Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kaskoda Eksik Sigorta Nedir?

30 Aralık 2021

Sigorta yaptırırken ve ihtiyaçları karşılayacak bir paket satın alırken herkesin isteği en iyi ve doğru hizmeti almaktır. Sigorta hizmetinin başarılı olması için sigorta şirketinin ve sigortadan yararlanmak isteyen kişinin karşılıklı olarak sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Kaskoda eksik sigorta nedir? sorusunun yanıtı bu durumla alakalıdır.   

Kasko Sigortasının Başlıca Özellikleri

Kasko söz konusu olduğu zaman akıllara satın alınan aracın hırsızlık tehlikesi, hasar görme, kazaya uğrama gibi durumlara karşı korunması gelmektedir. Aracına önem veren kişiler böylelikle kendilerini daha güvende ve huzurlu hissedebilirler. 

Kasko sigortası satın alındığı zaman bu gibi olumsuz ve can sıkıcı durumlara karşı çeşitli yönlerden korunma sağlanabilir. 

- Araca başka kişiler tarafından bilerek ve isteyerek zarar verilmesi

- Aracın çeşitli bölümlerinin arızalanması

- Taşıtın belirli bir bölümünün hırsızlık ile karşı karşıya kalması

- Aracın çalınması yönünde yapılan girişimler

- Aracın herhangi bir trafik kazasına dahil olması

Belirtilen durumlar başta olmak üzere kasko sigortası, aracınızı ve sizleri olumsuz olaylardan korumaktadır. İsteğe ve ihtiyaçlara bağlı olarak maddelere yenileri eklenebilir.

Kasko Sigortası Çeşitleri

Kasko sigortası yaptırmayı planlayanların seçebileceği kasko türleri vardır. Dar, genişletilmiş, klasik ve tam kasko sigorta çeşitlerinden gerekli olanı tercih etmeniz mümkündür. Dar kasko isminden de anlaşıldığı gibi sadece bazı yönlerden aracınızı korumaktadır. 

Genişletilmiş kasko ise daha çok trafik kazaları üzerinde yoğunlaşan ve araçları bu yönden koruyan kasko sigortasıdır. Aracın tam anlamıyla korunmasını istiyorsanız sizin için ideal olan seçenek tam kasko sigortasıdır. Böylelikle tüm dış etkenlere ve kazalara karşı aracınız güvende kalabilmektedir. 

Kaskoda Eksik Sigorta Kavramı

Kasko sigortası yaptırırken önemli noktalardan biri de sigorta talebinde bulunan kişinin isteklerinin tam anlamıyla karşılanmasıdır. Örneğin herhangi bir hasar meydana geldiğinde sigorta sahibi masraflarının kendisine ödenmesini beklemektedir. 

Kaskoda eksik sigorta meydana gelmesi durumu sigorta bedeli ile yakından ilgilidir. Sigorta paketi hazırlanırken ideal bir tazminat tutarının belirlenmesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde kaskoda eksik sigorta problemi ile karşılaşılır. Taşıtın tazminat tutarının sigortaya yansıtılması poliçe yapılırken araç sahibi tarafından belirtilir. Sigorta bedeli güvence kapsamına alınan mal varlığının maddi değeri olarak açıklanabilir.

Bununla birlikte aracın piyasa değeri söz konusudur. Beyan edilen sigorta bedeli ve piyasa değeri arasında fark oluşması sonucunda eksik sigorta kavramı oluşmaktadır. Sonuç olarak da aracına sigortayı yaptıran kişi mağdur duruma düşmektedir. Daha ekonomik prim ödemeleri yapmak amacıyla böyle bir beyan verildiyse kaza durumunda karşılanacak masraf da sigorta bedeli üzerinden hesaplanır. Bilmeden ve yanlışlıkla hata yapıldıysa eksik sigorta durumu araç sahibi açısından zarar yaratır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için alanında uzman ekiplerimizden bilgi alabilirsiniz.

Eksik Sigorta Bedeli 

Eksik sigorta durumu aracın hasar durumuna göre de değişmektedir. Aracı büyük oranda etkileyen hasar varsa sigorta bedeli karşılığına göre masraf karşılanır. Aracın belirli bir bölümünü ilgilendiren kısmi hasar oluştuysa belirlenmiş sigorta bedeli gerçek bedele oranlanarak hesaplama yapılır. 

Eksik sigorta oluşmasına sebebiyet veren bir başka neden ise sigorta sözleşmesi yapılırken hasar ikame zeyili teminatının seçilmemesidir. Bu durumda aracın başına bir hasar gelirse sigorta şirketinin masrafı karşılaması gerekmektedir. Ancak teminat özelliği seçilmediği için sigorta firması ödediği masrafı sigorta bedelinden kesmek durumunda kalır. Sonuç olarak da yine eksik sigorta sıkıntısı yaşanmaktadır. 

Eksik sigorta bedeli ödemesi bu nedenlerden biri söz konusu olduğunda görülebilir. Böyle bir problem yaşamamak için çeşitli tedbirler almak mümkündür. Sigorta poliçesine aracınızla ilgili eklemeler yaptırmak veya sigorta bedelinin düzeltilmesini talep etme şansınız vardır. Tabi ki yapmak istediğiniz değişiklikleri herhangi bir hasar ya da kaza yaşamadan önce sigorta şirketine iletmeye önem vermeniz şarttır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam