigorta nasıl hesaplanır?” sorusuna sağlıklı bir yanıt verebilmek için, sigorta türleri arasındaki bu ayrımın detaylarına değinmek gerekmektedir.

Poliçe primleri online hesaplanabilen sigorta türleri hangileridir?

Bazı sigorta türlerinde, poliçe primleri, başvuru sahibinin internet üzerinden olduracağı formda sunacağı bilgilerle otomatik olarak hesaplanabilir. Bu tip durumlarda devreye bir aktüerin girmesine gerek kalmamaktadır. Dolayısıyla süreç çok daha hızlı işlemektedir.

Poliçe primleri online hesaplanabilen sigorta türlerinin en yaygını trafik sigortasıdır. Zorunlu sigorta türlerinden biri olan trafik sigortasında sigortalıya hangi güvencelerin verilebileceği ve limitlerin hangi seviyede olacağı Hazine Müsteşarlığı tarafından önceden belirlenmiştir. Bu yüzden sigorta hesaplama işlemi sırasında kullanılan sabit kalemlerin sayısı artarken müşteriden müşteriye farklılık gösteren kalemlerin sayısı azalmış olur. Böylece sigorta şirketleri, internet sitelerine yerleştirdikleri bir formla başvuru sahibinin plakası, ruhsat seri numarası ve TC kimlik numarası gibi belli başlı bilgileri öğrenerek, primleri derhal belirlenen bir poliçe teklifi sunabilmektedirler. 

Trafik sigortası gibi zorunlu bir sigorta türü olan ve halk arasında kısaca DASK olarak bilinen deprem sigortasında da sigortanın bedeli ve primi otomatik olarak hesaplanabilmektedir. Başvuru sahibi, sigortalanacak binaya dair adres, yapım yılı ve yüzölçümü bilgilerini online olarak sayfadaki forma girdiği takdirde, sigorta bedelini ve ödemesi gereken sigorta primini derhal önündeki ekrandan öğrenebilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta türlerinde online hesaplama yapılabilir mi?

Trafik ve deprem sigortalarının zorunlu olmaları, online hesaplama yapılabilmesinde dolaylı bir etkendir. Zira bu konuda yazılı bir kural olmamasına rağmen, pratikte zorunlu sigortalarda teminat ve prim hesaplama değişkenleri genelde daha azdır. Ancak bu durum, isteğe bağlı sigorta türlerinin hiçbirinde primin otomatik hesaplanamadığı anlamına gelmez.

İsteğe bağlı sigorta türlerinden biri olan kasko için de günümüzde bazı sigorta şirketleri otomatik teklif verebilmektedir. Trafik sigortasının aksine kaskoda sigorta bedeli Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmese bile günümüzde Türkiye Sigorta Birliği’nin Kasko Değer Listesi ve ikinci el araç sitelerindeki bilgiler eşliğinde aracın değerinin otomatik hesaplanması mümkündür. Trafik sigortası için verilmesi zorunlu olan bilgilerin yanında şasi numarası ve motor numarası gibi ek bilgiler de sağlandığında, sigorta şirketlerinin kasko için talep edecekleri primleri otomatik olarak belirlemeleri mümkün olabilmektedir.

Öte yandan özel sağlık sigortası gibi sigorta türlerinde sigorta şirketi tarafından sunulan teminatlar ya da limitler çok çeşitlidir. Bu yüzden başvuru sahibinin yaşı ve cinsiyeti gibi kalemler bir formla internet üzerinden öğrenilebilecek olsa da primlerin otomatik olarak hesaplanabilmesi mümkün değildir. Ayrıca başvuru sahibinin geçmişte yaşadığı veya hâlâ mevcut olan rahatsızlıklarını forma detaylı bir şekilde yazması halinde bile bu bilgilerin bir uzman bir aktüer tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu da sürecin baştan sona otomatik olarak ilerlemesine engel olur. Bu sigorta türlerinde başvuru sahibi temel bilgilerini ve iletişim bilgilerini verdikten sonra sigorta şirketi bir teklif hazırlayarak kendisiyle irtibata geçer.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam