Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

İkinci El Araç Garanti Kanunu ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

07 Eylül 2022

İkinci el araç satışlarında garanti kanunu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç piyasasını daha nitelikli hâle getirmek ve ikinci el araçları teminat altına almak için yürürlüğe giren bir yasadır. Bu yasa belli şartlar içermektedir. 2. el araç garanti şartlarına uygun araçlar sigorta yaptırmak zorundadır. Bu zorunluluk, alıcı ve satıcı arasında daha sıkı bir ticaret ortamı sağlamaktadır. İkinci el aracınıza garanti sigortası yaptırarak kendinizi ve aracınızı beklenmeyen arızalara karşı güvence altına alabilirsiniz.

İkinci El Araç Garanti Sigortası Büyük Avantaj Sağlar

İkinci el araç sahipleri ya da aracını satmak isteyen satıcılar, bu sigorta ile hem sürpriz arızalara karşı önlem alıyor hem de aracın sahip olduğu ekspertiz raporu ve net piyasa değeri ile hızlı bir araç alım-satım işlemi gerçekleşiyor. Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan ve zorunlu hâle gelen ikinci el araba garanti yasası, satıcı ve kullanıcı açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Eğer aracınızı masraflı ve beklenmeyen arızalara karşı korumak istiyorsanız, ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bir poliçe ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Aracınız, ikinci el statüsünde olmalıdır, üretici ya da tedarikçi firmalar tarafından devam eden bir garantisi bulunmamalıdır. 8 yaş ve 160 bin kilometre sınırının altındaki araçlar, sigorta kapsamına dâhil olabilmektedir. Ayrıca araç Türkiye sınırları içinde bulunmalı, ruhsatlı ve muayeneleri yapılı olmalıdır. Eğer aracınız bu şartlara uygun ise, siz de ikinci el araç garanti sigortasından faydalanabilirsiniz. Aracınız yalnızca arızalara karşı korunmakla kalmaz, poliçe size sunduğu ek hizmetlerden de yararlanma imkânı sunar.

İkinci El Araç Garanti Sigortası Detayları

İkinci el araç garanti yönetmeliğince, garanti süresi ya da garanti kullanımı içerisinde bulunan ikinci el motorlu taşıtın motor, diferansiyel, şanzıman gibi ana ve aracın yürüründe önemli rol sahibi parçaların arızalanması sonucu ortaya çıkan maddi hasar, sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu zorunlu hâle getirilen ikinci el araç garanti kanunu Resmi Gazete aracılığı ile 13 Şubat 2018 tarihinde kamuoyunun dikkatine sunulmuştur. İkinci el araba garanti kanunu ile ilgili bilmeniz gereken detaylar ise şu şekildedir;

  1. Hazırlanacak ekspertiz raporunda araca dair her detaya yer verilecektir. Raporda aracın özellikleri, arıza seviyesi, kilometre durumu, boya, değişen parça, kaza, göçük, şanzıman, motor gibi sistemleri hakkında tüm bilgiler eksiksiz olarak kaydedilecektir.
  2. Ekspertiz raporu yalnızca ikinci el binek otomobil, hafif ticari ve pick up tipi taşıtlarda zorunlu hâle getirilmiştir.
  3. Bu uygulama kapsamında, ikinci el araç ticareti yapan şirket, sattığı araç için en az 3 ay süre yahut 5 bin kilometre kullanım garantisi vermek zorundadır. Bu süre zarfı ya da kilometre kullanımı içerisinde aracın motor, şanzıman, diferansiyel, enjeksiyon gibi ana parçalarında meydana gelen arıza 30 gün içerisinde satış yapan şirket tarafından karşılanacaktır.
  4. 8 yaşını ve 160 bin kilometre sınırını aşmış araçlar garanti kapsamına dâhil edilmeyecektir.
  5. Ekspertiz raporunda bulunan hasarlar ikinci el araç garanti kanunu yönergesi dâhilinde garanti kapsamına alınmayacaktır.

Yıpranmaya, doğal olarak eskimeye ve hatalı kullanıma bağlı olarak arızalanan ve ömrü tükenen kayış, disk, balata gibi aksamlar sigorta kapsamında yer almamaktadır. Araç sahiplerinin bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir.

İkinci El Araç Garanti Sigortası ile Poliçe Ücretleri

Sürpriz arızalara karşı bütçenizin dara girmesini önleyen ve yüksek maliyetli parçalar için hayat standartlarınızın düşmesini engelleyen ikinci el araç garanti sigortası, birbirinden farklı paket seçenekleri ile cebinizle ve ihtiyaçlarınızla uyumluluk göstermektedir. Poliçe ücretleri, poliçenin sunduğu güvence süresi ya da kilometre kullanımına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra aracınızın teknik detayları, yaşadığınız konum gibi kalemler de fiyatları direkt olarak etkilemektedir.

sigortaladım.com, günümüz yüksek teknolojisini sigortacılık sektöründeki tecrübesi ile harmanlayarak sizlere alışılmışın dışında, hızlı, uygun ve güvenilir bir sigortalama deneyimi sunmaktadır. Güçlü altyapısı ve donanımlı teknik ekibi ile sigorta arayışındaki herkesin büyük destekçisi olan sigortaladım.com, ihtiyaçlarınıza en uygun poliçe tekliflerini sizlere sunmaktadır. Aracınız ve bütçeniz için en uygun poliçeyi sigortaladım.com adresini inceleyerek bulabilirsiniz. Ayrıca sitedeki formu doldurarak size özel teklifleri tek tık ile almanız mümkündür.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam